Aftenposten

– Hun holdt høyt nivå, selv mot Norges beste guttelag

Norge har imponert i J19-EM. I dag venter Tyskland i semifinale­n.

- MATS HAUGLAND

Norge har imponert stort så langt i J19-EM i Sveits. I dag venter Tyskland i semifinale­n.

Andrea Norheim kan fort få en hovedrolle. 19-åringen er Norges toppscorer med to mål så langt i mesterskap­et.

– Jeg synes vi har levert veldig bra til nå i mesterskap­et. Vi har fått ut potensiale­t vårt, og seirene mot Spania og Frankrike var sterke. For min egen del føler jeg at jeg har bidratt godt for laget, sier Norheim.

Nå spiller hun med og mot jevngamle jenter, men i mange år var hun en av gutta,

Møte Norges beste gutter

Fra Norheim var seks-syv år gammel trente hun med guttelaget til Bryne, som etter hvert skulle vise seg å bli en helt spesiell generasjon.

Her spilte hun sammen med Molde-kometen Erling Braut Håland og Viking-talentet Tord Johnsen Salte. Også Andreas Ueland og Adrian Berntsen fra Bryne-laget har aldersbest­emte landskampe­r for Norge.

Hos rødtrøyene fra Jaeren fikk Norheim matchet seg på et lag som var bra på landsbasis frem til hun gikk til Klepp 15 år gammel.

Bryne-lagets trener den gang, Alf Ingve Berntsen forklarer hva han tror suksessen skyldes.

– Vi tok alle spillerne på alvor, uansett nivå. Samtidig var det mange gode støttespil­lere i og rundt laget. Vi prøvde å inspirere spillerne til å trene mye uorganiser­t. De beste gjorde det, de spilte naermest gatefotbal­l i helgene, sier Berntsen.

– Jeg hadde aldri vaert på det nivået jeg er på i dag om jeg ikke hadde trent med guttelaget til Bryne. Vi hadde et veldig bra treningsmi­ljø og dyktige trenere, sier Norheim.

– På hvilken måte var det bra for utviklinge­n din?

– Alt ble forsterket. Både fysisk, teknisk og taktisk. Det gikk raskere, jeg måtte vaere smartere, jeg måtte vaere tøffere, forklarer hun.

– Var det noen ganger krevende å vaere jente på et guttelag?

– Jeg hadde jo vaert en del av treningsgr­uppen siden jeg var seks år gammel, så for meg var det aldri et problem. Det var helt naturlig. Men det hendte at gutter på motstander­lagene lo og sa «haha, de har ei jente på laget». Men da vi begynte å spille, ble det stille, sier 19-åringen.

Suksesslag­ets trener bekrefter historien. Berntsen trente Norheim i ti år.

– Frem til i 10–11-årsalderen hendte det ofte at motstander­ne lo og påpekte at Bryne hadde en jente på laget. Men det var bare frem til hun gikk i den første duellen. Etter det ble det stille. Fra 12-årsalderen avtok det, og de fleste på motstander­laget hadde fått med seg at hun var god, sier Berntsen og fortsetter:

– Hun spilte ikke med oss fordi hun var jente, men fordi hun var god nok. Hun holdt et veldig høyt nivå, selv på eliteturne­ringer mot Norges beste guttelag.

Skiller seg ut

Den offensive midtbanesp­illeren skiller seg ut på landslaget. Norheim er nemlig den eneste i J19-landslaget­s EM-tropp som spiller for en klubb utenfor Norges landegrens­er, den svenske toppklubbe­n Piteå.

Allerede 17 år gammel valgte stortalent­et å forlate Toppseriel­aget Klepp til fordel for den franske gullgrossi­sten Lyon i 2016.

– Det var tøft i starten, og jeg var veldig usikker på om jeg egentlig var klar for å dra til utlandet så tidlig. Men det var en vanesak. Etter hvert ble jeg vant til å klare meg selv. Jeg laerte utrolig mye på kort tid, sier hun.

Det har vaert store diskusjone­r i norsk fotball om unge talenter bør dra til utlandet tidlig, eller heller satse på spilletid i hjemlig serie.

Norheim er ikke i tvil.

– Om du vil lykkes på det høyeste nivået, vil jeg anbefale andre unge spillere å gjøre det samme. Om du vil bli aller best, så tror jeg ikke nivået i Toppserien er bra nok. Jeg føler jeg har tatt store steg i utlandet, sier Norheim.

Lagvenninn­e med Hegerberg

Lyon er verdens beste fotballklu­bb på kvinneside­n. De har 12 seriemeste­rskap på rad i fransk fotball og har vunnet Champions League de tre siste årene.

I FIFAs nylige nominasjon av årets spillere i verden, var hele seks av ti nominerte fra Lyon. Én av dem var Ada Hegerberg, som var lagvenninn­e med Norheim i Lyon.

– Jeg laerte veldig mye av Ada, og hun er utrolig flink på sitt område. Men i en storklubb som Lyon laerte jeg ikke bare av henne, men av mange, sier Norheim.

Etter halvannet år i Lyon valgte derimot Norheim å forlate klubben. Kampen om en plass på laget ble for tøff.

– Jeg fikk for lite spilletid, og syntes ikke nivået på reservelag­et var høyt nok. Jeg ville videre for å fortsette utviklinge­n, forklarer Norheim.

Ferden gikk videre til svenske Piteå, en liten by nordøst i Sverige. Laget leder Damallsven­skan etter elleve kamper. Norheim har laget to mål til nå i sesongen.

– Jeg hadde noen tilbud fra Norge, men jeg tror den svenske ligaen er bedre og jevnere. Jeg trives godt i utlandet og hadde hørt veldig mye bra om Piteå. De er gode på spillerutv­ikling og satser på talenter, sier Norheim, som forklarer at hun kun fokuserer på fotball og skole mens hun bor i Sverige.

Drømmer stort

Norheim innrømmer at hun gleder seg til dagens EM-semifinale, som spilles i den sveitsiske byen Biel.

– Det blir en beintøff kamp. Men vi skal ha fokus på oss selv og jobbe knallhardt sammen. Da kan det gå, sier hun.

Selv om 19-åringen allerede har spilt to år i storklubbe­r, har hun ingen planer om at karrieren skal stoppe der.

– Drømmen er å komme på Alandslage­t og ta steget ut til en virkelig toppklubb igjen. Da vil jeg ikke bare sitte på benken, men spille fast, avslutter stortalent­et.

Norge-Tyskland kl. 14.00 på TV 2 Sportskana­lan

NICHOLAS BERGH Landslagst­reneren i tårer etter G19-landslaget­s bragd.

Norge-England 3–0

Søndag røk Norge ut av G19-EM i Finland. I går fikk de et stort plaster på såret.

Erik Botheim, Eman Markovic og Jens Petter Hauge scoret da Norge knuste England 3–0. Dermed er Norge klare for U20-VM.

Den turneringe­n spilles i Polen neste sommer. Det er første gang siden 1993 at Norge skal spille U20-VM.

– Dette er en stor dag for norsk fotball, sier G19landsla­gstrener Pål Arne «Paco» Johansen til Aftenposte­n.

– Jeg felte noen tårer i garderoben. Da spillerne begynte å synge «vi skal til VM», var det vanskelig å holde tårene tilbake. Det var et emosjonelt øyeblikk, sier Johansen.

Var rangert som nummer 29

Ukraina, Frankrike, Italia, Portugal og vertsnasjo­nen Polen skal også represente­re Europa i U20-VM.

I garderoben i Seinäjoki gikk landslagss­jef Johansens tanker tilbake til mars i fjor, da Norges mannskap møttes for første gang. Da var Norge rangert som nummer 29 i Europa. Nå er de et av seks europeiske lag som skal til VM.

– I mars viste vi dem et bilde av Serbia-laget som vant U20-VM i 2015. Jeg sa «hvis de kan gjøre det bra, kan vi også». Det har vaert med oss hele tiden. Det har gått 16 måneder, og alt sto og falt på denne ene kampen. Jeg er fryktelig imponert over laget gjennomfør­te en så solid og bra kamp mot en stort fotballand som England, sier Johansen.

Herjet med England

Norge herjet med det engelske mannskapet i finske Seinäjoki. I første omgang misbrukte det norske laget flere sjanser. Så, etter 75 minutter, kom gjennombru­ddet. Da scoret RBK-talentet Erik Botheim. Deretter økte Eman Markovic og Jens Petter Hauge ledelsen.

Norges seier er spesielt overbevise­nde tatt i betraktnin­g at stjernespi­ller Erling Braut Håland (17) ikke spilte. Håland ble hentet tilbake av Molde for å spille Europa League-kvalifiser­ing for Molde. Johansen håper at Håland er tilbake til U20-VM og at Norge kan stille med fullt lag. Han tror laget kan slå bra fra seg i VM.

– Hvis vi får med denne gjengen, og tilpasser terminlist­er og sånn, da har vi en meget gode sjanse til å gå videre fra gruppespil­let.

 ??  ?? Andrea Norheim
Andrea Norheim
 ?? FOTO: URS FLUEELER/KEYSTONE / NTB SCANPIX ?? Noor Eckhoff, Andrea Norheim, Vilde Birkeli, Camila Huseby og Malin Sunde jubler etter 1-0-målet under EM-kampen mot Frankrike.
FOTO: URS FLUEELER/KEYSTONE / NTB SCANPIX Noor Eckhoff, Andrea Norheim, Vilde Birkeli, Camila Huseby og Malin Sunde jubler etter 1-0-målet under EM-kampen mot Frankrike.
 ??  ??
 ?? FOTO: TROND TANDBERG ?? I dag kan Andrea Norheim skyte Norge til EM-finale.
FOTO: TROND TANDBERG I dag kan Andrea Norheim skyte Norge til EM-finale.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway