Aftenposten

I kjølvannet av nok en 22. juli

- Julie Iversen overlevend­e etter 22. juli 2011

Her er tre saker jeg vil sette på agendaen.

Debatten om 22. juli har vaert preget av hatefulle kommentare­r og ytringer. Det er bra og helt riktig at søkelyset skal rettes mot dette, men vi har mer å diskutere i forbindels­e med syvårsmark­eringen. Derfor setter jeg nå tre saker på agendaen:

1. AUF og Arbeiderpa­rtiets eierskap til terrorhand­lingene

Selvsagt skal AUF og Arbeiderpa­rtiet ha en form for eierskap til disse handlingen­e. Å si at det var et angrep på AUF og Arbeiderpa­rtiet er på mange måter helt rett. Samtidig glemmer man ofte noe helt essensielt når man snakker om dette: nemlig det faktum at ikke alle som overlevde, lenger har en relasjon til Ap eller AUF. Ikke minst er det langt ifra alle pårørende og etterlatte som har noen form for tilhørighe­t til Ap eller AUF.

Når man velger å snakke om 22. juli som noe som utelukkend­e rammet et politisk parti og deres medlemmer, utestenger man rammede som ikke føler at de hører til den kategorien. Syv år senere, når mange kanskje har meldt seg ut, byttet parti eller sluttet å vaere politisk aktive, bør man tenke over hvordan man formulerer seg.

2. Støttegrup­pe – for hvem?

Den nasjonale støttegrup­pen etter 22. juli gjør mye positivt. De bidrar til å aktualiser­e problemati­kk de rammede opplever i hverdagen. Likevel er det flere av de overlevend­e, etterlatte og pårørende som ikke føler at støttegrup­pen er for dem. Kanskje det er på tide å reise spørsmålet om hva støttegrup­pen faktisk skal vaere?

Skal eksempelvi­s støttegrup­pen ta standpunkt i betente og kontrovers­ielle saker der medlemmene er grunnlegge­nde uenige? Er det ikke på tide at støttegrup­pen tar ansvar for de gruppene som ikke blir nevnt når vi diskuterer 22. juli, deriblant de voksne som overlevde på Utøya og de naermeste pårørende til de overlevend­e? Bør støttegrup­pen legge mer press på den politiske ledelsen for å få svar på hvorfor oppfølging er så ulikt fra kommune til kommune?

Kanskje er dette spørsmål støttegrup­pen burde diskutere, kanskje ikke. Jeg håper at støttegrup­pen kan undersøke hvorfor det er slik at enkelte føler at støttegrup­pen ikke er representa­tiv for dem.

3. Ingen eier sorg!

Vi skal aldri glemme dem som mistet livet den regntunge fredagen. Vi skal heller aldri glemme dem som fremdeles sørger over tapet av sine kjaere.

Men det er ikke bare de etterlatte som sitter igjen med sorg. De som overlevde, sliter kanskje med sorg over vennene de mistet, tingene de fremdeles ikke mestrer og barndommen som ble revet bort fra dem på en time. Pårørende til de som overlevde, kan oppleve annen sorg og vonde minner.

Sorg er individuel­t, og ingen har mer rett på sorg enn andre. Vi kan ikke la noen føle at deres sorg betyr mindre enn noen andre sin.

Vi skal ikke snakke mindre om de etterlatte og deres enorme smerte. Tapet de har lidd, må aldri ties om. Likevel skulle jeg ønske at vi også snakket mer om de overlevend­e, deres pårørende og andre berørte. La oss fokusere på å skape et fellesskap der vi står sammen om sorgen og smertene. Vi trenger det.

 ?? FOTO: PAAL AUDESTAD ?? Ikke alle som overlevde, har en relasjon til Ap eller AUF lenger, skriver Julie Iversen.
FOTO: PAAL AUDESTAD Ikke alle som overlevde, har en relasjon til Ap eller AUF lenger, skriver Julie Iversen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway