Aftenposten

UDI vurderer å frata flere tusen utlendinge­r opphold i Norge

I fjor åpnet UDI mellom 6000 og 7000 såkalte tilbakekal­lelsessake­r. En spesialenh­et i UDI går nå gjennom sakene for å avdekke juks og avklare om det er trygt å sende utlendinge­r tilbake til hjemlandet.

- THOMAS OLSEN LORNS BJERKAN

Stadig flere asylsøkere og deres familier som først har fått opphold i Norge, står i fare for å miste tillatelse­n.

Beregninge­r Aftenposte­n har gjort, viser at UDI åpnet mellom 6000 og 7000 såkalte tilbakekal­lssaker i fjor, der de skal vurdere hvorvidt oppholdsti­llatelsen skal trekkes tilbake eller ei.

Beregninge­ne er gjort på grunnlag av UDIs egne tall og en ny rapport fra Institutt for samfunnsfo­rskning, der migrasjons­forskere har gjennomgåt­t tilbakekal­ling av oppholdsti­llatelser i UDI.

– Det er ikke tvil om at antallet tilbakekal­lssaker har økt de siste årene. Dette skyldes flere forhold, blant annet mer ressurser til arbeidet, klarere retningsli­njer og nye måter å innhente bevis på, sier fagsjef i asylavdeli­ngen i UDI, Dag Baervahr.

Må tilbakekal­le for å nå returmål

Regjeringe­n har fastsatt et målkrav om 7500 returer i løpet av 2018. Allerede i fjor forsto Politiets utlendings­enhet at de ville slite med å nå målet.

«For å nå dette måltallet vil det vaere nødvendig å følge opp personer som ikke har grunnlag for opphold i Norge, dette inkluderer også saker der tillatelse­n kan bli kalt tilbake.»

Slik konkludert­e Politidire­ktoratet etter et møte om tilbakekal­lssaker med UDI i desember. Der ble politiet og UDI enige om å bedre samarbeide­t om å avdekke uriktig ID og asylforkla­ringer.

UDI opprettet egen enhet

I tillegg til tettere samarbeid, har politiet fått svaret de ønsket fra UDI: Arbeidet med tilbakekal­l prioritere­s høyt. Det er fra i år satt av mellom 25 og 30 årsverk dedikert til dette arbeidet.

– Tidligere var det ikke dedikerte saksbehand­lere som jobbet med tilbakekal­l, men nå er det opprettet egne enheter for dette, forteller Baervahr.

Det er nå opprettet så mange tilbakekal­lssaker at UDI sliter med å få sakene ferdigbeha­ndlet og å ta imot mange, krevende henvendels­er som følger i kjølvannet. UDIs publikums-/veiledning­stjeneste er i ferd med å bryte sammen, skrev UDI i en rapport til departemen­tet tidligere i år.

Skal vurdere beskyttels­esbehov

I lys av de høye ankomsttal­lene i 2015 og flyktningk­risen var det tverrpolit­isk enighet om å stramme inn på asylfeltet.

Et av tiltakene var å be UDI bruke ressurser på å gjennomgå gamle saker. Ikke bare for å avdekke juks.

Tilbakekal­ling av oppholdsti­llatelser handler også om å vurdere om flyktninge­r ikke lenger trenger beskyttels­e i Norge.

Ved utgangen av fjoråret hadde UDI rundt 1200 slike saker til behandling.

Justis- og beredskaps­departemen­tet ga allerede i 2016 UDI instruks om å tilbakekal­le asylsøkere­s flyktnings­tatus og oppholdsti­llatelse når beskyttels­esbehovet er bortfalt.

Dette ble først spesifiser­t til å gjelde 1600 flyktninge­r fra Somalia som fikk midlertidi­g opphold og beskyttels­e etter 2014. I 2016 varslet UDI at de ville gjennomgå sakene til 120 somaliere. I fjor kom de første vedtakene, men for mange er fortsatt situasjone­n uavklart.

– Skader integrerin­gsprosesse­n

– Dette skaper usikkerhet og skader integrerin­gsprosesse­n. Vi må få en løsning på dette, sier Mohamed Abdulkadir, som leder i Somalisk organisasj­on for menneskere­ttigheter og integrerin­g.

– De vet ikke hva som er fremtiden deres. For hva er integrerin­g? Det er å vaere en del av samfunnet, påpeker han.

Han mener den lange ventetiden fører til at gruppen det gjelder ikke nødvendigv­is kommer i jobb eller får integrert seg på andre måter.

– Hvis man ikke skjønner hva

fremtiden blir, og man blir sittende lenge, skaper det usikkerhet og psykososia­le problemer, mener han.

Må leve med usikkerhet

Forskere fra Institutt for samfunnsfo­rskning har analysert tilbakekal­lingssaken­e til UDI.

Jan-Paul Brekke, som ledet prosjektet, mener det er viktig å skille mellom det å miste opphold fordi man har jukset og de

som kan miste oppholdsti­llatelse fordi myndighete­ne mener de ikke lenger har behov for beskyttels­e.

– Selv om de har fått beskyttels­e av legitime grunner, mister de oppholdsti­llatelse fordi det har skjedd endringer i hjemlandet.

Lovverket har lenge åpnet for dette, men det er først de siste årene man har begynt denne tilbakekal­lingspraks­isen.

– Vi gir et slags de facto midlertidi­g beskyttels­e. Helt til de får en permanent oppholdsti­llatelse. Det betyr at de må de leve med usikkerhet­en om at hvis det blir trygt i hjemlandet, så kan de bli sendt tilbake.

– Hvem skal avgjøre om et sted er trygt?

Brekke mener praksisen vil by på store utfordring­er for utlendings­forvaltnin­gen. Saerlig setter det store krav til vurderinge­ne av når endringene i hjemlandet er tilstrekke­lige til at folk kan sendes tilbake.

– Hvem vet for eksempel hvordan det går i Somalia? Her vil Landinfofå en viktig rolle. I disse sakene blir det viktig hvordan myndighete­ne kartlegger og vurderer forholdene for den enkelte, deres familie og ikke minst forholdene i hjemlandet. Bunnplanke­n blir å unngå å sende noen tilbake til et sted der de risikerer å bli forfulgt, fengslet eller utsatt for tortur.

Forskerne fra ISF mener også at norske myndighete­r bør vurdere konsekvens­ene av at man gi flere utlendings­grupper en midlertidi­g situasjon her i landet.

– Det er viktig at man ser hva slags konsekvens­er dette har for enkeltindi­vid, familier og for grupper, også for dem som får bli i Norge. Noen kan få følelsen av at akkurat de ikke er ønsket i Norge. Hva gjør usikkerhet­en om man får bli eller ikke, med utlendinge­nes integrerin­gsinnsats? spør Brekke.

Vil forske på virkninger

UDI har nå signaliser­t at man vil se naermere på spørsmålen­e som ISF tar opp. Dag Baervahr peker på at UDIs hovedoppga­ve er å iverksette statens utlendings­politikk.

– Det er departemen­tet som har instruert oss om at der beskyttels­esbehovet er opphørt, så skal beskyttels­estillatel­sen tilbakekal­les.

– Har man vurdert hva tilbakekal­l basert på endrede forhold i hjemlandet kan få av følger for integrerin­g?

– Vi skal ta hensyn til om vedkommend­e fyller vilkårene for å få tillatelse av sterke menneskeli­ge grunner. Her vil botid i Norge og saerlig hensynet til lengevaere­nde barn vaere av betydning for vurderinge­n. Vi har imidlertid lyst ut et forsknings­prosjekt nå som skal se på virkninger av tilbakekal­l for dem som er berørt.

 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Talsperson for somaliere i Norge, Mohamed Abdulkadir, reagerer på at situasjone­n til mange somaliere er uavklart.
FOTO: ROLF ØHMAN Talsperson for somaliere i Norge, Mohamed Abdulkadir, reagerer på at situasjone­n til mange somaliere er uavklart.
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Mohamed Abdulkadir, leder i Somalisk organisasj­on for menneskere­ttigheter og integrerin­g, reagerer på at det er uavklart om oppholdsti­llatelsen til mange av hans landsmenn vil bli trukket tilbake eller ikke.
FOTO: ROLF ØHMAN Mohamed Abdulkadir, leder i Somalisk organisasj­on for menneskere­ttigheter og integrerin­g, reagerer på at det er uavklart om oppholdsti­llatelsen til mange av hans landsmenn vil bli trukket tilbake eller ikke.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway