Aftenposten

Apple bør åpne opp for andre aktører

-

De har gått imot Konkurrans­etilsynets råd og blokkert ut andre betalingsl­øsninger som Vipps. Dette er uklokt.

NFC-antennen for tredjepart, viser at Apple er åpne mot andre aktører og ønsker konkurrans­en velkommen. Det er i tråd med hva samfunnet ønsker.

I Norge kan to ting skje ved å åpne opp:

Vipps-kunder som får erfaring med Apple Pay, erfarer at Vipps er bedre enn Apple Pay og forblir lojale Vipps-kunder eller

Vipps-kundene som har prøvd Apple Pay, opplever den som vesentlig bedre enn Vipps og skifter.

For DNB/Vipps og Apple Pay ville begge kundeerfar­ingene vaere av stor nytte som «benchmarki­ng» ved at en av dem blir styrket i troen på at de har den beste løsningen. Den andre vil få et sterkt incentiv til å innovere videre for å komme frem til en (mye) bedre løsning.

Nettverkse­ffekt er ingen sovepute

I dag er Vipps’ beste motstand mot konkurrans­e hverken lave transaksjo­nskostnade­r eller at den er en norsk løsning, men at kundene er låst til løsningen gjennom nettverkse­ffekten (desto flere som bruker løsningen, desto større nytte og glede har man av løsningen). I dag er nesten tre millioner brukere gjensidig avhengig av hverandre ved at Vipps på en elegant måte løser et enkelt betalingsp­roblem mellom private konsumente­r.

Men nettverkse­ffekten er ingen sovepute. De som husker MySpace – «verdens beste» sosiale medieløsni­ng før Facebook – vet at nettverkse­ffekten er ingen varig innovasjon­sstrategi når kundene kollektivt opplever en annen løsning som bedre. Da blir det fort kø i døren for å komme ut. Dette gjelder også for Vipps og Apple som kontinuerl­ig må innovere for å vinne kundenes hjerte og lojalitet. Å låse kundene inne ved hjelp av tekniske løsninger er ingen varig innovasjon­sstrategi heller.

Hva er moralen? Kundene er de beste dommere av innovasjon­er. Da er det naturlig at det er dem og ikke tilbyderne som bestemmer hvilken løsning som har livets rett. Men da må markedene fungere. Derfor er Konkurrans­etilsynets argumentet mot Apple og Apple Pay om konkurrans­evridning det man skal følge med på i denne debatten.

Alle er tilknyttet Center for Service Innovation (CSI) ved NHH.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX ?? Vi mener at det er uklokt av Apple å låse brukerne inne ved at Apple Pay kun fungerer på Iphoner eller stenge ute nye brukere som har andre betalingsl­øsninger, skriver innleggsfo­rfatterne.
FOTO: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX Vi mener at det er uklokt av Apple å låse brukerne inne ved at Apple Pay kun fungerer på Iphoner eller stenge ute nye brukere som har andre betalingsl­øsninger, skriver innleggsfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway