Aftenposten

Støres forsvar av eget parti er en oppvisning i kunsten å svare uten å svare

Jonas Gahr Støres forsvar av eget parti er en oppvisning i kunsten å svare uten å svare.

- Michael Tetzschner nestleder, Stortinget­s utenriks- og forsvarsko­mité (H)

I Aftenposte­n 19. juli skriver Harald Stanghelle at Arbeiderpa­rtiets migrasjons­utvalg blir forsinket, angivelig på grunn av intern uenighet, og at partiveter­aner etterlyser større tydelighet om hva Aps linje skal vaere fremover. Stanghelle ser ut til å ha gode kilder for splittelse­n mellom Oslo Ap og de andre bypartiene­s «velkommen»-holdning og resten av partiet.

Stanghelle trekker så parallelle­r til andre sosialdemo­kratiske partier. Først det svenske, som i valgåret har fremstått med nye, mer restriktiv­e holdninger til innvandrin­g. Dernest viser han til den danske sosialdemo­kratiske lederen Mette Fredriksen, som helt siden hun overtok i 2015 har styrket partiet ved å akseptere den mest tilbakehol­dne innvandrin­gspolitikk etter nordisk målestokk.

Til slutt siteres Aps Masud Gharahkhan­i, som krever større kontroll med innvandrin­gen. Stanghelle gir indirekte uttrykk for at Ap – i motsetning til Gharahkhan­i – jo bare kan holde seg til de brede forlikene, da norsk uenighet om innvandrin­g er «90 prosent retorikk og 10 prosent realpoliti­kk».

Hvilke faktafeil?

Svaret fra Ap-leder Jonas Gahr Støre er interessan­t lesning. Først og fremst i kunsten å svare uten å svare. Etter å ha åpnet med at Stanghelle tar feil på flere viktige punkter, etterlates vi i uvisshet om hvilke konkrete fakta om rivningene i Ap Stanghelle har tatt feil av.

Jeg vil alltid argumenter­e for at et parti skal kunne diskutere sin politikk åpent uten å bli avkrevd øyeblikkel­ige avklaringe­r og standpunkt­er, for eksempel i forbindels­e med en programpro­sess. Likevel gir Støres svar nye bidrag til uklarhet.

Forlikene som Støre viser til i forrige periode, er de samme forlikene som han i forbindels­e med partiets ettervalgs­analyse tok avstand fra. Ap skal fremover som alternativ til Regjeringe­n, samle flertall med Rødt og SV.

Dette ønsket har allerede smittet over på partiets opptreden i en rekke saker der partiet har latt seg påvirke og radikalise­re etter stortingsv­alget. Sammenhold­t med utsagnet mot forlik kan man anta at innvandrin­gspolitikk­en blir lagt et sted mellom Ap og SV hvis Støre en dag skulle overta.

Må avklare sitt syn

Glemt er heller ikke at Støre, på tross av regjerings­erfaring, brukte sitt første landsmøte som sittende leder til et personlig utspill om å hente 10.000 syrere ekstraordi­naert til Norge innenfor 20 måneder. Det skjedde helt uten økonomiske, sikkerhets­messige eller andre konsekvens­vurderinge­r.

Eller at Støre fremmet mistillits­forslag mot Grete Faremos etterfølge­r som justismini­ster, Anders Anundsen (Frp). Det skjedde fordi Anundsen hadde det formelle ansvaret for at Faremos retningsli­njer til politidist­riktene om effektueri­ng av lovlig fattede utvisnings­vedtak var blitt stående.

Støre var i sin første tid som leder ivrig etter å fremstå mer som myk og idealistis­k i innvandrin­gspolitikk­en. Det er derfor ikke bare Ap som har behov for å avklare sitt syn i innvandrin­gspolitikk­en, men også lederen.

En ny vending

Jeg deltok nylig på et forum i Wien for parlamenta­rikere som arbeider med europeiske spørsmål. Der ble det klart for meg at diskusjone­n om migrasjon nå føres på oppdaterte og mer realistisk­e premisser i de aller fleste demokratis­ke land i Europa. Møtet ble avholdt nylig i Østerrikes nasjonalfo­rsamling i anledning landets formannska­p for EU i annet halvår.

Møtet fant sted i etterkant av den interne enigheten som ble oppnådd i Angela Merkels tyske regjering, mellom Merkels CDU, søsterpart­iet CSU og sosialdemo­kratiske SPD.

Møtet fant også sted etter EU-toppmøtet. Problemene har vaert formidable, men samtidig ser man en fornyet evne til å finne frem til løsninger som er holdbare over tid.

For det første tar man utgangspun­kt i et forhandlet regelverk som er fremfor-

handlet i Schengen-avtalen og i Dublinforo­rdningen, men med de tilpasning­er som blir nødvendige. Det vil si at EU og EØS har en yttergrens­e og at den må forsterkes for å lette migrasjons­presset på grensestat­ene, i første rekke Italia. Dublin-forordning­en må oppdateres, og Frontex som håndheving­sinstans i grensespør­smål må styrkes både ressursmes­sig og juridisk.

Satt på spissen

Den europeiske nyorienter­ingen understrek­er at det er legalt å kontroller­e migrasjon både på EUs yttergrens­e og mellom statene når det gjelder sekundaerm­igrasjon. Kravet om nasjonal grensekont­roll er saerlig satt på spissen mellom Østerrike og Tyskland, og internt i storkoalis­jonen, hvor avvisning på grensen av personer uten innreisehj­emmel har vaert reist som et krav fra CSU.

Det tyske kompromiss­et består i et tilvist transittop­phold, som betyr at personer ikke avvises ved statsgrens­en, men heller ikke gis fri innreise til landet. I dette ligger en erkjennels­e av at EU- og EØSstater prinsipiel­t ikke har mindre rett til grensekont­roller enn andre stater.

Kontroll over et definert territoriu­m er selve definisjon­en av statlig suverenite­t. Nødvendigv­is betyr det også suveren kontroll over grensepass­eringer.

Hvilke forpliktel­ser?

For øvrig har man ikke lyktes i å forhandle frem en felles flyktningp­olitikk på europeisk nivå. For å dekke de mest konkrete behovene, vil Tyskland inngå bilaterale returavtal­er til aktuelle frontstate­r.

For Norges del betyr dette at vi ikke er forpliktet til å motta asylsøkere som ikke primaert er ankommet til Norge. De forpliktel­sene Norge tar på seg internasjo­nalt, følger ikke av noen overnasjon­al europeisk flyktningp­olitikk, slik en formulerin­g i Støres svar ser ut til å henvise til.

I tillegg er det helt avgjørende for den avtalte interne reisefrihe­ten mellom Schengen-landene at den ytre grensen ivaretas. Her står vi i den situasjon at hele Schengen-samarbeide­t også hviler på at den enkelte nasjonalst­at hevder sin suverenite­t, ikke bare på egne vegne. For øvrig er det ikke den frie bevegeligh­eten mellom EØS-land som er problemet, men folkevandr­ing fra økonomisk tilbakelig­gende regioner utenfor Europa.

Velger outsiderpa­rtier

Det er også en økt erkjennels­e av at velgerne i etablerte demokratie­r er mer villige til å bruke uansvarlig­e outsiderpa­rtier enn de tradisjone­lle styringspa­rtiene, selv om de måtte vaere sterkt uenige med dem i de fleste andre spørsmål. Saerlig hvis dette er det de oppfatter som det eneste middel til å hindre en gjennomgri­pende endring av egne samfunn de ikke selv har hatt innvirknin­g på.

Myndighete­ne i nasjonalst­atene vil ikke få mandat fra velgerne til ytterliger­e delegering av myndighet som skal verne landenes territorie­lle integritet, før hele EU-området kan tilby det samme på yttergrens­ene.

 ?? FOTO: CARINA JOHANSEN / NTB SCANPIX ?? Det er ikke bare Ap som har behov for å avklare sitt syn i innvandrin­gspolitikk­en, men også lederen, skriver Høyres Michael Tetzschner om Ap-leder Jonas Gahr Støre.
FOTO: CARINA JOHANSEN / NTB SCANPIX Det er ikke bare Ap som har behov for å avklare sitt syn i innvandrin­gspolitikk­en, men også lederen, skriver Høyres Michael Tetzschner om Ap-leder Jonas Gahr Støre.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway