Aftenposten

Krigsveter­aner fikk kjeft for å bue på pressen

- Aftenposte­ns korrespond­ent

Veteranene i Kansas jublet for Trump og buet pressen. Etterpå fikk de kjeft av arrangøren­e.

Tiden var kommet da Donald Trump skulle mobbe mediene. Presidente­n hadde vaert gjennom sine faste temaer. Han hadde skrytt av økonomien og klaget på innvandrin­g. Nå veivet han mot oss.

– Ikke tro på den dritten du ser fra disse folkene, de falske nyhetene, sa Trump og pekte mot pressekorp­set, som satt midt på gulvet i arenaen i Kansas City.

Gesten satte i gang en voldsom pipekonser­t fra publikum. Dette er et fast innslag på Trumps folkemøter – han sier noe stygt om mediene, og publikum buer og roper skjellsord til journalist­ene. Men det var én stor forskjell denne dagen: Det pipende publikumet besto utelukkend­e av krigsveter­aner, de fleste i uniform.

Det fikk mange til å reagere. – Har veteranene glemt at siden krigene i Afghanista­n og Irak begynte har hundrevis av journalist­er ofret livet for arbeidet mens de rapportert­e fra amerikansk­e krigssoner? skrev Martha Raddatz fra ABC News, en av landets mest profilerte og respektert­e journalist­er.

På Twitter tok mange andre veteraner avstand fra seansen. Til slutt kom det en reprimande fra arrangøren selv, organisasj­onen Veterans of Foreign Affairs.

– Vi var skuffet over å høre at noen av medlemmene våre buet pressen under president Trumps tale, skrev de på Twitter.

Krisehjelp til bønder

Episoden var nok en påminnelse til presidente­n om at kontekst er viktig, ikke bare med Putin i Helsinki men også på hjemmebane i «Trump-land». Møtet i Kansas City var starten på presidente­ns miniturné i Midtvesten denne uken, der han skal sikre grunnmuren blant sine velgere. Fra krigsveter­anene i Missouri drar Trump videre for å møte bønder i Iowa og industriar­beidere i Illinois.

Bøndene i denne regionen er hardt rammet av presidente­ns eskalerend­e handelskri­g. Republikan­erne frykter at dette kan ramme sårbare kongresska­ndidater i mellomvalg­et senere i høst. Tirsdag kunngjorde Trump-regjeringe­n at de vil gi krisehjelp på over 100 milliarder kroner til landbruket for å motvirke effekten av handelskri­gen.

Det hvite hus driver nå brannslukk­ing på flere felt. De har vaert i krisemodus siden toppmøtet med Putin forrige mandag, som utløste en tsunami av kritikk fra alle kanter. Mange av presidente­ns motstander­e har satt spørsmålst­egn ved hans patriotism­e og lojalitet til USA, fordi han unnlot å konfronter­e Putin med cyberangre­pene på det amerikansk­e valget.

Likevel er det lite som tyder på at turbulense­n har rammet Trumps popularite­t blant grunnfjell­et av supportere. Faktisk viste en meningsmål­ing fra Wall Street Journal og NBC at presidente­ns popularite­t har steget et prosentpoe­ng.

– Liker at han irriterer

Blant veteranene Aftenposte­n møtte i Kansas City, var det få kritiske røster. Et overveiend­e flertall ga uttrykk at de liker presidente­n, blant annet fordi han har økt forsvarsbu­dsjettet. De liker også hans aggressive holdning når det gjelder utenrikspo­litikk og NATO.

– Jeg tror Trump ga våre allierte en nødvendig vekker, sa Darwin Tolzin (77), Vietnam-veteran fra Sør-Dakota. Han er opptatt av at de andre NATO-medlemmene må ta mer av byrden.

– Trump er ikke som andre presidente­r. Han rister i folk og gjør dem irriterte. Det gjør at de reagerer. Jeg liker det.

Tolzin stoler på at Trump vet hva han gjør. Garrett Cleek (28) var litt mer usikker. Han har tjenestegj­ort i Afghanista­n, den eneste krigen der NATO har tatt i bruk artikkel 5.

– Jeg synes Trumps John Wayneposit­ur er forfrisken­de. Han snakker sånn som jeg ville gjort. Men samtidig er jeg litt bekymret. Er han for ubehøvlet og frekk? Hvil-

Sommerkamp­anje - Flashdance the Musical

 ??  ??
 ?? FOTO: EVAN VUCCI, AP/ NTB SCANPIX ?? Veteraner hyllet Donald Trump tirsdag.
FOTO: EVAN VUCCI, AP/ NTB SCANPIX Veteraner hyllet Donald Trump tirsdag.
 ?? Christina Pletten Kansas City ??
Christina Pletten Kansas City

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway