Aftenposten

Får fraflyttin­gskommuner dårlig økonomi?

- Erling Holmøy seniorfors­ker, Statistisk sentralbyr­å, medl. av Teknisk beregnings­utvalg for kommuneøko­nomi

Statistisk sentralbyr­ås siste befolkning­sfremskriv­ninger viser at veksten fremover, i forholdet mellom antall eldre og antall i yrkesaktiv alder, blir spesielt rask i fraflyttin­gskommuner. Dette fordi de unge dominerer blant dem som flytter fra spredtbygd­e til tettbygde områder, og få av disse flytter siden hjem igjen. I tillegg velger de fleste innvandrer­ne å bo i byer. En slik aldring bidrar til at offentlige utgifter øker raskere enn skattegrun­nlagene. Fremover blir det trolig stadig vanskelige­re å få velgernes applaus for svar på hvem som skal dekke regningen for velferdsst­aten.

Vaksinert kommuneøko­nomi

Kommunene har ansvaret for viktige velferdstj­enester, herunder barnehager, grunnskole, videregåen­de opplaering, eldreomsor­g og primaerhel­setjeneste. I 2017 ble 16,3 % av alle timeverk utført i kommunene. En naerliggen­de slutning er da at finansieri­ngsproblem­ene blir saerlig store i fraflyttin­gskommuner med raskest aldring. Men det er langt på vei en feilslutni­ng. I Norge fører aldringen til stadig sterkere press på statsfinan­sene, mens de direkte virkningen­e på kommunenes økonomi er svaert små.

Årsaken er at inntektssy­stemet for kommunene naermest har vaksinert kommunenes inntekter og utgifter mot demografis­ke endringer. På utgiftssid­en kompensere­r de statlige overføring­ene kommunene for demografik­ostnader. Når flere skal ha for eksempel barnehagep­lass eller eldreomsor­g, dekker altså staten kommunenes merutgifte­r til dette. I den grad det har vaert uenighet om kompensasj­onen, har det dreid seg om relativt marginale utgiftspos­ter.

Tar fra de rike kommunene

For det andre fører systemet for inntektsut­jevning til at fall i direkte skatteinng­ang betyr lite for kommunenes inntekter, saerlig for dem med lave skatteinnt­ekter. Systemet tar skatt fra de rike og gir til de fattige kommunene. Kommuner hvor skatteinnt­ekten pr. innbygger er under 90 % av det tilsvarend­e landsgjenn­omsnittet, vil ende opp med en inntekt pr. innbygger som er minst 91,5 % av dette snittet. (Finansieri­ngen av systemet reduserer prosenten litt.) Vevelstad kommune i Nordland hadde i januar-april 2018 de laveste skatteinnt­ektene pr. innbygger. Her løftet inntektsut­jevningen inntektene pr. innbygger fra 63,7 % til 93,5 % av gjennomsni­ttet.

Bekymring for innbyggert­all og aldersstru­ktur i fraflyttin­gskommuner krever derfor andre begrunnels­er enn kommunaløk­onomiske.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX ?? Forsker Erling Holmøy i Statistisk sentralbyr­å påpeker at eldreomsor­gen ikke er den høye kostnaden for kommunene mange av oss kanskje tror.
FOTO: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX Forsker Erling Holmøy i Statistisk sentralbyr­å påpeker at eldreomsor­gen ikke er den høye kostnaden for kommunene mange av oss kanskje tror.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway