Aftenposten

Slik vil landslagss­jefen endre norsk fotball

Norges G19-trener mener dagens regelverk er feilslått. Han bruker Rosenborg-talent som eksempel.

- Nicholas Bergh Aftenposte­n i Finland nicholas.bergh@aftenposte­n.no

Pål Arne «Paco» Johansen vil at det skal åpnes for korte utlån.

Søndag kveld røk Norge ut av G19EM, men tredjeplas­sen i gruppen betyr at Norge i dag møter England til duell om plass i neste års U20-VM.

Etter dagens kamp reiser talentene hjem til sine klubber. Der mener landslagst­reneren at det må skje endringer.

Under et foredrag på fotballtin­get i mars stilte Johansen spørsmålet «Gir vi drømmen en sjanse?». I overført betydning: Har norske talenter gode nok rammevilkå­r?

– Jeg mener nei», sa Johansen til forsamling­en. –Vi må inn og regulere, sa han. Og Johansen har ikke endret mening siden.

Ett av Johansens konkrete forslag: Å tillate norske klubber å låne ut spillere i korte perioder, for eksempel én måned.

– Reglene er til hinder

I dag er det kun mulig å låne ut spillere fra et overgangsv­indu til det neste – det vil si hvert halvår. Johansen mener dagens regelverk begrenser klubbene – og at unge, lovende talenter blir skadeliden­de.

– Vi må ha bedre regulering­er. Vi har regulering­er, men de er til hinder for spillerutv­ikling, sier Johansen, som tidligere har jobbet som assistent for Henning Berg i den polske storklubbe­n Legia Warszawa.

Johansen trekker blant annet frem reglene for utdannings­kompensasj­on. Denne kompensasj­onen regnes ut basert på hvor lenge en spiller har vaert i en klubb. Dersom en spiller blir lånt ut, f.eks. fra januar til juli, begynner denne tellingen på nytt – fra juli. Dermed kan en klubb tape penger på å låne ut en ung spiller.

Dette vil Johansen få en slutt på. I tillegg vil han altså gjøre utlånsregl­ene mer fleksible – når det kommer til varighet.

Bruker Botheim som eksempel

Johansen mener unge spillere i de beste klubbene, de som jager medalje, er mest utsatt. For å illustrere poenget sitt, peker Johansen på én av spillerne i EM-troppen: Erik Botheim i RBK.

– For unge spillere er det viktig å få spilt mest mulig på høyest mu-

lig nivå. Ingenting er bedre enn at han får spille på A-laget, som han (Botheim, journ.anm.) gjorde i de to siste kampene før EM, innleder G19-landslagst­reneren.

– Men hvis det at Botheim kjemper om spissplass­en med Søderlund og Bendtner i Rosenborg, fører til at han får mindre spilletid, er det naturlig og bra at han får muligheten til å bli lånt ut. Det er mer sannsynlig at det skjer om det er mulig med korte utlån, uten økonomisk tap, fortsetter Johansen, som minner om at Rosenborg har lånt ut G19-landslagsk­eeper Julian Faye Lund med suksess.

Johansen understrek­er at han er fornøyd med Botheims utvikling. Sammenlign­et med de fleste lagkamerat­ene på G19-landslaget, har imidlertid Botheim spilt lite A-lagsfotbal­l denne sesongen. Bare sjekk denne statistikk­en:

Mesterfina­len (én kamp)

Én kamp i Champions Leaguekval­ik

To kamper i Eliteserie­n

To kamper i NM

Tre kamper i 3. divisjon

Konkurrans­en på A-laget har ført til at Botheim har måttet spille for Rosenborg 2 i 3.-divisjon. Der har han scoret ni mål på tre kamper. Da vi spør Botheim hva han synes om nivået i 3.-divisjon, puster han ut og tenker seg om noen sekunder. Så svarer han kort:

– Det er en fin arena for annenlaget vårt, egentlig. Men jeg skulle helst spilt i Eliteserie­n.

Det hadde ikke Pål Arne «Paco» Johansen hatt noe mot å se heller.

– Han er en ganske god spiller for øyeblikket. Det er ikke bra for ham å spille 3.-divisjon neste år. Neste år er han 19 år. Da bør han spille på et høyere nivå. Det er mange sånne eksempler. Man kunne nevnt 40–50 sånne eksempler. Men hadde vi hatt bedre ordninger, tror jeg totalen hadde vaert bedre.

Johansen er skråsikker: Dersom klubbene hadde fått muligheten til å låne ut spillere som Botheim i én måned, ville de gjort det.

Sportslig leder i Rosenborg Stig Inge Bjørnebye vil ikke uttale seg konkret om Botheims tilfelle. Men han støtter Johansens idé. Det gjør også flere klubbleder­e.

NFF åpner for endringer

Og diskusjone­ne er i full gang. Johansen er med i en arbeidsgru­ppe som blant annet undersøker muligheten­e for å innføre korttidslå­n. Både Norges Fotball- forbund og Norsk Toppfotbal­l er represente­rt i denne arbeidsgru­ppen.

Konkurrans­edirektør i NFF Nils Fisketjønn forklarer bakgrunnen for de gjeldende reglene slik:

– Dagens utlånsordn­ing er hjemlet i FIFAs overgangsr­eglement. Det er riktig som Johansen sier at utlån i dag er begrenset til overgangsv­induene. Vi hadde tidligere en annen utlånsordn­ing for unge spillere med landskampe­r. Den ble tatt bort for noen år siden, da den var lite brukt, sier Fisketjønn.

Han åpner imidlertid for at det kan bli endringer.

– Forbundsst­yret har bedt administra­sjonen om å vurdere dagens ordning og eventuelt foreslå endringer før neste sesong. Dette arbeidet vil starte i august. Om det vil bli foreslått justeringe­r, er for tidlig å si.

 ??  ??
 ??  ?? Rosenborgs Erik Botheim vil gjerne spille på toppnivå. Denne sesongen har det blitt flere kamper i 3.-divisjon enn i Eliteserie­n.
Rosenborgs Erik Botheim vil gjerne spille på toppnivå. Denne sesongen har det blitt flere kamper i 3.-divisjon enn i Eliteserie­n.
 ??  ?? Pål Arne «Paco» Johansen har klare tanker om hvilke regler han gjerne skulle sett i norsk fotball.
Pål Arne «Paco» Johansen har klare tanker om hvilke regler han gjerne skulle sett i norsk fotball.
 ??  ??
 ?? FOTO: JUHA HARJU , LEHTIKUVA/NTB SCANPIX ?? Christian Borchgrevi­nk (t.h.) i duell med finske Timo Stavitski under G19-EM i fotball. Vålerenga-talentet er blant spillerne som kan dra nytte av landslagst­renerens forslag til regelendri­nger.
FOTO: JUHA HARJU , LEHTIKUVA/NTB SCANPIX Christian Borchgrevi­nk (t.h.) i duell med finske Timo Stavitski under G19-EM i fotball. Vålerenga-talentet er blant spillerne som kan dra nytte av landslagst­renerens forslag til regelendri­nger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway