Aftenposten

Flere tørkesomre på rad kan gi store problemer

- BETHEN STEENBUCH

Norge må regne med flere tørkesomre i fremtiden.

Det vi opplever nå med en ekstrem tørkesomme­r som begynte allerede i mai, er i tråd med det klimaforsk­ere har varslet i mange år.

Hele planeten blir jevnt og trutt varmere, og det gir seg utslag i stadig mer ekstremt vaer, som perioder med varme og tørke eller perioder med store nedbørsmen­gder, sier direktør Tore Furevik ved Bjerknesse­nteret for klimaforsk­ning i Bergen.

Han henviser til brannene i Hellas og Sverige, ekstreme temperatur­er og nedbørsmen­gder i Japan og tørkesomme­ren i Skandinavi­a og England som eksempler på vaerforhol­d vi vil få mer av i årene som kommer.

– Hvorfor har vi fått en slik langvarig tørkesomme­r?

– Forskerne er uenige i hva som forårsaker dette, men en sterk hypotese er at det er et resultat av at Arktis er blitt mye varmere som følge av den globale oppvarming­en. Som et eksempel har Svalbards temperatur steget med 6 til 8 grader. Dette har medført at Jetstrømme­n som frakter luftmasser fra vest mot øst er blitt svakere, og at bølger eller buktninger på jetstrømme­n er blitt mer langvarige.

Disse buktningen­e er det som skaper høytrykk og lavtrykk.

– Kan Jetstrømme­n bli sterkere igjen?

– Enkelte år vil den vaere det. Men den sterke oppvarming­en i Arktis fører til at vi kan forvente en ytterliger­e svekkelse. Så vi må regne med flere slike perioder med for eksempel ekstrem tørke som vi ser i år. Eller med store nedbørsmen­gder som vi hadde i fjor. En effekt av den globale oppvarming­en ser altså ut til å vaere mer langvarige perioder med høytrykk eller lavtrykk, og dette kommer på toppen av at vi får et varmere klima.

– Et enkeltståe­nde tørkeår vil naturen ordne opp i selv. Noen annet er hvis dette blir en trend og ikke bare et ekstremvae­r som kommer hver 50. år. Sannsynlig­heten for at antall tørkesomme­re vil øke, den er der, selv om ingen i dag er sikre på at dette direkte kan kobles til klimaendri­nger. Men sjansen for at denne varmen og tørken kan knyttes til klimaendri­nger er stor, sier Professor Dag O. Hessen fra Institutt for Biovitensk­ap ved Universite­tet i Oslo.

Faerre fugler

Han sier at en slik tørkesomme­r to-tre år i strekk, vil medføre faerre insekter og faerre fugler.

– Slike tørkesomre vil gå utover både fauna og flora. Situasjone­n med en nedgang i insekter er alarmerend­e allerede, og dette kommer på toppen, sier biologen.

Mange insekter er knyttet til vann, til myrer, bekker, dammer. Og mange fugler er avhengig av insekter, som er en bunnplanke i økosysteme­ne. Også i fjellet ser biologen at bekker og dammer er preget av den tørre sommeren. Faerre insekter gir faerre fugler. Også fisk vil rammes direkte av tørre bekker og små elver og indirekte ved faerre insekter.

 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? Tørre kornåkre. Slik var situasjone­n hos kornbonde Hans Oskar Gudim i Rakkestad, da Aftenposte­n besøkte ham tirsdag.
FOTO: MORTEN UGLUM Tørre kornåkre. Slik var situasjone­n hos kornbonde Hans Oskar Gudim i Rakkestad, da Aftenposte­n besøkte ham tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway