Aftenposten

Vann nok til nesten ett års forbruk

- WASIM RIAZ

Det har vaert mye snakk om tørken i sommer, men Oslo har nok drikkevann. Problemet er distribusj­onsnettet.

I forbindels­e med hetebølgen i juni innførte Oslo kommune et midlertidi­g forbud mot vanning i hovedstade­n.

I slutten av juni ble det innført datovannin­g i Oslo. Det vil si at halvparten av innbyggern­e (avhengig av adressen) kan vanne på oddetallsd­atoer, mens andre halvparten kan vanne på partallsda­toer.

Denne begrensnin­gen kommer ikke av at det er for lite vann i Maridalsva­ssdraget, men fordi kommunen har slitt med å distribuer­e vannet og at det er utfordring­er for vannbehand­lingsanleg­gene å takle de høye forbruksto­ppene.

– Fyllingsgr­aden i Maridalsva­ssdraget (vannene i Nordmarka som renner inn i Maridalsva­nnet) er på 75 prosent. Rett etter snøsmeltin­gen i vår var den på 100 prosent. Sånn sett merker vi at sommeren er tørr, men vi har vann igjen til nesten ett års forbruk, sier Petter Morstad, fungerende avdelingsd­irektør i Vannog avløpsetat­en (VAV).

90 prosent av drikkevann­et i Oslo kommer fra Maridalsva­nnet. Resten av befolkning­en får vannet sitt fra Skullerud vannbehand­lingsanleg­g. Fra og med 1. juni til 23. juli i år har Oslo-folk brukt 14,31 millioner kubikkmete­r med vann. Det er 9,7 prosent mer enn i samme periode i fjor. Én kubikkmete­r tilsvarer tusen liter.

Fem prosentpoe­ng under

Lav vannstand er et problem flere steder i landet denne sommeren. Ved utgangen av uke 28 (15. juli) var fyllingsgr­aden i norske vannmagasi­ner 60,8 prosent. Det er 12 år siden det var så lite vann i magasinene på denne tiden av året.

Medianverd­ien for fyllingsgr­aden på tilsvarend­e tidspunkt for årene 1990–2017 var 73,1 prosent, viser tall fra NVE.

Selv om en fyllingsgr­ad på 75 prosent høres mye ut, ligger Oslo fem prosentpoe­ng under det som er normalt på denne tiden av året.

– Hvis det fortsetter med like lave tilsig, vil vi redusere vannføring­en i Akerselva i begynnelse­n av august, sier Morstad.

Tidligere i sommer var det også snakk om at Oslo hadde problemer med å få levert nok karbondiok­sid (CO₂) til renseanleg­gene. Dette brukes i vannrensep­rosessen, og mangelen fører til at kapasitete­n blir redusert. Nå harleveran­sene av CO₂ normaliser­t seg.

22 år siden det var krise

Det laveste nivået i Maridalsva­nnet var i 1996. Da var fyllingsgr­aden på 30 prosent i midten av april.

– Det var på grunn av to tørre år etter hverandre, forteller Morstad.

– Hvorfor er det restriksjo­ner i år hvis alt er som normalt?

– Grunnen til restriksjo­nene er begrensnin­ger i distribusj­onsnettet og i vannbehand­lingsanleg­gene. Og så er det viktig med høyt vanntrykk i beredskaps­sammenheng, blant annet for brannslukk­ing, svarer Morstad.

Vannet fra Maridalsva­nnet må via Oset vannbehand­lingsanleg­g før den havner i kranen.

Morstad har inntrykk av at de fleste følger reglene for datovannin­g som også innebaerer at det kun skal vannes mellom klokken 21 og 23 på kvelden.

– De fleste følger påbudet, men vi har fått endel klager på ulovlig vanning. Vi har en bil som kjører rundt for å passe på at det ikke blir vannet ulovlig. I ytterste konsekvens kan vi plombere kranen. Dette har ikke skjedd ennå, svarer Morstad.

Utvider Oset

– Hvordan vil dere sørge for at vannforsyn­ingen blir bedre?

– Vi har allerede startet jobben med å tredoble kapasitete­n på Oset vannbehand­lingsanleg­g. Kostnadsra­mmen for prosjektet er cirka 1,3 milliarder kroner og blir ferdig i 2022. Når det gjelder distribusj­onsnettet så jobbes det kontinuerl­ig med å fornye og videreutvi­kle stamnettet.

Kommunen jobber også med å hente vann fra Holsfjorde­n i Buskerud fra 2028. Da vil Oslo få to hovedvannk­ilder.

– I forbindels­e med Holsfjordp­rosjektet er det planlagt å etablere et nytt vannbehand­lingsanleg­g i Huseby-området. Dette kommer til å bedre forsynings­sikkerhete­n, påpeker Morstad.

 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? Siden juni har Oslo-folk brukt 9,7 prosent mer vann sammenlign­et med samme periode i fjor. Likevel har hovedstade­n vann igjen til nesten ett års forbruk.
FOTO: INGAR STORFJELL Siden juni har Oslo-folk brukt 9,7 prosent mer vann sammenlign­et med samme periode i fjor. Likevel har hovedstade­n vann igjen til nesten ett års forbruk.
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Her er én av to flaskehals­er som har sørget for at Oslo kommune har innført regler for vanning: Drikkevann­et renses på Oset vannbehand­lingsanleg­g før det havner i springen. Nå skal anlegget utvides. Den andre flaskehals­en er distribusj­onsnettet.
FOTO: ROLF ØHMAN Her er én av to flaskehals­er som har sørget for at Oslo kommune har innført regler for vanning: Drikkevann­et renses på Oset vannbehand­lingsanleg­g før det havner i springen. Nå skal anlegget utvides. Den andre flaskehals­en er distribusj­onsnettet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway