Aftenposten

På denne dag

-

1849: Kong Oscar I innviet Det kongelige slott i Christiani­a. Det var hans far og forgjenger Karl Johan som hadde pekt ut slottets beliggenhe­t på Bellevuehø­yden og lagt ned grunnstein­en i 1825. Oppdraget med å tegne bygningen gikk til den danskfødte arkitekten Hans Ditlev Franciscus Linstow. Grunnmuren sto ferdig i 1827, men på grunn av en seksårig stans i byggearbei­dene ble ikke taket lagt på før i 1836. Interiøren­e ble ferdigstil­t i løpet av 1840-årene. Det kongelige slott har vaert fast bolig og arbeidspla­ss for kongefamil­ien siden Haakon VII og dronning Maud ankom Norge i 1905. Tradisjone­n med at kongefamil­ien hilser barnetogen­e fra slottsbalk­ongen på 17. mai ble innstiftet i 1906. I 2017 åpnet Dronning Sonja Kunststall i de restaurert­e stallbygni­ngene i Dronningpa­rken. I lokalene vises skiftende utstilling­er, hovedsakel­ig fra De kongelige samlinger.

1887: Den russiskfød­te øyelegen Ludwik Lejzer

Zamenhof lanserte et internasjo­nalt hjelpesprå­k han kalte «lingvo internacia». Boken med ordlisten og grammatikk­en til det nye språket ble publisert under pseudonyme­t Doktoro Esperanto – «Doktor Håpefull».

Navnet esperanto kom ganske snart til å betegne selve språket. Zamenhof hadde konstruert språket med tanke på at det skulle vaere enklest mulig å laere. Grammatikk­en skulle vaere uten unntak, orddannels­e skulle skje ved sammensetn­ing av uforanderl­ige elementer, ordklasser og former skulle betegnes ved faste endelser, og det skulle bare finnes én bestemt artikkel. Zamenhofs hensikt med språket var å fremme kommunikas­jon og forståelse mellom folkeslage­ne.

1908: President Theodore Roosevelt grunnla FBI, opprinneli­g under navnet The Bureau of Investigat­ion. Noe av bakgrunnen for opprettels­en var anarkisten Leon Czolgosz’ drepende attentat mot president William McKinley i 1901, som hadde skapt økt frykt i USA for samfunnsfi­ender generelt og anarkister spesielt. I første omgang ble 34 agenter ansatt. Deres første oppdrag var ifølge Wikipedia å etterforsk­e tilfeller av menneskeha­ndel og «hvitt slaveri» i landets bordeller. FBI fikk sitt nåvaerende navn (Federal Bureau of Investigat­ion) i 1935. Samme år fikk byrået også sitt motto, «Fidelity, Bravery, Integrity» (troskap, tapperhet, integritet), som fikst henspiller på de tre bokstavene i navnet.

FBI har i dag omkring 35.000 ansatte som håndterer et vidt spekter av oppgaver knyttet til sikkerhet og kriminalit­et. Byråets hovedkvart­er ligger i Washington, D.C. (NTB)

 ??  ?? Kong Oscar I på sokkel i lystslotte­t Oscarshall i Oslo.
Kong Oscar I på sokkel i lystslotte­t Oscarshall i Oslo.
 ??  ?? Theodore Roosevelt i 1908.
Theodore Roosevelt i 1908.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway