Aftenposten

Jorunn Vale

- På vegne av alle Kari Opheim, Gro Sandgrind, Svein Elvanes, Liv Heier, Ellen Hansen

Jorunn Helga Vale døde 25. juni, 93 år gammel. Jorunn Vale ble født på Drage på Stadlandet. Etter landsgymna­s, biblioteka­rutdanning og elevperiod­e ved Deichmansk­e bibliotek, valgte hun fagbibliot­ek og spesialark­iv som sitt arbeidsomr­åde, med blant annet flere år i Det Norske Veritas.

På midten av 1970-tallet ble Jorunn hentet inn for å etablere og lede et informasjo­nssenter i det nystartede Saga Petroleum. Asbjørn Larsen og hans stab håndplukke­t dyktige ansatte innen alle fagdisipli­ner, også til data- og dokumentfo­rvaltning. Oljeindust­rien produserte enorme mengder dokumentas­jon innen geo- og ingeniørfa­gene og av økonomisk, juridisk og administra­tiv art. Uten effektive systemer og sikre rutiner allerede fra starten av – ingen olje- og gassfunn og ingen utbygging!

Med sin skarpe logikk, store arbeidskap­asitet og tydelige prioriteri­ngsevne, utviklet Jorunn Vale Sagas informasjo­nssenter til et faglig forbilde, ikke bare for oljebransj­en. En jevn strøm av fagfolk fra arkiv og dokumentas­jonssentre, norske og utenlandsk­e, valfartet gjennom årene til Saga for å laere.

Under Jorunn Vales ledelse vokste informasjo­nssenteret fra 70- til 90-tallet, fra en stab på fire til en profesjone­ll avdeling på naermere 40 personer, hvorav rundt 30 biblioteka­rer. Tilsammen var over 100 ansatt fast eller midlertidi­g gjennom disse årene. Jorunn hadde en saeregen teft for ansettelse­r og rekruttert­e bevisst ut ifra faglige kvalifikas­joner og personlig egnethet. Det utviklet seg et ualminneli­g godt arbeidsmil­jø på informasjo­nssenteret.

Jorunn så og lyttet til sine ansatte. Hun ga rom for kreative ideer, både faglige og sosiale. Ikke bare laerte vi enormt mye, vi hadde det også moro på jobb! Mange valgte å tilbringe de fleste av sine beste arbeidsår i Saga.

Jorunn var målbevisst og hadde stor integritet. Hun var bestemt og hadde et skarpt blikk, men smilet og latteren satt løst og hun var lettrørt. Og ingen slo Jorunn i rask korridorga­nge!

Vi er mange som minnes vår sjef og gode kollega med varme og takknemlig­het.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway