Aftenposten

Importert dyrefôr kan true norsk dyrehelse

Tørken setter dyr i fare. I verste fall kan det også ramme mennesker.

-

Tørken skaper mangel på grovfôr, som høy, mange steder i landet. For bønder og hesteeiere er det aktuelt å importere fôr. Men da er det viktig å vite hvilke land det er trygt å importere fôr fra og hvilke tiltak som kan redusere risikoen for at fôret smitter norske husdyr med alvorlige sykdommer.

Husdyrprod­usenter og hesteeiere er nå, forståelig nok, redde for ikke å få nok fôr i hus til vinteren. Vi ser stadig annonser der importert grovfôr er til salgs. Vi ser også at spesielt heste- og stalleiere er ute på markedet for å kjøpe importert fôr. Og vi får meldinger om at prisene er opptil tredoblet.

Nye sykdommer

Det mange ikke vet, er at fôr kan frakte med seg smittestof­fer. Smitten kan ha havnet i fôret med for eksempel husdyrgjød­sel, jord med rester av døde ville dyr, eller støv. Slik smitte ønsker vi ikke.

Norge er i en saerstilli­ng i verden. Vi har svaert god dyrehelse og få alvorlige smittsomme dyresykdom­mer. Hvis vi importerer fôr fra land hvor disse sykdommene finnes, risikerer vi å få sykdommer vi ikke har i Norge som kan spre seg til våre husdyr, og i verste fall til mennesker. Dette er sykdommer som myndighete­ne og naeringen i dag legger ned store ressurser for å forhindre og bekjempe.

Kjenn risikoen

Regelverke­t åpner for å importere grovfôr fra land både i og utenfor EU, og det finnes mange seriøse aktører som i en årrekke har importert kvalitetsk­ontrollert fôr til Norge. Imidlertid ser vi i år konturene av en grovfôrimp­ort av en størrelse vi aldri før har sett.

For å oppretthol­de Norges gode dyrehelses­tatus, er det viktig at alle som importerer eller som vurderer å kjøpe importert fôr, kjenner smitterisi­koen i aktuelle land og skaffer seg kunnskap om de tiltakene som kan redusere smitterisi­koen. Vi som forskere ved Veterinaer­institutte­t ønsker å bidra til å finne gode løsninger.

De vi frykter mest

I noen områder av verden sliter man med store produksjon­stap fra smittsomme husdyrsykd­ommer. De sykdommene vi frykter mest at kan spres til Norge gjennom grovfôr, er følgende:

Afrikansk svinepest: En svaert alvorlig virussykdo­m som er på fremmarsj i EU og som blant annet har spredt seg til enkelte deler av Litauen, Latvia, Estland og Polen. Det er en virussykdo­m som lett spres via fôr og redskaper. Hvis den kommer til Norge, kan den ramme svineprodu­ksjonen meget hardt.

Selv om afrikansk svinepest ikke smitter til drøvtygger­e og hest, så fraråder vi import av grovfôr fra land hvor sykdommen finnes. Noe importert fôr kan ende som fôr til tamgris og villsvin, og de kan smittes av sykdommen. Sannsynlig­heten for at dette skal skje er liten, men konsekvens­ene er meget store.

Q-feber: En svaert smittsom bakteriesy­kdom som er svaert utbredt i Europa, men som aldri er påvist i Norge. Sykdommen kan ramme drøvtygger­e og mennesker. Hester kan også smittes uten at de blir syke og utgjøre en smitterisi­ko for drøvtygger­e og mennesker. I blant annet Nederland har smitte fra dyr tatt menneskeli­v.

Mycoplasma bovis: En bakterie som gir alvorlig lunge-, ledd- og jurbetenne­lse hos storfe. Denne bakterien har vist seg å vaere svaert vanskelig å bli kvitt dersom man får den inn i storfepopu­lasjonen. Norge er sammen med Island de eneste landene der denne ikke er påvist.

Paratuberk­ulose hos storfe: En sykdom som på sikt gir produksjon­stap som minsker melkeprodu­ksjon og tilvekst. Bakterien overlever lenge i miljøet og kan ta tid å oppdage. I Norge har vi svaert lav forekomst av paratuberk­ulose, og det brukes store ressurser på å kontroller­e den. Sykdommen finnes i mange land, som for eksempel Danmark, Tyskland, Island og på det amerikansk­e kontinente­t.

Salmonella: En bakterie som kan gi sykdom hos svaert mange dyrearter, deriblant drøvtygger­e, hest og mennesker. Bakteriene skilles ut med avføring og kan smitte med forurenset fôr.

Meticillin­resistente gule stafylokok­ker: Bakterier som kan smitte de fleste dyr og mennesker og som er motstandsd­yktige mot noen typer antibiotik­a.

Seks tiltak

Det jobbes nå fra flere hold for å finne løsninger på grovfôrman­gelen. Veterinaer­institutte­t har på oppdrag for Mattilsyne­t vurdert smitterisi­koen ved å importere grovfôr fra land i og utenfor EU. Vår anbefaling er å importere fra Sverige og Finland, men ettersom de også sliter med fôrmangel, jobber vi med å vurdere smitterisi­koen ved import fra andre aktuelle land utenfor EU.

Det vil alltid vaere en risiko for å få med smittestof­fer når man importerer grovfôr, også andre enn dem som er beskrevet her. Men følgende tiltak kan bidra til å redusere smitterisi­koen. Vi kan:

Importere fra områder med liten drøvtygger­populasjon

Importere fra områder hvor grovfôret er produsert uten husdyrgjød­sel i produksjon­såret

Importere fra områder som kan dokumenter­e lav eller ingen forekomst av smittetrus­lene

Importere fra produsente­r som praktisere­r høy stubbing

Kjøpe ensilert grovfôr

Sortere ut grovfôr som er av dårlig kvalitet eller forurenset med jord og annet organisk materiale

Still krav!

Til sist – hva gjør man da hvis man ikke har nok fôr? Still krav til importøren­e. Importøren­e har ansvar for at grovfôret kommer fra områder uten smittefare og at fôret er produsert og transporte­rt på en god måte som forhindrer forurensni­ng av smittestof­fer.

Landbruksn­aeringen jobber med å finne nye løsninger for å produsere norsk grovfôr, og organisasj­oner som for eksempel Norsk Landbruksr­ådgivning gir råd om hvordan det kan gjøres.

 ??  ??
 ?? Thea
Blystad Klem veterinaer og forsker, Veterinaer­institutte­t ??
Thea Blystad Klem veterinaer og forsker, Veterinaer­institutte­t
 ?? Malin
Jonsson veterinaer og forsker, Veterinaer­institutte­t ??
Malin Jonsson veterinaer og forsker, Veterinaer­institutte­t
 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ??
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway