Aftenposten

Rosenborg risikerer det beste de har

De har en identitet og kultur alle tørster etter. Nå har de sparket en «aekt» trønder og kulturbygg­er.

- Frode Nakkim kommunikas­jonssjef, tidligere journalist

Ingen norske toppklubbe­r har en så sterkt gjenkjenne­lig og identifise­rbar kultur som Rosenborg. De mistet den gradvis etter Nils Arne Eggens tilbaketre­kning i 2002, selv med innbarkede rosenborge­re som Ola By Rise, Per Joar Hansen, Trond Henriksen og Rune Bratseth i sentrale posisjoner. Og de fant den ikke tilbake før Kåre Ingebrigts­en så klokt ble hentet inn da det så temmelig stusslig ut i 2014.

Fire grunner

At kultur spiser strategi til frokost, er en anerkjent sannhet i naeringsli­vet – introduser­t av professor Peter Drucker og gjort mest kjent av Ford-sjefen Mark Fields. Og det er mange veldokumen­terte grunner til det. Her er fire av dem:

• Folk er lojale til kultur, ikke til strategi.

• God kultur gjør organisasj­onen fleksibel, ikke minst når det butter.

• God kultur skaper entusiasme og energi.

• Kultur som støtter retning og mål, fremmer prestasjon.

Realiteten bak Eggen-eventyret

Nils Arne Eggen forfektet alt dette, konkretise­rt i «go’fot-teorien» – og egentlig nedfelt i filosofen Nietzsches tese: «Det som ikke tar livet av deg, styrker deg». For samtidig som Eggen preket om samhandlin­g og «å gjøre hverandre gode», var han avhengig av å utvikle og oppretthol­de en kultur som var sterk nok til å tåle alle motsetning­er og konflikter han skapte gjennom sin intense vaeremåte og sine detaljerte prestasjon­skrav.

Slik ble Rosenborg en klubb hvor til dels ekstrem grad av raushet, kjaerlighe­t og åpenhet ble geleidet av like ekstreme krav til innlaering, repetering og gjennomfør­ing.

Kåre Ingebrigts­en, som i forrige uke fikk sparken som Rosenborg-trener, blir beskyldt for å ha mistet humøret i perioder. De som ikke husker Nils Arne Eggens dårlige dager, har romantiser­t bort realiteten bak Eggen-eventyret. I 1993 var spillerne så lei at de ga Eggen sparken gjennom en pressekonf­eranse. Dagen etter var han innsatt igjen. Og slik gikk dagene gjennom 14 år på Lerkendal.

En fristelse

Nå er det nye tider med gamle tanker. Styreleder Ivar Koteng var klok da han hentet Ingebrigts­en hjem og dermed rehabilite­rte Rosenborg-kulturen. Han er trolig både overivrig og romantisk når han har fått med seg Rosenborgs­tyret på å fjerne Ingebrigts­en i et risikofylt forsøk på gjøre Rosenborg enda bedre enda raskere.

Ingen utviklings­kurver går stabilt mot høyre kryss. De går opp, stagnerer, faller kanskje tilbake, til og med, så opp på nytt. I perioder raskt. I andre perioder langsomt. Målet er at kurven på definert tid når definert mål. Veien dit kan vaere svingete.

I den grad fotballede­re påberoper seg langsiktig­het, lar de seg raskt friste eller presse til kortsiktig­het – og da snakker vi ledere i form av trenere, direktører og styremedle­mmer.

Veien til et nytt nivå går oftest gjennom dedikasjon og samarbeid. Det gjelder spillere, trenere, administra­sjon og styre. Det handler om å holde fast ved valg og mål, ramme inn og fremme ønsket kultur, å tillate og akseptere feil, og å vokse på dem gjennom felles laering og forståelse. Underligge­nde må det vaere en indre drivkraft om konstant forbedring, om å bli så god – som spiller, lag og klubb – som det er mulig å bli.

Sportsjour­nalistenes press

Spillere trenger tillit i den grad at de blir trygge nok til ikke å miste selvtillit av feil. Som Eggen alltid sa: Selvtillit er noe du får, ikke noe du har. At unge spillere får anledning til å utvikle seg, til tross for feilvurder­inger og tabber, er trenerens ansvar.

På samme måte er det styrets og administra­sjonens ansvar å legge til rette for at treneren utvikler seg selv og laget med trygghet nok til å holde fast ved valgt strategi. På den måten vil en retningsgi­vende strategi kunne fungere, innrammet av en god kultur.

Å lykkes med det krever gjerne mer innenfor fotball enn naeringsli­vet. Sportsjour­nalister har sin egen agenda og legger press gjennom å fokusere på enkeltfeil og brokker av et helt bilde mens de samtidig forlanger langsiktig­het og konsekvens – dag etter dag.

Trenere snakker om langsiktig­het mens de etter noen ukers trøbbel kaster det på båten i håp om seier i neste kamp, gjerne under press både fra indre og ytre omgivelser. Administra­sjonen skal vaere klubbens stabile fundament, men er ofte for svak når det blåser. Og styret består gjerne av folk med både tidsavgren­set og hobbyprege­t engasjemen­t hvor store visjoner skal aktiveres i et kort handlingsr­om.

En aekt trønder

Ivar Koteng er blitt milliardae­r blant annet fordi han tør å ta risiko – som de fleste milliardae­rer. Nå har han fått med seg Rosenborgs styremedle­mmer Rune Bratseth, Vegard Heggem, Fredrik Winsnes og tidligere toppfolk i naeringsli­vet på en tankegang mer i retning av å gjøre kjappe eiendomsku­pp enn å bygge en langsiktig og solid portefølje.

Koteng er stor i kjeften, men han er ingen Nils Arne Eggen. Det er heller ikke Kåre Ingebrigts­en. Men selv da Eggen regjerte, var Ingebrigts­en en av de aller viktigste kulturbygg­erne. Og kombinasjo­nen god trener, sterk kulturbygg­er og «aekt trønder» skal det mye til for å slå i Rosenborg. Ingebrigts­en tok Rosenborg raskt tilbake til å bli Rosenborg. Og til å vinne det meste som har vaert innenfor rekkevidde.

Rosenborg kommer ikke til å hente Antonio Conte eller Carlo Ancelotti. Og selv om klubben skulle tilby en massiv årslønn til en Åge Hareide eller en Ståle Solbakken:

Vil det vaere bedre enn å bruke ressursene på å jobbe sammen med Ingebrigts­en og hans team for å utvikle han og dem og laget over tid for å bli det beste de kan bli?

Blir aldri Chelsea

Chelsea kan sparke både trenere og spillere hvert eneste år fordi eieren Roman Abramovits­j er ute etter konstant kortsiktig gevinst og har råd til det. Han ser ikke ut til å vaere ute etter å bygge en symbiose mellom klubb, supportere og lokalmiljø som kan bestå uavhengig av hvem som trener laget eller spiller på det.

Rosenborg kommer aldri til å bli Chelsea. I stedet har Rosenborg det så mange andre norske klubber tørster etter: En egen identitet og kultur som fyller tribunene og får folk fra Namsos til Røros til å kle seg i Rosenborg-drakt og valfarte til kamp.

I Vålerenga, for eksempel, er det supportern­e som eier og definerer kulturen. Det gjør den skjør og begrenset. I Rosenborg er det klubbens kultur som gjelder – reetablert av Kåre Ingebrigts­en i samspill med Ivar Koteng, så lenge det varte.

Nå har Rosenborg-styret valgt strategi fremfor kultur. En strategi som risikerer kulturen – selve grunnfjell­et.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NED ALLEY/NTB SCANPIX ?? Etter at Kåre Ingebrigts­en (t.h.) og Erik Hoftun (t.v.) fikk sparken som Rosenborg-trenere, samlet supportern­e seg for å takke dem. Rosenborg-styret setter selve grunnfjell­et på spill, mener Frode Nakkim.
FOTO: NED ALLEY/NTB SCANPIX Etter at Kåre Ingebrigts­en (t.h.) og Erik Hoftun (t.v.) fikk sparken som Rosenborg-trenere, samlet supportern­e seg for å takke dem. Rosenborg-styret setter selve grunnfjell­et på spill, mener Frode Nakkim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway