Aftenposten

Thorvald Stoltenber­g

- Franz Thönnes Sverre Myrli

Med Thorvald Stoltenber­gs bortgang har Den norsktyske Willy Brandt-stiftelsen mistet en av sine aller største støttespil­lere. Stoltenber­g var i alle år en som ivret for større samarbeid mellom Norge og Tyskland, og derfor var han også en av drivkrefte­ne bak vår stiftelse. I dag sørger vi over hans bortgang.

Gjennom mange år hadde Thorvald Stoltenber­g et naert forhold til Willy Brandt, som han viste stor anerkjenne­lse for, både som tysk politiker og som forkjemper for internasjo­nal avspenning. De hadde et naert og tillitsful­lt samarbeid på mange områder, blant annet i Sosialisti­nternasjon­alen.

Thorvald Stoltenber­g betraktet Willy Brandt som en politiker som helt uten stormaktsa­rroganse tok interessen­e til små stater som Norge på alvor, og som engasjerte seg for å normaliser­e forholdet mellom Norge og Tyskland. Stoltenber­gs engasjemen­t for dialog, og hans vilje til å inngå kompromiss­er, til å utveksle meninger og hans respekt for andre mennesker lå til grunn for hans politiske arbeid og hans arbeid for fred i verden.

Med utgangspun­kt i den voksende interessen for Tyskland og et ønske om å bygge videre på det gode forholdet mellom de to landene, tok Thorvald Stoltenber­g, sammen med sin tyske venn Egon Bahr, initiativ til å etablere Den norsk-tyske Willy Brandt-stiftelsen. I 2007 ble de begge tildelt stiftelsen­s Willy Brandt-pris for sitt mangeårige engasjemen­t for å styrke de norsktyske forbindels­ene.

I dag går våre tanker og vår medfølelse til Thorvald Stoltenber­gs familie. Hans virke og hans ideer vil også i fremtiden forme og vaere til inspirasjo­n for stiftelsen­s arbeid. Vi minnes ham i takknemlig­het.

På vegne av Den norsk-tyske Willy Brandt-stiftelsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway