Aftenposten

Slik vet de hva vi vil ha

- MAY SYNNØVE ROGNE

De store strømmetje­nestene gir deg kontinuerl­ig anbefaling­er til nye serier og filmer du bør se. Det har ført til kritikk av «ekkokammer-effekten».

– Ekkokammer-effekten var en nybegynner­feil, sier Todd Yellin da vi traff ham i Roma under årets Netflix pressesean­se See whats next.

Yelling er visepresid­ent for produkt og teknologi i Netflix, og har god peiling på strømmetje­nestens algoritmer og smaksgrupp­er. Mange er engstelig for at algoritmen­e som ligger bak, fører til at du kun får opp anbefaling­er som ligner på det du allerede har vist interesse for, og at du ikke får nok bredde i anbefaling­ene.

– For 10 år siden gjorde vi den feilen. Vi laerte raskt og tok skrittet videre. Si at du kjøper et abonnement fordi du vil se Altered Carbon. Ah, du liker science fiction, tenker vi da. Etterpå viser vi deg alt vi har av science fiction, men det ville vaert veldig korttenkt av oss å tro at det er alt du er interesser­t i, sier han, og fortsetter:

– Hvem vet, kanskje du også er interesser­t i romantiske komedier og politiske dokumentar­er? Da ville det vaert dumt av oss å ikke vise deg bredden i innholdet vårt, sier Yellin.

2000 smaksgrupp­er

Netflix deler oss inn i over 2000 forskjelli­ge smaksgrupp­er, og mest sannsynlig befinner du deg i mange forskjelli­ge grupper.

– Informasjo­nen vi samler om deg er basert på hva du ser på og hva du trykker tommelen opp eller tommelen ned på. Vi har også en rekke eksperter som går gjennom alt vi har av innhold, merker det og som også hjelper algoritmen­e våre til å skreddersy innhold til deg, forteller han.

Denne informasjo­nen bruker de når de skal gi deg anbefaling­er de mener du bør se. Algoritmen vil da gi deg tilbud for å sjekke om du kan vaere interesser­t i andre ting.

– Vi bryr oss ikke om geografi, hvor du bor, kun om innholdet. Hva liker du? Riktig innhold til riktige folk er det aller viktigste. Smaksgrupp­ene gir oss mulighet til å foreslå innhold som kan vaere overrasken­de og uventet, sier han videre.

Smaksgrupp­er i endring

Cindy Holland er Netflix’ innholdssj­ef og har jobbet i selskapet i over 14 år. Hun står bak innkjøp av serier som House of Cards, Orange Is the New Black, Marvels Daredevil, Sense8 og Narcos.

– Når vi bestiller en serie, har vi alltid smaksgrupp­ene i bakhodet. Vi prøver å forstå dem, vi analyserer data og prøver å bruke det når vi bestemmer oss for å si ja eller nei til en serie. Det er vanskelig å forutse, og ofte kan det bli populaert i en annen smaksgrupp­e enn den jeg opprinneli­g hadde sett for meg. Det finnes ikke nødvendigv­is en fasit her, smaksgrupp­ene er i stadig endring, sier Holland.

Holland legger vekt på at Netflix tidlig var klar på at de ville ha en forretning­smodell basert på abonnenter, ikke reklame.

– All informasjo­n vi får fra brukerne og smaksgrupp­ene er et ledd i å utvikle oss videre til å stadig bli bedre.

Nøytrale algoritmer

I utgangspun­ktet er en algoritme nøytralt. Det er en serie operasjone­r som skal utføres for å løse et eller flere problemer.

– Det vi brukere forbinder med en algoritme, er designet som møter oss når vi logger på Spotify eller Netflix. Da handler algoritmer om smak og personlige anbefaling­er. Er det negativt eller positivt? Det er vanskelig å svare uten å begi seg ut på spekulasjo­ner om hvordan for eksempel markedskre­fter spiller inn, forteller Marika Lüders, førsteaman­uensis ved Institutt for medier kommunikas­jon.

Lüders har forsket på teknologiu­tvikling, nett-tjenester og medieinnov­asjon. De fleste av oss trenger tips og råd til å navigere i tilbudsjun­gelen, og her kommer algoritmen­e inn.

– Det nye nå er at innholdet skal finne deg, ikke at du skal finne innholdet. Men det er viktig å tenkte på at en anbefaling går på bekostning av en annen artist eller film. Så kan man bare spekulere på hva som ligger bak algoritmen. Her vokter selskapene sine data tett, sier hun, og understrek­er at vi ikke helt er underlagt algoritmen­es makt.

– Venner, sosiale arenaer og mediedekni­ng har fortsatt en innflytels­e på hva vi velger å se. Og i det hav av tilbud som møter oss, er det fortsatt stort behov for mediene i en profesjone­ll kuratorrol­le.

 ??  ??
 ?? FOTO: ERNESTO S. RUSCIO, GETTY IMAGES EUROPE ?? Todd Yellin forteller hvordan Netflix plasserer brukerne sine i over 2000 forskjelli­ge smaksgrupp­er.
FOTO: ERNESTO S. RUSCIO, GETTY IMAGES EUROPE Todd Yellin forteller hvordan Netflix plasserer brukerne sine i over 2000 forskjelli­ge smaksgrupp­er.
 ?? FOTO: SHANNON STAPLETON ?? Cindy Holland er Netflix’ innholdssj­ef.
FOTO: SHANNON STAPLETON Cindy Holland er Netflix’ innholdssj­ef.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway