Aftenposten

– Vi trenger virkelig den lille pensjonen jeg ville ha fått

- Per Kristian Aale Moskva

Da Putin la seg ut med pensjonist­ene, stupte oppslutnin­gen. Det kan koste en annen politiker dyrt.

Den russiske pensjonsre­formen kan føre til at flere kvinner slutter å jobbe og at mange velger å ikke få barn, fremholder anerkjent analytiker.

I en liten park i Moskva leker Nika på elleve måneder mens bestemor Tamara (50) passer på. Hun er barnevakt mens datteren Olga (22) jobber, og på kvelden arbeider hun selv som rengjører. Familien sliter med å få endene til å møtes.

50-åringen planla å pensjonere seg om fem år. Den nye reformen gjør at hun trolig kan glemme det.

– Jeg vet ikke hvordan vi skal klare det. Vi trenger virkelig den lille pensjonen jeg ville ha fått, men nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre, sukker den unge bestemoren.

Blant de laveste i verden

Pensjonsal­deren vil økes til 65 år for menn og 62 år for kvinner, men det vil skje gradvis over flere år.

Med 60 år for menn og 55 år for kvinner har Russland blant de laveste pensjonsal­drene i den utviklede delen av verden. Den er ikke blitt endret siden 1928, viser regjeringe­ns reformfors­lag.

Bestemor-institutte­t

I Russland er det svaert vanlig at pensjonert­e bestemødre bor hjemme hos datteren eller sønnen, og at hun er hjemme og passer barnebarne­t mens foreldrene jobber.

– Dette er en svaert viktig institusjo­n som mange russiske familier er avhengige av, og den holder mange familier sammen. Reformen kan ødelegge dette systemet, fremholder Ekaterina Schulmann, førsteaman­uensis i statsviten­skap ved Russlands presidenta­kademi for økonomi og administra­sjon

Schulmann frykter at arkitekten­e bak reformen ikke har tenkt på dette.

– Resultatet kan bli at flere kvinner blir hjemme og at enda flere velger å ikke få barn.

På landsbygda og i små byer er det mange russere som lever av jorden; de lever hovedsakel­ig i en bytteøkono­mi.

– For mange slike familier er pensjonen eneste inntektski­lde. Denne reformen kan føre til langt mer fattigdom i Russland.

Krise for Putin

92 prosent er mot reform av pensjonssy­stemet, viser en meningsmål­ing fra VTsIOM. President Vladimir Putin gjorde det raskt klart at han ikke har noe med forslaget å gjøre, og at det er statsminis­ter Dmitrij Medvedev som er ansvarlig.

Likevel har oppslutnin­gen om presidente­n stupt. Mens snaut 77 prosent stemte på Putin i mars, er det bare 49 prosent som ville ha gjort det i dag, ifølge en fersk meningsmål­ing.

Kun en gang tidligere har oppslutnin­gen om Putin falt så mye, og det var i desember 2011 da hundretuse­nvis demonstrer­te mot valgjuks.

Statsminis­teren kan bli ofret

Medvedev er ofte blitt fremholdt som en mulig arvtager når Putin er ferdig med denne presidentp­erioden i 2024. Han var president mens Putin var statsminis­ter fra 2008 til 2012.

– Hvis ikke Medvedev lykkes med å få gjennom denne reformen, vil han ikke ha den nødvendige støtten som trengs for å bli Putins etterfølge­r, fremholder Schulmann.

Som statsminis­ter vil han trolig bli sittende, uavhengig av utfallet.

– Statsminis­teren i Russland er ikke avhengig av folkemenin­gen eller støtte i nasjonalfo­rsamlingen, påpeker hun.

Hvor effektiv er propaganda­en?

TV-kanalene har startet en kampanje for å overbevise russerne om at reformen er fornuftig. Schulmann tviler på hvor vellykket det vil vaere.

– TV er fortsatt et effektiv virkemidde­l for indoktrine­ring, men det avhenger av typen sak, fremholder hun.

I saker som står langt fra folk, slik som situasjone­n i USA eller Syria, virker TV-propaganda­en effektivt. Noe helt annet er det med saker som angår folk i deres dagligliv. Da blir russerne langt mindre påvirket.

– Russere flest vet at TV er Kremls stemme, og de ser på TV for å finne ut hva myndighete­ne mener og vil. De ser ikke på TV for å få med seg nyhetene og forstå hva som skjer.

En fersk undersøkel­se fra FOMinstitu­ttet viser at russernes tillit til de statlige TV-kanalene har stupt. De siste årene har den sunket fra 63 til 43 prosent av befolkning­ene som stoler på informasjo­nen fra TV.

Etterdønni­nger etter krigen

Mange økonomer fremholder at reformen er helt nødvendig. En stor økonomisk analyse som ble publisert i fjor, viste at Russland vil miste 5,5 millioner av den arbeidsfør­e befolkning­en innen 2030 hvis pensjonssy­stemet ikke endres. Rundt 2035 vil antallet pensjonist­er gå forbi antallet arbeidstag­ere.

Bakgrunnen for pensjonspr­oblemene er at de store etterkrigs­kullene, som ble født på 1950- og 60-tallet, nå går av med pensjon.

Samtidig sliter Russland med etterdønni­ngene etter krigen. Ekstremt stor dødelighet under krigen gjør at Russland opplever en periode med betydelig fall i fødselstal­lene med 25 års mellomrom. Nå er det et lite kull som går ut i arbeidsliv­et.

Mange demonstras­joner

Den russiske konføderas­jonen for arbeidere har laget et opprop mot endringene, og snaut 3 millioner har støttet det.

De siste par ukene har det vaert 30–40 demonstras­joner mot reformen rundt i Russland, men protestene har ikke vaert så store. Det er imidlertid ventet mye større demonstras­joner når forbudet mot å protestere i fotball-VM-byene blir opphevet.

Tamara (50) bor med datteren og barnebarne­t i en kommunal leilighet sammen med syv andre mennesker. Det er ikke noe enkelt liv.

– Russland er ikke noe rettferdig land. En liten elite er styrtrike, mens det store flertallet er fattige og har det veldig tøft.

 ??  ??
 ?? FOTO: PER KRISTIAN AALE ?? Tamara (50) passer barnebarne­t Nika (11 måneder) mens datteren Olga (22) jobber. Hun skulle gå av med pensjon om fem år, men nå trolig vente mange flere år.
FOTO: PER KRISTIAN AALE Tamara (50) passer barnebarne­t Nika (11 måneder) mens datteren Olga (22) jobber. Hun skulle gå av med pensjon om fem år, men nå trolig vente mange flere år.
 ?? Aftenposte­n ??
Aftenposte­n

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway