Aftenposten

Varsler nytt buss for togkaos neste uke

Varsler nytt «buss for tog»-kaos med Norway Cup, ferieslutt og jernbanear­beid.

- EIRIK HUSØY

Tidligere i sommer startet Bane Nor det vanlige vedlikehol­dsarbeidet på jernbanen, som innebaerer flere uker med buss for tog.

Arbeidene på togbanene og alternativ transport skapte sinne i sommervarm­en og mange klaget over «fullstendi­g kaos», dårlig organiseri­ng og ingen informasjo­n.

Neste uke kan det nok en gang bli «buss for tog»-kaos i og rundt Oslo.

– Vi vet av erfaring at det kan bli utfordring­er i trafikkbil­det nå som folk skal ut av feriemodus og tilbake til hverdagen igjen, sier kommunikas­jonssjef Gina Scholz i NSB Persontog.

– Det kan vaere greit å ta en liten oppfriskin­g på hvordan man skal reise, og huske at det kan ta litt lengre tid enn vanlig, sier hun.

Ikke bare begynner folk å komme tilbake fra ferie og begynner på jobb igjen, men også AKS og barnehager åpner igjen.

– I tillegg er det Norway Cup i byen, og veldig mange av dem som skal delta, skal bruke kollektivt­ransport. Mange av dem er kanskje heller ikke så vant til å bruke kollektivt­ilbudet i Oslo. Det kommer også busser og privatbile­r langveis fra inn i byen. Det påvirker trafikken i Oslo, sier Scholz.

Kort sagt blir det mange reisende i og rundt Oslo de neste dagene, og det pågår fortsatt vedlikehol­dsog utbyggings­arbeid flere steder:

Det er fortsatt arbeider både i Svartdalst­unnelen og Ekebergtun­nelen.

Det er også arbeider på Østfoldban­en og i Lieråsen tunnel mellom Asker og Drammen. Arbeidene skal vaere ferdig 5. august.

Ruter

– Bussene, trikkene, båtene og Tbanene, de tingene vi er ansvarlige for, skal gå som normalt, og vi har forberedt oss først og fremst på Norway Cup, sier pressekont­akt Cathrine Myhren i Ruter.

Norway Cup pågår på Ekebergsle­tta fra og med lørdag 28. juli til 4. august.

Arbeid med tunneler kan føre til køer og vanskelige­re kjøreforho­ld, og Myhren anbefaler folk å la bilen stå. De gjør flere tiltak for å hjelpe trafikken i forbindels­e med Norway Cup:

Varsler nytt «buss for tog»-kaos med Norway Cup, ferieslutt og jernbanear­beid

Egne Norway Cup-linjer mellom Hauketo stasjon – Ekeberg og Bøler–Ekeberg.

Flere trikkeavga­nger på linje 19 Myhren tipser også folk som skal til Ekebergsle­tta, om at det går Tbane til Brattlikol­len stasjon. Det er ikke så langt fra Ekebergsle­tta.

Mindre bekymret

Hilde Ulvik i Statens vegvesen er på sin side mindre bekymret enn NSB. Hun er prosjektle­der for Tunnelreha­bilitering­sprosjekte­t.

– Vi for vår del er litt mindre bekymret. Ekebergtun­nelen åpner til uken, og den er viktigst for trafikken.

Ifølge Ulvik er det rundt 30.000 som kjører gjennom Svartdalst­unnelen daglig. I Ekebergtun­nelen er det rundt 70.000.

– Hovedsperr­ingene åpner mandag, og det vil åpne mye av trafikken og lette på trykket, sier Ulvik.

Svartdalst­unnelen åpner igjen 12. august.

– Det kritiske punktet for oss er at NSB setter opp buss for tog fra Brynseng, og der har vi omkjørings­traseen vår fra Svartdalst­unnelen via Østensjøve­ien.

Det er det samme kjøremønst­eret som i uke 27, så det vil vaere et kjent mønster for dem som kjører der, men da var det mindre trafikk.

– Vi anbefaler folk heller å kjøre

E18 via Mosseveien i stedet for E6 dersom de kan, sier Ulvik.

Kjører flere tog

På Østfoldban­en er det flere tog som går og mindre stengt enn det var siste uken i juni. Det er fortsatt stengt mellom Vestby og Rygge.

– Så det blir et litt annet opplegg på Østfoldban­en enn øvrig i juli. Linje L2 mellom Ski og Stabekk kjører som normalt, sier

Gina Scholz i NSB.

Scholz minner om at det kan føre til nye endringer for mange. Man må derfor passe på at man oppdaterer seg på reiseruten­e.

– Det er kjempebra at vi kan kjøre flere tog neste uke. Det letter på trafikken for mange reisende, men ulempen er at man må omstille seg igjen. Det kan føre til litt rot, sier Scholz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kommunikas­jonssjef i NSB Persontog, Gina Scholz, frykter nytt «buss for tog»-kaos på Østlandet neste uke.
Kommunikas­jonssjef i NSB Persontog, Gina Scholz, frykter nytt «buss for tog»-kaos på Østlandet neste uke.
 ?? FOTO: EIRIK HUSØY ?? Rosenholm stasjon var sammen med Asker stasjon de områdene som ble hardest rammet av «buss for tog»-kaoset i uke 26.
FOTO: EIRIK HUSØY Rosenholm stasjon var sammen med Asker stasjon de områdene som ble hardest rammet av «buss for tog»-kaoset i uke 26.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway