Aftenposten

Trump vil gi bønder nesten 100 milliarder i subsidier

- HANNE CHRISTIANS­EN

Sentrale republikan­ere raser. Presidente­n ber folk «ha litt tålmodighe­t».

Tirsdag opplyste USAs landbruksd­epartement at 12 milliarder dollar, omtrent 98 milliarder kroner, i subsidier skal deles ut til bønder som er blitt rammet av USAs handelskri­g med Kina og andre land.

Saerlig soyaprodus­enter er blitt hardt rammet av straffetol­l på landbruksp­rodukter fra USA.

Dette er svar på president Donald Trumps egne tollsatser på amerikansk­e eksportart­ikler, blant annet stål og aluminium.

Republikan­ere reagerer kraftig

Bøndene er viktige støttespil­lere for Trump frem mot mellomvalg­et i november. Men landbrukss­ubsidiene har vekket sterke reaksjoner fra flere av Trumps profilerte partifelle­r.

De mener politikken går imot republikan­ske prinsipper om frie markeder og ansvarlig finanspoli­tikk, skriver The New York Times.

– Handelskri­gen slår beina under bøndene, og Det hvite hus planlegger å bruke 12 milliarder dollar på gullkrykke­r, sier den republikan­ske Nebraska-senatoren Ben Sasse. KitKat kan ikke ha enerett på kjekssjoko­lade med fire avbrekkbar­e «fingre», avgjorde EU-domstolen i går.

Målet til saksøker har vaert å stoppe Kvikk Lunsj, og krangelen mellom KitKat-produsent Nestlé og Cadbury – som sammen med Freia eies av Mondelez – har vart i over ti år.

Nestlé har hevdet at de fire stripene er et varemerke for KitKat. Denne sjokoladen stammer fra 1935, mens Kvikk Lunsj ble lansert i 1937.

Avisen The Guardian gjennomfør­te i fjor en smakskonku­rranse mellom de to sjokoladen­e.

Den vant Kvikk Lunsj overlegent. (NTB)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vant både i retten og i britisk smakstest.
Vant både i retten og i britisk smakstest.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway