Aftenposten

Margaret Hayford O’Leary

- Kjetil Flatin Ingeborg Kongslien Einar Vannebo

Professor ved St. Olaf College, Margaret Hayford O’Leary, var en drivende kraft innenfor arbeidet med norsk, språk, litteratur og kultur på akademisk nivå i USA. Hun ble født i 1951 i Minneapoli­s og døde 30. juni 2018 i Northfield, Minnesota. Margaret startet alt tidlig i tenårene å laere norsk på språkleire­n for barn, Skogfjorde­n, og etter college fortsatte hun med MA i 1977 og PhD i 1987 i skandinavi­ske studier ved University of Wisconsin.

I 1977 ble hun tilsatt på St. Olaf College der hun hadde en vel 40 år lang karriere, som språklaere­r, institutts­tyrer, og dekanus for humanistis­ke fag. Margaret var også i en periode president i Society for the Advancemen­t of Scandinavi­an Studies, organisasj­onen for dem som underviser i og forsker på nordiske emner på college og universite­ter i USA.

Faglig var Margaret først og fremst språkpedag­og. Hun skrev flere laerebøker, og hun var en pioner i utviklinge­n av digitale program for norskunder­visningen. Hun var en entusiasti­sk laerer og inkluderte kulturelle elementer i undervisni­ngen, saerlig brukte hun mye sanger, både tradisjone­lle og nyere populaere. Denne interessen dyrket hun også gjennom folkesangg­ruppen The Lost Norwegians som turnerte og formidlet norsk sangkultur.

Fra 2007 til 2016 underviste Margaret også ved Den internasjo­nale sommerskol­en ved Universite­tet i Oslo. Ved siden av språkunder­visningen var kurset Norwegian Life and Society hennes hovedansva­r. Hun var her en svaert kompetent formidler av norsk kultur og samfunn, hun kjente og elsket tradisjone­n, men hun var fortrolig med og formidlet i like stor grad det moderne Norge med de verdier og strukturer som er viktige i dag. Nettopp dette blir så godt formidlet i hennes bok Culture and Customs of Norway (Greenwood Press, 2010).

Margaret O’Leary ble i 2016 tildelt Den kongelige norske fortjensto­rden, ridder av 1. klasse. Hennes siste tur til Norge var i januar 2018 for å takke for denne. Margaret vil bli sterkt savnet av de mange i Norge som hadde kontakt og samarbeid med henne gjennom årene, både som fagfelle og som varm og omtenksom venn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway