Aftenposten

Regnskyll til helgen kan gi skred og oversvømme­lser

- BETHEN STEENBUCH

Porøs jord og tette drenerings­løp kan skape problemer til helgen, men fredag kan bli årets varmeste dag mange steder.

Til helgen kommer regnet mange venter på – og noen frykter. I morgen kan bli årets varmeste dag. Det er meldt hele 34 grader i Oslo. Det skal bli knapt en sky å se over hele Norge.

– I morgen kan det bli opp mot 34 grader på Østlandet. Dette blir siste krampetrek­ning med varme og tørt vaert, før det slår til med byger og tordenvaer, sier statsmeteo­rolog ved Meteorolog­isk institutt Eldbjørg Moxnes til NRK.

Forrige kraftige regnskyll i Oslo og Akershus i juni førte til kjellere fylt med vann, forsikring­ssaker og problemer på veiene.

Lokale oversvømme­lser

– Det gjelder at alle kummer og drenerings­løp under veier er åpne. Hvis disse drenerings­rørene er tette, kan det medføre at veien blir ødelagt av vannmengde­ne, sier Hydrolog Inger Karin Engen jobber med varsling for flom og jordskred i NVE.

– Kraftige regnbyger kan medføre at elever og bekker tar nytt løp. Det kan bli lokale oversvømme­lser. Når det gjelder tettbygde strøk, så kan det bli store oversvømme­lser. Vannet trenger ikke ned i bakken gjennom asfalten. Det at bakken er så ekstremt tørr, kan forsterke de problemene som kraftig bygenedbør medfører, sier Engen.

Jorden er mange steder blitt porøs av den langvarige tørken, og da oppstår fare for ras, skred og utvasking av jordsmonn.

Lavere grunnvanns­tand

NVE overvåker tilstanden av grunnvann i elever og sjøer over hele landet. Akkurat nå er det svaert lav grunnvanns­tand.

– Flere steder er grunnvanns­tanden lavere enn noen gang. Vi trenger nedbør. På Østlandet er det et nedbørsund­erskudd på mer enn 100 mm nedbør. Det er kommet mindre enn halvparten av normal nedbør i mai, juni og juli. I juli er det kommet langt mindre enn halvparten, sier Inger Karin Engen.

På Blindern i Oslo er det målt under 10 prosent av normal nedbør i juli.

Hovedstade­ns viktigste drikkevann­skilde, Maridalsva­nnet, hadde tidligere i uken en fyllingsgr­ad på 75 prosent. Det betyr en reserve på nesten ett års forbruk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway