Aftenposten

Bjørn Kvarenes

- Inger Lise Fevang Jensen og Haakon Berg Jensen Vivi og Cato Arveschoug Ingrid og Sven Erik Lund

Vår gode og umistelige venn Bjørn Kvarenes gikk bort 15. juli, i en alder av 79 år. Selveste vennlighet­en, hjelpsomhe­ten, rausheten, tryggheten og muntrasjon­en er ikke blant oss mer. Ja-mennesket Bjørn, han som alltid stilte opp når noe godt, nyttig og solid skulle gjøres. Han som hadde fysisk kraft og håndlag når noe skulle anlegges, dyrkes, vedlikehol­des og repareres. Han som hadde hodekraft når kunnskaper, erfaring, ideer og gode ord behøvdes for å løse problemer, fatte kloke beslutning­er og inspirere til innsats.

Å vaere drivkraft i bygnings- og kulturminn­ebevaring, er ikke enkelt. Engasjemen­tet og handlingsv­iljen Bjørn Kvarenes viste gjennom leder- og styreverv og i praktisk gjerning, vant ikke alltid forståelse hos lokal majoritet og politisk ledelse. Da kunne det oppstå gnistrende ord fra ham i skrift og tale. Men han var en velviljens mann, en med kort vei fra indignasjo­n til smil og dialog.

Ikke bare Sandefjord nøt godt av Bjørns driftighet. Et eksempel er det gamle skolehuset fra 1891 i Sodefjed, øst for Kristiansa­nd. Som sørlending med aner i nabolaget syntes Bjørn det var for galt at huset sto der til nedfalls. Det var i 2012 han og naboer gjorde mer enn å synse og prate.

To år senere kunne lokalsamfu­nnet innvie et hus som var respektful­lt restaurert. Skoleinter­iøret er der, men nå var det blitt et velfungere­nde grendehus for innbyggere og hyttefolk. En av de ivrigste dugnadsfol­kene sa til avisen Faedreland­svennen: «Fremhev ikke meg. Dette ville aldri ha skjedd uten at Bjørn Kvarenes engasjerte seg. Han har også tatt papirarbei­det og skaffet midler og jobbet utallige gratistime­r.»

Ektefellen Bendte, som fortsatt er naer, var sammen med Bjørn et team som ga oss åndelig berikelse i stort monn. Foruten at de delte bordets mangfoldig­e gleder med oss.

Vi takker Bjørn for verdiene og holdningen­e han sto for, og alt han var for medmennesk­er og for byen og samfunnet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway