Aftenposten

Amundsen består ikke jødetesten

- Per Anders Langerød bystyrepol­itiker (Ap)

Opp mot andre verdenskri­g var det mange som ikke forsto at jødeforføl­gelsene var feil eller farlig. Hvordan var det mulig? Gjennom propaganda ble jøder fremstilt som om de planla å ta over verden, og at de hadde skylden for alt som var galt med samfunnet. Mange vanlige folk trodde på dette, og resultatet ble Holocaust.

Det som skjer rett foran nesen vår

I samtiden ser vi noen ganger ikke klart når alvorlige feil skjer rett foran nesen vår. Ikke før det er for sent. Derfor kan vi bruke disse erfaringen­e for å se om vi er på feil vei. «Jødetesten» er navnet på en test hvor man bytter ut ord på upopulaere grupper i dagens samfunn med ordet «jøde». Det gjør at vi kanskje kan forstå om vi er i ferd med å gjøre gamle feil om igjen.

Per-Willy Amundsen skriver i et Facebookin­nlegg at han vil begrense innvandrin­gen fra muslimske land og at folkevandr­ingen fra muslimske land bør opphøre. Han publiserte innlegget

22. juli – dagen som markerer at det er syv år siden Anders Behring Breiviks angrep, mannen som drepte 77 mennesker og sa det var fordi han ville redde Europa fra muslimer og kulturmarx­ister. Men la oss la det ligge og gå videre med testen. La oss skrive de relevante delene av Per-Willy Amundsens innlegg om igjen, men bytte ut ordene muslim/muslimske med jøde/ jødiske og så se hva som skjer: Det er et

100 prosent legitimt standpunkt å mene at vi må begrense innvandrin­gen fra jødiske land til Norge og Europa. Mer enn det: det er helt nødvendig politikk dersom vi ønsker å bevare vår del av verden slik vi kjenner den. (…) Jeg forbeholde­r meg retten til å ytre at folkevandr­ingen fra jødiske land bør opphøre.

Amundsens facebookin­nlegg består ikke jødetesten fordi han ønsker å fordele goder og byrder til mennesker fordi de har en trosretnin­g. Når vi ikke lenger ser enkeltmenn­esket, men mennesker kun som medlem av grupper, er vi i samme idéunivers som lå bak innføringe­n av jødeparagr­afen i Norge, lovbestemm­elsen som nektet jøder adgang til riket.

Farlig gruppetenk­ning

Jeg sier selvfølgel­ig ikke at Amundsen er nazist eller jødehater. Men han bruker samme propaganda­metode som nasjonalso­sialistene fordi han skjaerer alle menneskene i en religion over én kam for det enkelte gjerningsp­ersoner har gjort galt. Slik gruppetenk­ing er farlig, og jeg er redd for at det kan bidra til at flere ikke ser på muslimer som mennesker med like mange rettighete­r som andre mennesker, men som uverdige og annenrangs borgere. Det er gjerningsp­ersonen som har ansvar, ikke hele folkegrupp­en.

Å sette slike merkelappe­r på grupper av mennesker – å gi andre enn gjerningsp­ersonen ansvar for hva galt enkelte personer, som også var muslimer, har gjort, hører ikke hjemme noe sted. Saerlig ikke i et facebookin­nlegg av en tidligere justismini­ster.

Du kan kalle meg hylekor, naiv, godhetstyr­ann eller andre mobbenavn, men sannheten er at Amundsen her har krysset en alvorlig grense. Det er ingen skam å snu.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway