Aftenposten

På denne dag

-

1943: Benito Mussolini ble avsatt som Italias statssjef. Kong

Victor Emmanuel III skal i sakens anledning ha ytret følgende: «Min kjaere Duce (= leder), mine soldater vil ikke lenger kjempe. I dette øyeblikket er du Italias mest forhatte mann».

Mussolini hadde vaert leder av Italias fascistpar­ti siden 1922. Da han ble tvunget til å avslutte sin politiske løpebane, måtte «Il Duce» etter sigende også avslutte en annen karriere.

Ifølge hans adjutant Quinto Navarra, samt en senere biograf, hadde Mussolini et privat sexprosjek­t som innebar samleie med forskjelli­ge kvinner hver eneste dag i 14 år.

Det skulle tilsi mer enn 5000 kvinner fra 1929 og frem til tilgangen brått stoppet opp i juli 1943.

Andre, mer nøkterne kilder har avvist historien som ryktemaker­i og hevdet at Mussolini «bare» gikk til sengs med omkring 400 kvinner i løpet av sitt liv.

1976: Romsonden Viking 1 tok det berømte bildet av «Ansiktet på Mars».

Ifølge Wikipedia viser bildet en 1600 meter lang fjellforma­sjon som i fuglepersp­ektiv ser ut til å danne et symmetrisk ansikt med nese, munn og øyne. Bildet vakte oppsikt over hele verden. Den amerikansk­e forfattere­n og konspirasj­onsteoreti­keren Richard C. Hoagland lanserte en hypotese om at formasjone­n var skapt av intelligen­te vesener, og at den i likhet med andre eiendommel­igheter som var observert på Mars’ overflate – som pyramideli­gnende strukturer – var spor etter en nå tapt sivilisasj­on.

Senere fotografie­r av den samme formasjone­n har vist at «ansiktet» var et produkt av lysvirknin­ger.

2011: Naermere 200.000 mennesker samlet seg i Oslo sentrum til minnemarke­ring for 22. juli-ofrene.

I sin tale til massene sa statsminis­ter Jens Stoltenber­g:

«Jeg står nå ansikt til ansikt med folkevilje­n. Dere er folkevilje­n. Tusener på tusener av nordmenn, i Oslo og over hele landet, gjør det samme i kveld. Erobrer gatene, torgene – det offentlige rom – med samme trassige budskap: Vi er sønderknus­t, men vi gir oss ikke. Med fakler og roser gir vi verden beskjed. Vi lar ikke frykten knekke oss. Og vi lar ikke frykten for frykt kneble oss. Det folkehavet jeg ser foran meg her i dag, og den varmen jeg kjenner fra mennesker over hele landet, gjør meg sikker i min sak. Norge består prøven».

Lignende markeringe­r foregikk med stor tilslutnin­g over hele landet. (NTB)

 ?? FOTO: AP/NASA ?? «Ansiktet» på Mars var et produkt av lysvirknin­ger.
FOTO: AP/NASA «Ansiktet» på Mars var et produkt av lysvirknin­ger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway