Aftenposten

– Sjokkerend­e at ingen stilte opp for William Nygaard

Bokaktuell­e Ketil Bjørnstad er sjokkert over at hverken forfattere, politikere eller journalist­er stilte opp for William Nygaard etter attentatfo­rsøket mot ham i 1993.

- KAJA KORSVOLD MAUD LERVIK (foto) Randsfjord­en

Ketil Bjørnstad er ute med bind nummer fire, Nittitalle­t, i den selvbiogra­fiske serien Verden som var min.

I sin siste bok skriver han om et tiår som ble grensespre­ngende både for folk flest her i landet og for forfattere­n selv. Bjørnstad skriver om alt fra OL på Lillehamme­r og fotballkam­pen i 1998 da Norge slo Brasil, til sitt personlige oppbrudd og nytt ekteskap.

Av hendelsene Bjørnstad opplevde på naert hold, er mordforsøk­et på hans egen forlegger William Nygaard det mest oppsiktsve­kkende.

– Det var en rystelse i mitt eget liv og det var et sjokk for Norge. Med få unntak ville ingen støtte William Nygaard i at dette var et politisk religiøst attentat.

– Flere var drept

Det var om morgenen den 11. oktober 1993 Aschehoug-sjefen ble forsøkt drept med tre skudd utenfor huset sitt i Dagaliveie­n i Oslo. Forlaget hadde gitt ut Salman Rushdies Sataniske vers. Irans Ayatollah Khomeini hadde utstedt en fatwa mot Rushdie og alle som hadde befatning med boken, fordi den ble ansett som blasfemisk mot profeten Muhammed.

– I ettertid er det rystende å se hvordan så å si hele det politiske Norge vegret seg mot å si at fatwaen kunne vaere grunnen til attentatet. Også politiet uttrykte at de ikke så på fatwaspore­t som viktig.

– Vi burde hørt på William Nygaard. Flere var allerede drept rundt i verden i kjølvannet av fatwaen. Det er ufattelig hvor mange som hadde behov for å uttrykke lettelse over at politiet ikke tok fatwa-sporet på alvor, sier Ketil Bjørnstad.

Forfattere­n håper at Nygaard-saken kan føre til større selvkritik­k her på berget.

– Vi gjorde ingenting for å støtte ham. Så alene han må ha følt seg.

– Var det redselen for at terroren også skulle ramme Norge som gjorde at selv ledende politikere ikke ville snakke om at fatwaen måtte vaere hovedspore­t?

– Jeg tror heller at politikern­e var redde for å miste sin posisjon som fredsnasjo­n etter Osloavtale­n. Det passet ikke inn med en slik rettssak da. Norge ville fått problemer i mange land.

– Det var en sterk tid for oss alle

Det er tørt og varmt i høyden over Randsfjord­en i Søndre Land, der Aftenposte­n møter Bjørnstad. Den produktive forfattere­n, musikeren og komponiste­n er på et av de stedene han jobber best, hytta han arvet fra en grandtante og -onkel på nittitalle­t.

På verandaen er det svalt og stille. Bare skogens sus og en enslig veps er å høre. En stillhet man ikke gjenfinner i Bjørnstads 765 sider lange bok om det begivenhet­srike nittitalle­t.

– Det var en sterk tid for oss alle, sier Bjørnstad som skriver om det han kaller ironiens og grusomhete­ns tiår. Sovjetunio­nen gikk i oppløsning og det var krig på Balkan, midt i Europa. I Norge hadde vi OL på Lillehamme­r, EU-kampen, Nygaard-attentatet og mye mer.

Forfattere­n ble selv skilt, flyttet fra Sørlandsid­yllen til Oslo der han møtte VG-journalist­en Catharina Jacobsen. Sammen med henne fikk han nye perspektiv­er blant annet gjennom flere reiser til Bangladesh der hun hadde naere kontakter, og de bodde flere år i Paris.

– Å komme til det fattige landet Bangladesh som var en så stor kulturnasj­on, gjorde noe med meg, sier Bjørnstad.

– En heller flau historie er i 1998, da du og Ole Paus som skal skrive bok om fotballVM, men går fra stadion i pausen i den avgjørende kampen Norge spilte mot Brasil i Marseille?

– Vi syntes ikke kampen var så spennende og hadde lyst på fiskesuppe, så vi så resten av kampen på TV-skjermen på kafeen. Det var da Cathrine Sandnes kalte oss de dummeste menneskene i Norge.

Bjørnstad smiler og avviser at han er redd for å minne noen om denne historien.

– Jeg syns det har komikkens slør i ettertid. Og boken ble jo utgitt, men de var litt redde for at vi skulle skrive for mye om akkurat denne episoden.

Produktivt fra skrivestue­n

Bjørnstad viser oss skrivestue­n som ligger ved siden av hytta. Han har både skrivebord, et lite Steinway-flygel og et bedre lydanlegg her, samt seng i arbeidsrom­met.

Bjørnstad som var et vidunderba­rn på piano, som har utgitt snart femti bøker og minst like mange plater fremstille­r også den beskjedne siden av seg selv i den selvbiogra­fiske Verden som var min. Han kaller for eksempel seg selv «den sleske smiskeren» og han skriver om en mann som engster seg for det meste.

– Jeg håper det ligger en humor i det. Det dreier seg om den selvforakt­en vi alle har. Hvis vi ikke har evne til selvkritik­k, er det fare på ferde. Samtidig er jeg jo solidarisk med denne Bjørnstad-gutten.

– Du skriver om engstelsen, for eksempel foran OL er du redd for alt, fra at fakkelbaer­eren skal falle til at Kjus eller Aamot brekker benet i Kvitfjell.

– Ja, mors engstelse har jeg arvet i fullt monn. Den blir verre med årene.

Bjørnstad retter også kritikken mot seg selv når det gjelder Nygaard-saken.

– Det er sjokkerend­e for meg å se min egen unnfallenh­et. Han var og er min venn og ja, jeg inviterte ham hjem i den vanskelige tiden da han hadde livvakter og bodde på hemmelig adresse. Allikevel gjorde jeg ingenting.

Har skrevet over tre tusen sider

Bjørnstad byr på mer kaffe, jordbaer, eplesaft og andre godsaker. Når Aftenposte­ns utsendte journalist og fotograf er reist skal han skrive. Godt over tre tusen sider er det blitt hittil, om seksti-, sytti-, åtti- og nittitalle­t. Nå er det to tusentalle­t som skal til pers og Tyvetallet som den heter kommer allerede neste høst.

Etter den, kommer etter planen boken om 2010-tallet.

– Det er et lystbetont prosjekt, sier han, og det er faktisk de bøkene han har solgt mest av i sin karriere kan han fortelle.

– Det er utfordrend­e for jeg ønsker at det skal ha litteraer tyngde og jeg drømmer om det om natten. Men jeg må sluttføre hvis jeg beholder helsen. Siste setning er allerede klar.

 ??  ?? Ketil Bjørnstad
Ketil Bjørnstad
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway