Aftenposten

Hvorfor bidrar ikke norske toppledere mer i samfunnsde­batten?

Vi er inne i ukene med den kvartalsvi­se turen på catwalken for norske naeringsli­vsledere, de entrer scenen med grafer og tall. Men hvor er de resten av året?

- Veslemøy Hedvig Østrem Kommentato­r

I et radiointer­vju i NRK forrige uke ble Norwegian-topp Bjørn Kjos spurt om hvordan han forholdt seg til samfunnsan­svar og makt.

– Makt, nei, det har jeg ikke reflektert over, svarte han med sin sedvanlige avvaepnend­e latter. Og samfunnet? Han vil bare at folk flest skal ha råd til å fly og gjøre aksjonaere­ne fornøyde.

Kjos er en av Norges mest synlige ledere, men vegrer seg for å reflektere over verdier og makt offentlig. Han er ikke alene om det.

To ganger i manesjen

Norske naeringsli­vsledere viser seg stort sett i offentligh­eten av to grunner: For å legge frem resultatet til selskapet – og for å svare på kritikk når noe har gått galt.

Ved begge anledninge­r er budskapet deres gjennomtyg­get og polert av kommunikas­jonsrådgiv­ere.

Inntrykket vi sitter igjen med, er at de sier det de må si. Det bygger ikke tillit. Det gir heller ikke samfunnet et godt bilde av hva naeringsli­vet er.

NHO-leder Kristin Skogen Lund har vist til flere undersøkel­ser organisasj­onen har gjort de siste årene om nordmenns holdninger til naeringsli­vet. Hun bekymret seg saerlig over den unge generasjon­en, som ser ut til å ha negative assosiasjo­ner til hva naeringsli­vet er. Blant respondent­ene mellom 18 og 39 år er det langt flere som trekker frem ord som «korrupsjon», «grådig» og «gutteklubb» enn blant de godt voksne.

Historisk var naeringsli­vslederen en langt sterkere premisslev­erandør i samfunnsde­batten enn dagens toppledere, ikke bare på spørsmål om egen bedrifts resultater. De snakket også om samfunnsut­forming, politikk og verdier.

Jeg savner naeringsli­vslederen, eieren og styreleder­en i den offentlige samtalen i dag. Hun trengs.

Noe å melde?

Tror jeg toppledern­e har noe å melde?

Ja, absolutt. De sitter ved roret og styrer komplekse organisasj­oner gjennom tidenes omstilling. De skal gjennomfør­e både et grønt og et teknologis­k skifte – nå!

Mange av dem er visjonaere og kunnskapsr­ike. De ser interessan­te sammenheng­er mellom naeringsli­v, politikk og samfunnet for øvrig. Mange har god teknologif­orståelse og bruker mye tid og krefter på å utvikle sin lederrolle. Flere har til og med et snev av humor.

Frekventer­er ikke Dagsnytt 18

Lederne for de største norske selskapene frekventer­er ikke akkurat i kronikkspa­ltene eller i Dagsnytt 18-studio.

Det finnes noen hederlige unntak. Elisabeth Grieg, Berit Svendsen og Rune Bjerke bidrar i debatten om likestilli­ng, og de to sistnevnte snakker også godt om teknologiu­tvikling. (Men Bjerke er blant de raskeste til å sende kommunikas­jonsdirekt­ørene i manesjen hvis det brenner.)

Svein Richard Brandtzaeg snakket tillitvekk­ende og personlig i et intervju hos Ole Torp i NRK om Norsk Hydros utslippssk­andale i Brasil.

Christian Ringnes snakker oftere og mer lidenskape­lig om kultur enn om eiendomsfo­rvaltning. Petter Stordalen går aldri av veien for å mene noe kraftfullt. Begge to bidrar til å utvide ledernes meningsrom.

Eldar Saetres personlige offensiv i forbindels­e med navneskift­et fra Statoil til Equinor har vaert et strategisk valg. Selv om ikke Saetre elsker manesjen, er opptredene­ne med på å utvikle inntrykket av selskapet han leder.

En del av lederrolle­n

Bedrifter snakker mye om baerekraft og samfunnsan­svar. I årsrapport­ene står det noen pliktskyld­ige linjer om temaet. Åpenhet og deltagelse er også en del av statens eierskapsk­rav. NHO definerer samfunnsan­svar til « ... hvordan virksomhet­en påvirker mennesker, miljø og samfunn. Ansvarlige bedrifter tar hensyn til dette. «

Bedriftene skal altså ta hensyn til samfunnet, men lederne trenger ikke snakke saerlig høyt om det?

Så spør mange ledere hva de har å vinne på å delta i den offentlige debatten. De opplever at rommet de har i offentligh­eten, ikke er saerlig stort og at det heller ikke frister å utvide det. Folk med penger og makt opplever å bli behandlet tøffere i pressen her i landet enn i mange andre land. De risikerer å få kjeft internt. Styret kan reagere. Og hva med kundene, tenk om de blir provosert?

Den risikoen må de ta. De forvalter et ansvar og har stor makt til å påvirke samfunnsut­viklingen. Derfor er de forpliktet til åpenhet om veivalg og verdier. Dessuten blir den offentlige samtalen blir bedre

når flere stemmer tar ordet.

Historisk var naeringsli­vslederen en langt sterkere premisslev­erandør i samfunnsde­batten enn dagens toppledere

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway