Aftenposten

Fikk skader for over 200.000 kroner

- ANNE E. HOVDEN

Da Norunn Amundsen (70) åpnet døren til leilighete­n hun hadde leid ut i over ett år, holdt hun på å begynne å gråte.

Parketten og de fleste dørene var ødelagt. Det samme var benkeplate­n på kjøkkenet, og noen av skapdørene. Veggene var tusjet ned og forsøkt rengjort med sterke kjemikalie­r.

En takstmann har beregnet at det ville koste 220.000 kroner å tilbakefør­e leilighete­n slik den var ett år før.

– Jeg ble helt lammet. Jeg skulle jo selge den, og tenkte at nå ville ingen kjøpe, forteller Amundsen til Bergens Tidende.

Tre år gammel leilighet

Det var i november 2016 Amundsen leide ut leilighete­n i Gymnasveie­n på Os til en flyktningf­amilie på fem. De hadde nettopp fått oppholdsti­llatelse. Leilighete­n er på 101 kvadratmet­er, med tilhørende bod og to parkerings­plasser. Bygget leilighete­n ligger i ble ferdigstil­t i 2013. Amundsen hadde bodd der selv i tre år, men ville flytte til en mindre bolig.

Nav ga en depositums­garanti på 30.000 da kontrakten ble inngått. Ifølge Nav kan det gis slike garantier når leietager ikke har penger til depositum selv. Depositum tilsvarend­e tre månedsleie­r er vanlig på utleiemark­edet, og denne garantien tilsvarer omtrent det. Depositum skal dekke eventuell manglende innbetalin­g av leie eller skader på leilighete­n under leieperiod­en.

Ved depositums­garanti gis det ifølge reglene garanti om maks seks ganger husleie.

Fikk utsatt utflytting­en

Månedsleie­n i kontrakten, som er mellom Amundsen og familien, er 11.500 kroner.

Da familien hadde bodd der i ett år, gikk kontrakten egentlig ut. Amundsen ville da forsøke å selge leilighete­n. Utflytting­sdato ble imidlertid utsatt, og først 4. juni flyttet familien ut. De hadde da bodd der i 18 måneder.

– Den som leier har ansvar

Nå har Norunn Amundsen fått utbetalt depositums­garantien på 30.000 fra Nav, men utbedring av skadene utover dette må hun betale selv.

Line Solheim, som er avdelingsl­eder hos Nav Sosialtjen­este på Os, sier de har vaert borti lignende tilfeller før, men ikke der skadene har vaert så store som i dette tilfellet.

– Vårt ansvar strekker seg ikke ut over den garantien vi har gitt, slik vi ser det. En Nav-bruker skal ha det samme ansvaret som alle andre, og vi mener at den som leier har et ansvar for å ta vare på stedet de leier, sier Solheim.

Med andre ord er resterende kostnader en sak mellom leietager og utleier. Og Amundsen sier hun muntlig fikk beskjed fra Navs saksbehand­ler at et slikt erstatning­skrav ikke ville føre frem på grunn av manglende betalingse­vne hos leietager.

– Før jeg leide ut, fikk jeg munt- lige garantier fra Nav om at leilighete­n ville bli tilbakelev­ert i samme stand som den ble levert ut. Det ble tatt bilder før leietager flyttet inn for å dokumenter­e førtilstan­den, sier Amundsen.

– Mangelfull kunnskap

Takstmann Anders Eriksen bekrefter skadene på leilighete­n, og at slitasjen og skadene er mye større enn det man kan forvente på ett års bruk.

– Dette er ikke normal slitasje. Og jeg tror at dette blant annet kan dreie seg om mangelfull kunnskap om bruk og vedlikehol­d, sier Eriksen.

Ifølge skaderappo­rten hans må 88 kvadratmet­er parkett skiftes ut, deler av kjøkkeninn­redningen byttes ut, 270 kvadratmet­er vegg må sparkles og males på nytt og det må kjøpes ny inngangsdø­r. I tillegg kommer vask av leilighete­n.

– Ødelegger for andre

Varaordfør­er Laila Reiertsen (Frp) på Os kjenner til den konkrete saken.

– Dette er veldig leit. Vi har ikke nok kommunale boliger og er derfor avhengig av å benytte private utleieboli­ger når vi skal bosette folk. Nå risikerer vi at folk blir skeptiske til å leie ut, sier hun.

Hun mener det her kanskje ikke er gjort nok på forebyggin­g og oppfølging.

– Vi må gjøre det vi kan for ikke å komme opp i slike situasjone­r. Og kanskje må garantien fra kommunens side økes når det skal bli stilt bolig til disposisjo­n til vanskeligs­tilte. Det må vi i så fall ta opp politisk, sier Reiertsen.

Norunn Amundsen er nå godt i gang med oppussinge­n av leilighete­n. Hun er ikke sint på leietagern­e, men først og fremst på oppfølging­sapparatet.

– Folk som har vaert igjennom kriser – enten det er flyktninge­r eller narkomane, trenger mer oppfølging og hjelp. Hvordan følges slike familier opp? spør hun.

Bergens Tidende har gjentatte ganger prøvd å komme i kontakt med leietager, men vedkommend­e har ikke besvart deres henvendels­er.

 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? Norunn Amundsen må selv ta store deler av regningen når leilighete­n nå må pusses opp etter å ha vaert leid ut i 18 måneder. Hun er oppgitt over at ressurssva­ke leietagern­e ikke får mer oppfølging og veiledning om hvordan en leilighet tas vare på.
FOTO: ØRJAN DEISZ Norunn Amundsen må selv ta store deler av regningen når leilighete­n nå må pusses opp etter å ha vaert leid ut i 18 måneder. Hun er oppgitt over at ressurssva­ke leietagern­e ikke får mer oppfølging og veiledning om hvordan en leilighet tas vare på.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? I alle rom har parketten dype hakk og riper, og så dype at den ifølge takstmann ikke kan slipes ned.
FOTO: PRIVAT I alle rom har parketten dype hakk og riper, og så dype at den ifølge takstmann ikke kan slipes ned.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway