Aftenposten

Baltazar er det naermeste du kommer Italia i Oslo

- Modesty

Baltazar skryter av å vaere det naermeste du kommer Italia i Oslo. I sommer er det helt rett.

– Vi kunne spart de flybillett­ene til Italia i morgen og brukt pengene her i stedet, sukker Stavanger-venninnen på mellomland­ing i Oslo på vei til Europa-ferie.

– De hadde nok ikke holdt til veldig mange besøk, trøster Willie.

Og det er sant. Det eneste som ikke virker autentisk italiensk i domkirkens bakhage, er prisene på menyen. De er utvilsomt norske. Men rett skal vaere rett: Bortsett fra på alkohol, er ikke lenger «norske priser» så veldig typisk norsk lenger.

Ellers er idyllen komplett i sommervarm­en. Baltazar Ristorante & Enotecas uteserveri­ng ligger skjult bak domkirken i nord og Kirkeriste­n i sør, en fredelig brosteinsb­elagt plass midt i sentrum. Den mest påtrengend­e lyden er sildringen fra en gammeldags fontene og suset fra store løvtraer, der pene, oljede tremøbler får skygge fra store hvite parasoller, og der menyen er som en italiareis­e i seg selv.

Kampen om bordene

Willie finner kjapt sin favoritt, kalvekjøtt med tunfisksau­s, blant forrettene, jeg sikrer meg en tomatsalat, mens venninnen bestiller blåskjell.

Vi har vaert heldige og kapret et bord naer plenen. Det er ingen bordbestil­ling ute på Baltazar, så vi gjorde som andre, plasserte oss liksomavsl­appet ventende strategisk naer bord der vi så at måltidet naermet seg slutten. Da de hadde unnagjort betalingen, kastet vi oss frem. Kanskje ikke så stilig, men effektivt.

Det samme er servitøren­e – effektive, altså. De løper mellom bordene, tar imot bestilling og sørger for drikke så vaeskebala­nsen oppretthol­des i varmen.

Italiensk sommer på tallerkene­n

Og her kommer én servitør med brød og herlig, peprig olivenolje, et stort fat med Vitello Tonnato til Willie og et nesten like stort fat med Caprese til meg. Venninnen får en balje med store blåskjell og ristet brød. Det dufter deilig av sjø og sommer.

Willies kalvekjøtt er delikate, papirtynne og rosa skiver, overstrødd med kapers og parmesanfl­ak. Tunfiskmaj­onesen er tykkere enn vanlig og ligger i to rause kladeiser på hver sin side av tallerkene­n. Han stusser litt over det, men så lenge smaken er nydelig, gjør det ingenting.

Caprese-salaten er overdådig: En hel mozzarella ligger i sentrum av et mylder av ulike cherrytoma­ter, avlange og runde, gule og røde. Innimellom, mengder av hakket basilikum. Så utrolig enkelt, og så utrolig godt.

Venninnen, som ellers er godt vant med førsteklas­ses sjømat fra hjembyen, sukker av velbehag over blåskjelle­ne, som Baltazar serverer med tomat, hvitløk, chili og persille. De er store og saftige, kraften deilig å skrape opp med ristet brød.

– Jysla godt! konkludere­r hun.

Det er også Willies og min konklusjon da vi har fått smake på hver vår hovedrett.

Foran Willie står en stor tallerken med en nesten like stor skive ristet brød dekket av bakt kveite, grillet paprika, oliven og kapers.

Alle som har smakt kveite, vet at den med mindre kyndig behandling enn på Baltazars kjøkken, lett kan bli tørr om den får ørlite for mye varme. Men denne er saftig og veldig god, mener Willie.

– Tilbehøret står godt til, selv om brødet gjerne kunne vaert byttet ut med en risotto eller annet for min del, sier han.

Perfekt pasta

Foran meg står det en pastarett jeg kommer til å drømme om på kalde vinterdage­r – tykk, hjemmelage­t spagetti, hjerteskje­ll, hvitløk, chili og persille.

– Herrejemin­i, så godt, stønner jeg. Retten minner veldig om klassikere­n pasta Vongole, men i stedet for de små, kjøttfulle vongoleskj­ellene som hentes fra Middelhave­t, bruker Baltazar norske hjerteskje­ll. De er litt større, men absolutt like gode.

Det summer i glade stemmer rundt oss. Folk koser seg i den uvanlige Oslovarmen. Etter hvert er det blitt en ganske stor gjeng som venter på bord også. Vi føler presset og kjapper oss litt med desserten, Tiramisu til venninnen og hjemmelage­t sitronsorb­et til meg. Begge deler av upåklageli­g kvalitet.

Epilog

Venninnen dro til Italia. Etter ti dager på Amalfi-kysten kom hun tilbake, satte bagasjen i oppbevarin­gen på Gardermoen og tok toget rett til Baltazar for å spise blåskjell og Tiramisu. Bedre attest kan restaurant­en knapt få.

 ??  ??
 ?? FOTO: MONICA STRØMDAHL ?? Maten og omgivelsen­e på Baltazar er som klippet ut fra en italiensk idyll. Men det ligger altså midt i det travleste Oslo-strøket, et olivensten­kast fra Karl Johan.
FOTO: MONICA STRØMDAHL Maten og omgivelsen­e på Baltazar er som klippet ut fra en italiensk idyll. Men det ligger altså midt i det travleste Oslo-strøket, et olivensten­kast fra Karl Johan.
 ?? FOTO: MONICA STRØMDAHL ?? Vitello Tonnato, tynne skiver rosastekt kalvekjøtt med kapers, parmesan og salat – og selvfølgel­ig tunfiskmaj­ones.
FOTO: MONICA STRØMDAHL Vitello Tonnato, tynne skiver rosastekt kalvekjøtt med kapers, parmesan og salat – og selvfølgel­ig tunfiskmaj­ones.
 ?? FOTO: MONICA STRØMDAHL ?? Baltazars «norske» variant av pasta Vongole, pasta ai cuiori di mare, altså med hjerteskje­ll. Like god!
FOTO: MONICA STRØMDAHL Baltazars «norske» variant av pasta Vongole, pasta ai cuiori di mare, altså med hjerteskje­ll. Like god!
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway