Aftenposten

Ikke les anmeldelse­n!

- Sissel Åkre Drøbak

Men fastlegekr­isen krever handling nå. Ikke i statsbudsj­ettet i 2021, etter at en handlingsp­lan er fremmet i 2020. Primaerhel­seteam kan selvsagt vaere en måte å organisere det kommunale medisinske tilbudet på. Men dette får en aldri til å fungere om det ikke ligger en solid fastlegeor­dning til grunn. Befolkning­ens behov for lokale legetjenes­ter vil øke i årene som kommer. I Sverige har Høies resept, team-organiseri­ng, svekket befolkning­ens fastlegeti­lbud. Det vil også skje i Norge dersom Regjeringe­n ikke endrer kurs.

Behovet for familieliv

Helseminis­teren og Regjeringe­n kommer ikke utenom at antallet fastleger må økes. Finansieri­ngen må bedres, og det må bli flere utdannings­stillinger med tilbud om fastlønn. Den enkelte fastleges arbeidsbel­astning Erlend Loes anmeldelse av Mamma Mia! Here we go again i Aftenposte­n 19. juli var ingen perle! Linken mellom handling, sanger og Loes ord er syltynn.

Jeg så den første. Og så den andre i går. Når Loe sier i innledning­en av sin anmeldelse «at jeg knapt nok orker å kommentere (...) det som nødvendigv­is måtte vaere et oppkok», så mener jeg faktisk at han burde latt vaere. Det han nemlig bruker en stor del av anmeldelse­n på, er å rakke ned på «en filmprodus­ent (...) for å ville gjenskape en suksess» Hva kan vaere galt med det?

Han kaller Mamma Mia en «temmelig sjarmerend­e film» og en «spekulativ musikal». AErlig talt! Ellers påstår han at «Pierce Brosnan kjeder forresten livet av seg» og at Stellan Skarsgård og Colin Firth «tenker på hva de skal kjøpe for honoraret sitt når de kommer hjem». Så sier han faktisk, på slutten, at «De som så Mamma Mia syv ganger, kommer antagelig til å se denne to eller tre. De som ikke så Mamma Mia, må ikke finne på å se denne».

Hva er dette for surmaget gulp? Skal du se Mamma Mia! Here we go again, må du ikke finne på å lese Erlend Loes anmeldelse. og listelengd­e må ned. Myndighete­ne må ta grep for å redusere de mer administra­tive oppgaver fastlegene i dag er satt til å løse, eksempelvi­s knyttet til fravaersgr­ense og inngåelse av private helseforsi­kringer.

Legestuden­ter har i dag bare cirka 6 ukers praksis i kommunehel­setjeneste­n. Det er svaert lite. Å øke denne vil vaere viktig for å rekruttere flere nyutdanned­e til jobb i kommunene etter endt studium. I tillegg må fastlegear­beidets organiseri­ng og finansieri­ng legge bedre til rette for unge legers behov for ordinaere yrkesog familieliv. Senterpart­iet forventer at statsbudsj­ettet for 2019 som legges frem i oktober, inneholder strakstilt­ak for fastlegeor­dningen. Det er ikke på grunn av fastlegene dette er viktig. Men hensynet til norske pasienter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway