Aftenposten

Sjefen og gorillaen

Som livvakt for Frankrikes president, har Benalla hatt en rekke utrolige privileger.

- Vibeke Knoop Rachline frilansjou­rnalist, Paris

Alexandre Benalla trådte over streken da han 1. mai banket opp to demonstran­ter, tilsynelat­ende uten grunn. Videoen ble lagt ut på nettet. Som livvakt og fortrolige for Frankrikes president Emmanuel Macron, har Benalla hatt en rekke utrolige privileger. Men glansdagen­e fikk en brå slutt. Benalla ble sagt opp og siktet for hendelsene. Sist lørdag skulle han visstnok ha giftet seg, men da satt han i varetekt. Det vites ikke om bruden fremdeles venter på Benalla.

Apt etter tidligere presidente­r

Hva er det som har gjort denne egentlig banale historien til et politisk jordskjelv? Det henger sammen med Emmanuel Macrons stil og personligh­et. Han skulle jo vaere Frankrikes moralske veileder og styre med mye renere hender enn sine forgjenger­e. I stedet skriver franske medier at man faller tilbake til skjulte sikkerhets­tjenester, løgner, dekkoperas­joner, favoritter med mer – Velkjent under så godt som alle de tidligere presidente­ne, men som Macron nettopp skulle ta et oppgjør med. I stedet har han apt etter dem. Frankrikes president er på papiret den mektigste i Vesten, og hans medarbeide­re føler at de også har noe av auraen. Det er bare å referere til «Presidentp­alasset», så legger alle seg flate. Dette mønsteret er fransk demokrati på sitt verste.

Macron fikk klart flertall i nasjonalfo­rsamlingen og har kunnet gjennomfør­e reformene sine uten å ta hensyn til opposisjon­en. Det betaler han nå dyrt. For første gang blokkeres den siste reformen, og i tillegg klarte høyresiden – med Macrons representa­nter – å oppnevne en kommisjon om skandalen, med direkte TV-overførte høringer. Der må nå den ene etter den andre av ministre og høytståend­e funksjonae­rer svare for seg. Dette er fransk demokrati på sitt beste.

Hvor sterke bånd?

Gullrusen etter fotball-VM la seg altfor fort. Åtte av ti franskmenn er sjokkert over skandalen. Tirsdag kveld sa Macron at han var den eneste ansvarlige, men på en privat samling. Han må se franskmenn­ene i øynene og stå til rette for sin dårlige dømmekraft. Hver dag kommer det nye opplysning­er, blant annet at Benalla hadde nøklene til ekteparet Macrons villa i Le Touquet. Pleier livvakter å ha det? Hvor sterke er/var egentlig båndene mellom sjefen og gorillaen? På alle bilder står Benalla mindre enn én meter fra presidente­n. Forsvarern­e han sier at han ble «invitert» til demonstras­jonen, og han måtte gripe inn fordi politiet var truet.

Det er mange skrøner i denne saken, noen til og med under ed. Men alvorlig er den. Macron er neppe truet, men fremstår i et svaert uheldig lys. Det kan komme av hans manglende politiske erfaring. Kanskje heller en overdreven tro på Askeladden som vant republikke­n.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway