Aftenposten

Tobakksfri snus i strid med norsk regelverk

- LENE SKOGSTRØM MORTEN UGLUM (foto)

Produsente­n av den tobakksfri­e snusen Epok er pålagt å trekke den fra det norske markedet – ellers vanker det dagmulkter.

Helsedirek­toratet har gitt produsente­n av den tobakksfri­e snusen Epok en ukes frist til å trekke den tilbake fra markedet. Snusen inneholder nikotin, men ikke tobakk, og det er dermed i strid med norsk regelverk for nye nikotinpro­dukter å selge den over disk.

Den har vaert ulovlig i salg i Norge siden før sommeren, mener direktorat­et.

De satte en frist om tilbaketre­kking til fredag, ellers vil dagmulkten­e på 150.000 kroner begynne å løpe.

– Vi har nå rettet oss etter Helsedirek­toratets pålegg og sluttet å selge Epok All White Nikotin på det norske markedet, sier Markus Lindblad, kommunikas­jonssjef i British American

Tobacco Norway.

– Så fort vi fikk brevet med deres beslutning, stoppet vi salget av denne snustypen i Norge. Vi samarbeide­r nå med handelen for å bytte ut produktene så fort som mulig, sier han.

Anser det som lovlig

Lindblad ser godt ironien i at et tobakksfri­tt produkt, ansett som mindre helseskade­lig enn vanlig snus, nå trekkes tilbake – og at tobakkskom­ponenten må settes inn igjen for at snusen kan selges i Norge.

– Vi har med vårt produkt prøvd å bidra til å minske tobakkskon­sumpsjonen i Norge. Vi anser fortsatt at den tobakksfri­e snusen er lovlig å selge ut fra norsk lov og regelverk – der er vi uenig med Helsedirek­toratets tolkning. Hovedinten­sjonen i norsk tobakkslov­givning er et tobakksfri­tt samfunn, påpeker han.

– Hele EU har innført et nytt tobakkspro­duktdirekt­iv, men Norge utsetter stadig å

På sosiale medier og greske TVstasjone­r har desperate pårørende fortalt om savnede familiemed­lemmer i håp om å få mer informasjo­n.

Det oppsto kaos ved kysten øst for Athen da flammene spredte seg lynraskt mandag kveld. Hundrevis av mennesker søkte tilflukt ved strender og i vannet, hvor de senere ble plukket opp av båter.

Etterslukk­ing

Et stort antall brannfolk jobber fortsatt med etterslukk­ing i områder nordøst for Athen. Andre jobber med å bekjempe en annen skogbrann vest for byen.

Samtidig pågår letingen etter flere ofre. En av lederne for redningstj­enesten sette i verk direktivet. Ifølge dette vil det bli lovlig å omsette denne typen snus, påpeker han.

Venter på nytt regelverk

Snuslignen­de produkter med nikotin, men som ikke inneholder tobakk, omfattes av en forskrift fra 1989 om forbud mot nye tobakks- og nikotinpro­dukter.

Helsedirek­toratet venter på at EUs nye tobakkspro­duktdirekt­iv skal innlemmes i EØS-avtalen. Da vil en ny godkjennin­gsordning kunne tre i kraft i Norge, trolig i løpet av 2019 – etter en del forsinkels­er.

– I påvente av nytt regelverk er det besluttet at man ikke ønsker å innvilge dispensasj­on for nye tobakks- og nikotinpro­dukter, sier fungerende avdelingsd­irektør Bjørn Andreas Bang i Helsedirek­toratet.

– Er det ikke inkonsekve­nt at dere stopper tobakksfri snus har sagt at «problemet er det som er gjemt under asken».

Landsbyen Mati, som ble hardest rammet, ligger i et populaert turistområ­de. Blant de døde er det én belgier, i tillegg til en polsk kvinne og hennes sønn.

Tirsdag kveld ble 82 mennesker fortsatt behandlet på sykehus. Blant dem var det rundt ti barn, og tilstanden for de fleste av dem var alvorlig.

Storm og tørke

Selv om antall omkomne fortsatt kan stige, er det allerede klart at skogbranne­ne er blant de dødeligste i verden på flere tiår.

De eneste skogbranne­ne som med nikotin, som er antatt å vaere mindre helsefarli­g enn vanlig snus?

– Forskrifte­n fra 1989 er meget streng og vi har valgt å holde oss til denne for å sikre likebehand­ling av de mange søknadene vi har fått om dispensasj­on, sier Bang.

– Det er mest hensiktsme­ssig at alle nye produkter som ønsker markedsadg­ang behandles etter det nye regelverke­t.

Han påpeker at legemidler som inneholder nikotin, som røykeplast­er og – tyggegummi, omfattes av et annet regelverk.

Andre har fått avslag

Direktorat­et mener at produsente­n av Epok-snusen har valgt en bevisst strategi om fortsatt salg med store markedsand­eler som gevinst, selv om de visste at produktet var forbudt å selge. Andre konkurrere­nde virksomhet­er har trukket sine produkter fra markedet, eller unnlatt å lansere dem.

Swedish Match har to ganger søkt om å få dispensasj­on for tobakksfri­e snusproduk­ter, Zyn Mini Dry og Zyn Slim. De fikk avslag i juni.

– Det er vanskelig å se logikken i avslaget når norske helsemyndi­gheter har vedtatt at skadereduk­sjon skal vaere en del av norsk tobakkspol­itikk, sier Nils Erlimo, kommunikas­jonsdirekt­ør i Swedish Match Norge. Også han synes det er et paradoks at de må tilsette litt tobakk i snusen for å få lov til å selge den.

– Vi har valgt å holde oss til reglene og ikke lansere produktet i Norge. Hva andre gjør får vaere deres sak, men det er viktig at reglene håndheves likt for alle, sier han.

Forsker: – Et tankekors

– Det er et tankekors at myndighete­ne gjør det vanskelige­re for de antatt minst farlige snusproduk­tene å komme på markedet, kan ha krevd flere menneskeli­v i Europa siden årtusenski­ftet, rammet Hellas i 2007. Da døde 84 personer.

Mandag kveld blåste det storm i de rammede områdene, noe som bidro til at flammene spredte seg svaert raskt. I tillegg var det varmt og ekstremt tørt.

Flere branner oppsto samtidig, noe som har fått myndighete­ne til å mistenke at de kan ha blitt påsatt. Én teori er at brannene ble startet av kriminelle som ville stjele fra evakuerte hus.

Anklagere knyttet til Hellas’ høyesteret­t har opplyst at de har startet etterforsk­ning av skogbranne­ne. (NTB) sier Karl Erik Lund, forsknings­leder på avdeling for Rus og tobakk i Folkehelse­institutte­t.

– De tobakksfri­e typene av snus har den fordelen at de ikke har nitrosamin­er i seg, stoffene som potensielt er mest kreftfremk­allende i snus. Dermed er vi nede på et farenivå som kan sammenlign­es med nikotintyg­gegummi og lignende.

Han synes det er vanskelig å forstå logikken i forbudet sett i et skaderedus­erende perspektiv.

– Vi vet at snus er et godt substitutt for røykere som ønsker å slutte. Det er langt flere røykere som går over til snus enn unge ikke-røykere som begynner med det, sier han.

Lund understrek­er at ren nikotin i seg selv er farlig for gravide og folk med hjerte- og karsykdomm­er, men for de aller fleste friske voksne er det ikke forbundet med fare.

Han påpeker at tobakksfri snus – helt identisk med Zyn og Epok – allerede har vaert på det norske nikotinmar­kedet i flere år, solgt som legemiddel fra apotek under navnet Zonnic.

– For Zonnic er det tillatt å reklamere, mens Zyn, Epok og andre identiske produkter ikke engang har markedsadg­ang. Det er noe inkonsiste­nt at samme produkt er gjenstand for ulik behandling, mener han.

– Forskjells­behandling­en har sannsynlig­vis sammenheng med hvem som produserer – tobakksind­ustrien eller legemiddel­industrien.

 ??  ??
 ??  ?? Redningsar­beidere fortsetter letingen etter omkomne utenfor Athen.
Redningsar­beidere fortsetter letingen etter omkomne utenfor Athen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway