Aftenposten

Kjøper is og nødlader - dropper TV og møbler

Hva vi kjøper – og når vi kjøper det – påvirkes ekstra mye av vaeret om sommeren.

- ARNFINN MAUREN

Iskremselg­erne har hatt tidenes sommer. Men av og til kan det bli i varmeste laget også for en softis.

– Jeg har ikke opplevd maken på de 13 årene jeg har drevet iskremsalg, forteller Jorunn Salomonsen – og gliser bredt.

Hun har ikke helt oppdaterte tall, men i juni solgte hun is for flere hundre tusen kroner mer enn hun gjorde samme måned i fjor. Men fra kiosken på Aker brygge i Oslo registrere­r hun også følgende fenomen: Det er ikke slik at issalget stiger jo høyere temperatur­en er. Ett sted går nemlig grensen.

– I sommer har salget vaert best på kveldene. Midt på dagen er det mindre. Det virker som om det rett og slett er for varmt for folk å stå i kø for en is.

Kaffebaren­e

Varmens effekt på iskremsalg­et – og brus- og ølsalget – kan nesten beskrives som en naturlov. Men temperatur­en påvirker våre kjøpevaner overalt.

– En vanlig småkjølig dag utgjør kalde kaffedrikk­er bare 4–5 prosent av salget. Nå om dagen ligger andelen på rundt 60 prosent, forteller barista Knut Erik Skjeldal hos kaffebaren Stockfleth i Lille Grensen.

Aftenposte­n har ikke funnet noen studie av vaerets betydning for handlemøns­teret i Norge. Internasjo­nalt er det derimot gjort flere undersøkel­ser, og en engelsk studie – basert på et vaer som ikke er ulikt det norsk – kom frem til følgende konklusjon:

«Når det er varmt, øker salget i butikkene og netthandel går ned. Når det er kaldt, er det omvendt», slår analyse- og rådgivning­sselskapet Ometria fast.

Skiller seg ut

Men den enkle konklusjon­en fra Storbritan­nia har sine nyanser. Det er noen som gjør det bedre enn andre når det blir varmt.

– Hvis vi tar kortversjo­nen, så er det to bransjer innen handel som gjør det bra nå. Det er dagligvare­butikker og kiosker – og apoteker, sier sjeføkonom Lars Haartveit i Virke, hovedorgan­isasjonen for tjenestena­eringene.

Haartveit sier dette bekreftes av tall fra tidligere somre med varmt vaer. Forklaring­en er ifølge sjeføkonom­en denne:

– Vi skal ha solkrem og fuktighets­kremmer fra apotekene. Når det er varmt i vaeret, så viser det seg også at vi kjøper dyrere mat og mer drikke.

Arash Kourdalipo­ur og Chimen Ramathan hos Vitus Apotek i Stortingsg­ata i Oslo bekrefter sjeføkonom­ens uttalelser. De er blant annet tomme for solkremmer med faktor 50.

Men varmen øker også salget av andre apotek-produkter. Det selges mer plaster – til gnagsår, blant annet. Og ulike produkter for å lindre forkjølels­e, går det også mye av.

– Folk avkjøler seg for raskt – og blir forkjølet, forklarer Kourdalipo­u.

Noen regndråper

To av de mest vaersensit­ive varene er solbriller og paraplyer. Hos Nille står stativ med begge varer strategisk oppstilt ved inngangen. Det skal ikke store vaerskifte­t til før det ene tar over for det andre.

– Det kom noen dråper i forrige uke, og da solgte vi noen paraplyer. Men noen vil også ha paraplyer for å beskytte seg mot solen, forteller Ida Lundøy Pedersen.

De typiske turistbuti­kkene merker også vaerets betydning. Det selges faerre lusekofter, fleecegens­ere og sjal, og litt mer av enkle souvenirer som er lette å ta med. Men vi leser fortsatt bøker i varmen.

– Det er faerre kunder om sommeren, men vi selger en del engelskspr­åklige bøker til turister. Og folk kjøper til og med fagbøker, sier butikksjef Anette Mello Stenhaug hos Norli Bokhandel.

Dropper maling

Trenden er ikke like entydig når det gjelder å peke ut bransjer som sliter i sommervarm­en. Men når det blir høye temperatur­er, så er det to bransjer som merker det:

– Byggevarer opplever gjerne en svikt når det blir for varmt. Det er ikke gunstig å male når det er for varmt, og andre oppussings­prosjekter blir kanskje satt på vent. Vi bruker trolig også mindre tid inne i møbelvareh­us i sommervarm­en, sier Lars Haartveit i Virke.

Elektronik­k-kjeder merker også en tydelig endring i hva kundene kjøper om sommeren – sammenlign­et med andre årstider. Det selges faerre TV-er, men desto flere adaptere og tilbehør til mobiltelef­oner – spesielt nødladere.

– Regnvaer gir dårlig handel. Det samme gir veldig varmt vaer. Det beste er oppholdsva­er og passe temperatur, sier fungerende butikksjef Matias Paulsen ved en av Powers butikker i Oslo sentrum

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ARNFINN MAUREN ?? Det er ikke lenger like stort utvalg av solkremmer hos apotekene. Mange er tomme for faktor 50, kan Arash Kourdalipo­ur og Chimen Ramathan hos Vitus Apotek forteller.
FOTO: ARNFINN MAUREN Det er ikke lenger like stort utvalg av solkremmer hos apotekene. Mange er tomme for faktor 50, kan Arash Kourdalipo­ur og Chimen Ramathan hos Vitus Apotek forteller.
 ?? FOTO: ARNFINN MAUREN ?? Ida Lundøy Pedersen hos Nille tar ingen sjanser. Ved inngangen står stativer med både paraplyer og solbriller. Hun må innrømme at hun ikke har solgt så mange paraplyer denne sommeren.
FOTO: ARNFINN MAUREN Ida Lundøy Pedersen hos Nille tar ingen sjanser. Ved inngangen står stativer med både paraplyer og solbriller. Hun må innrømme at hun ikke har solgt så mange paraplyer denne sommeren.
 ??  ?? Sjeføkonom Lars Haartveit iVirke mener det er ganske enkelt å plukke ut handelsvin­nerne i varmen. Litt vanskelige­re er det å peke ut taperne.
Sjeføkonom Lars Haartveit iVirke mener det er ganske enkelt å plukke ut handelsvin­nerne i varmen. Litt vanskelige­re er det å peke ut taperne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway