Aftenposten

CO2-rensing på Klemetsrud blir billigere

- ALF OLE ASK

Det gjør at rensing av utslipp av 400.000 tonn CO₂ rykker naermere, mener eierne.

Økte kostnader har truet rensing av Oslos største utslippski­lde for CO₂, Fortum Oslo Varmes anlegg for avfallsfor­brenning på Klemetsrud.

I revidert nasjonalbu­dsjett i vår ble pengene til forprosjek­tet lagt på is, mens det skulle utarbeides en kvalitetss­ikring. Den rapporten ble overlevert til Olje- og energidepa­rtementet 29. juni og er ennå ikke offentlig. Men den er godt nytt ifølge Fortum Oslo Varme som har hatt tilgang til rapporten:

– Slik Fortum Oslo Varme leser den nye KS2-rapporten, viser kvalitetss­ikringen som forventet at kostnadene for prosjektet er kuttet, teknisk risiko er redusert og at eierne har styrket egen ressursbru­k, – og derigjenno­m styrket prosjektko­mpetanse og prosjektor­ganisasjon, skriver fungerende CCS direktør Pål Mikkelsen i Fortum Oslo Varme i en e-post til Aftenposte­n.

Skjebnen

Han legger til at Fortum Oslo Varme AS nå forventer full oppstart av videre studier (FEED) umiddelbar­t over sommerferi­en.

Det er Oslo Economics og Atkins Norge som også står bak kvalitetss­ikringen. Aftenposte­n har bedt om innsyn i rapporten, men det har departemen­tet avslått, til tross for at det har gått naer en måned siden det fikk rapporten.

– Rapporten blir offentlig når vi på vanlig måte når har vurdert innholdet og hvorvidt det er noe som må unntas fra innsyn, skriver kommunikas­jonsrådgiv­er i Olje- og energidepa­rtementet Håkon Smith-Isaksen i en e-post til Aftenposte­n.

– Vi skal nå vurdere dette materialet. Regjeringe­n vil fatte en beslutning om hvorvidt Fortum Oslo Varme skal tilbys tilskudd til å gjennomfør­e forprosjek­tering på energigjen­vinningsan­legget på Klemetsrud i løpet av sommeren, skriver Smith-Isaksen i Oljeog energidepa­rtementet.

Krever handling

– Vi forventer at regjeringe­n raskt sørger for å gi grønt lys til et av de virkelig store tiltakene for å kutte utslipp av klimagasse­r i Norge. CO₂-fangstanle­gget på Klemetsrud kan kutte norske utslipp med så mye som 400.000 tonn CO₂, noe som tilsvarer de årlige utslippene fra 160.000 privatbile­r, sier SVs miljøpolit­iske talsperson, Lars Haltbrekke­n til Aftenposte­n.

– Regjeringe­n har i hele år, til tross for Venstres inntreden, vaert handlingsl­ammet i kampen mot klimaendri­ngene. Nå er det på tide de sørger for å få fortgang i satsingen på CO₂ fangst og lagring etter å ha kuttet i støtten til det på årets budsjett, sier han.

Det var i forbindels­e med behandling­en av Revidert nasjonalbu­dsjett i juni at Stortinget­s flertall, med Høyre, V, KrF og Frp, sluttet seg til at kvalitetss­ikringen knyttet til CO₂-fangstpros­jektet til Fortum Oslo Varmes anlegg på Klemetsrud skulle kvalitetss­ikres, og at man skulle komme tilbake med midler til forprosjek­tet.

Det er tidligst antatt at renseanleg­get kan stå ferdig i 2023. Selve investerin­gsbeslutni­ngen er utsatt en rekke ganger.

De tre oljeselska­pene Statoil, Shell og Total samarbeide­r om å utrede transport og lagring.

På statsbudsj­ettet for år er det avsatt 280 millioner kroner som vil dekke forprosjek­tering av transport, lager og inntil to fangstanle­gg for CO₂.

 ?? FOTO: BERIT ROALD/NTB SCANPIX ?? Nå kan en av Oslo største utslippski­lder for CO₂ bli ren.
FOTO: BERIT ROALD/NTB SCANPIX Nå kan en av Oslo største utslippski­lder for CO₂ bli ren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway