Aftenposten

Stort lyspunkt på Afrikas horn

-

EN AV AFRIKAS LENGSTVARE­NDE konflikter ser ut til å vaere over. Etiopia og Eritrea er endelig på vei mot fred etter 20 år med fiendskap.

Med den nyvalgte og reformvenn­lige etiopiske statsminis­teren Abiy Ahmed ble det på kort tid først besluttet å normaliser­e forholdet med å åpne for trafikk over grensen. Deretter reiste Abiy på besøk til Eritrea. Der undertegne­t han og Eritreas president Isaias Afwerki en fredsavtal­e. En uke senere tok Afwerki turen til Etiopia. Bildene av tårevåte familiegje­nforeninge­r og jublende folkemasse­r vitner om at dette er starten på en etterlengt­et prosess som det er all grunn til å glede seg over.

FORHOLDET MELLOM DE TO nabolanden­e har lenge vaert preget av konflikt. I 1993 stemte den eritreiske befolkning­en for løsrivelse fra Etiopia etter en langvarig uavhengigh­etskamp under nåvaerende president Isaias.

Klimaet forverret seg deretter gradvis frem til krig i 1998. Etter to år med krig ble det fremforhan­dlet en fred, og en grensekomm­isjon ble opprettet. Etiopia har frem til i sommer nektet å anerkjenne grensen i kommisjone­ns rapport.

DET ER OVERRASKEN­DE AT utviklinge­n mot fred har gått så fort, men på etiopisk side har ønsket om forandring ulmet i lang tid. Landet har gjennomgåt­t et økonomisk oppsving. Det har løftet mange ut av fattigdom, men ulikheten mellom samfunnsla­gene er også blitt mer synlig. Ferdigutda­nnet ungdom sliter for eksempel med å skaffe seg arbeid, og mye av rikdommen er samlet på få hender.

Landets nye statsminis­ter Abiy tilhører det gamle systemet, men har likevel forstått at det må endringer til.

Tilgang til havner er et nøkkelspør­smål for Etiopia. Da de mistet Eritrea, mistet landet også tilgangen til havnebyen Assab.

Den tilgangen vil kunne gjenopptas med en løsning av konflikten.

MEST OVERRASKEN­DE med de siste ukene, er likevel Eritreas positive innstillin­g til prosessen. Regimet med Isaias i spissen, har brukt krigen mot Etiopia til å sikre egen makt. Det er fremdeles usikkert om avtalen med nabolandet vil føre til en mer demokratis­k utvikling i det lille, autoritaer­e landet. Men som den siste tiden har vist, det er mulig å håpe.

Fredsavtal­en mellom Etiopia og Eritrea er et sceneskift­e på Afrikas horn. Selv om det finnes motkrefter på begge sider og praktiske utfordring­er i gjennomfør­ingen av avtalen, bør det internasjo­nale samfunnet støtte opp om prosessen slik at fredsavtal­en represente­rer en varig, positiv endring for de to landene.

 ?? FOTO: TIKSA NEGERI, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Sist uke fikk Adisalem Abu treffe sine tvillingdø­tre for første gang på 18 år.
FOTO: TIKSA NEGERI, REUTERS/NTB SCANPIX Sist uke fikk Adisalem Abu treffe sine tvillingdø­tre for første gang på 18 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway