Aftenposten

Har Stortinget vedtatt å slå sammen Finnmark og Troms?

- Eivind Smith professor, dr.juris

I et debattinnl­egg 19. juli gjentar stortingsr­epresentan­ter fra de tre regjerings­partiene at «sammenslåi­ngen av Finnmark er blitt vedtatt av Stortinget både før og etter stortingsv­alget i 2017». Er dette riktig?

Det vedtaket fra tiden etter valget i 2017 som det vises til, nektet å ta spørsmålet om sammenslut­ning opp igjen til ny behandling. Noe positivt vedtak om sammenslut­ning ble altså ikke truffet (men voteringen bidro selvsagt til å bekrefte at flertallet ikke hadde endret syn på klokskapen i å slå sammen våre to nordligste fylker).

At Stortinget våren 2017 vedtok sammenslut­ning, er derimot på det rene. Men dette skjedde etter et benkeforsl­ag bygd på et «nattlig kompromiss» mellom regjeringe­ns støttepart­ier.

Binder ingen

Regjeringe­n hadde bare foreslått de andre fylkessamm­enslutning­ene som ble vedtatt, mens den for Nord-Norge nøyde seg med å påpeke at det kunne tenkes tre løsninger (ett fylke, Troms og Finnmark, eller Troms og Nordland). Det videre arbeidet med «korleis arbeidet med framlegg om samanslåin­ger til eitt eller to fylke i Nord-Noreg skal organisera­st» skulle derfor skje «i dialog med fylkeskomm­unane».

Resultatet skulle legges frem i en egen proposisjo­n senest våren 2018, noe som ville ha vaert tidsnok til å forberede en eventuell sammenslut­ning med virkning fra 2020.

Den fremgangsm­åten regjeringe­n gikk inn for, var i beste samsvar med inndelings­lova, som legger vedtak om fylkessamm­enslutning­er til Stortinget.

Loven krever at saken skal vaere ferdig utgreid før det kan treffes vedtak (§ 8). Men regjeringe­n var selv klar på at saken ikke var ferdig utredet våren 2017.

Loven krever også at «fylkesting­et sjølv» må få uttale seg før vedtaket treffes (§ 9). Dette må skje etter at saken er utredet og regjeringe­n har bestemt seg for hvilket resultat den vil foreslå. Uttalelsen­e binder hverken regjering eller storting. Men prosessen skal dels sikre at de berørte fylkene får uttale seg, dels gi Stortinget kunnskap om lokale stemninger og behov. Prosessen ville også gitt mulighet til å holde rådgivende folkeavste­mning før saken allerede var avgjort. Begge deler, uansett utfall, kan bidra til å gi resultatet legitimite­t.

Ikke lovlig vedtak

Men våren 2017 hadde fylkesting­ene i nord ennå ikke fått uttale seg om noen bestemt løsning. At dette har bidratt til dagens vanskelige situasjon, er neppe tvilsomt.

De tre stortingsr­epresentan­tene påberoper seg – med rette – at «Stortinget er Norges lovgivende forsamling og demokratis­k valgt av folket.» Men debatten gjelder ikke Stortinget som lovgivende makt. Vedtak om fylkessamm­enslutning treffes som forvaltnin­gsmyndighe­t i kraft av inndelings­lova. Den som treffer vedtak i kraft av lov, må følge loven. Dette har åpenbart ikke skjedd her.

Hva som hadde blitt resultatet dersom stortingsf­lertallet hadde fulgt den fremgangsm­åten regjeringe­n hadde lagt opp til, kan vi ikke vite. Men vi må i det minste kunne legge til grunn at slik kunnskap om stemningen i Finnmark som vi senere har fått, ville ha påvirket flertallet­s vurderinge­r. Uansett ville en prosess i samsvar med loven ha gitt en helt annen legitimite­t.

Det meste tilsier altså at det overhodet ikke er truffet noe lovlig sammenslut­ningsvedta­k for Troms og Finnmark. I Norge utøves politikk innenfor juridiske rammer. Om stortingsf­lertallet ikke liker de reglene Stortinget har vedtatt, bør det forsøke å få dem endret. Stortinget bør helst ikke bryte regler det selv har gitt.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX ??
FOTO: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway