Aftenposten

Dette mener nordmenn om kvinnefotb­all

- Adm. dir., Norsk Tipping kommunikas­jonsdirekt­ør, Norsk Tipping

Vi spurte opinionen og fikk klare svar.

Fotballen har begynt å rulle kvinnenes vei. De har fått flere sponsorer, bedre økonomi og mediene dekker toppserien for kvinner bredere enn noen gang. Hos Norsk Tipping ser vi at omsetninge­n og antall kunder som kjøper spill på norske kvinnekamp­er, har doblet seg siden i fjor.

Vi vet mindre om nordmenns holdninger til kvinnefotb­all. Derfor var det gledelig å få svarene fra holdningsu­ndersøkels­en Kantar TNS gjennomfør­te for Norsk Tipping i juni.

Høy andel positive svar

Undersøkel­sen slår først og fremst fast at befolkning­en har en svaert positiv holdning til fotball for kvinner. For barne- og ungdomsfot­ballen er det naer full enighet om at jenter skal ha et like godt tilbud som gutter. Det er når folk tar stilling til påstander som angår toppfotbal­len at andelen positive svar (helt eller delvis enige) begynner å bli overrasken­de høy.

• 77 prosent mener eliteserie­lag som Rosenborg og Brann bør etablere elitelag for kvinner

• 76 prosent mener kvinner er like gode fotballdom­mere som menn

• 73 prosent mener kvinner er like gode fotballkom­mentatorer som menn

• 72 prosent mener det bør vaere lik lønn for begge kjønn i toppfotbal­len

• 69 prosent mener kvinner er like gode fotballtre­nere som menn

• 65 prosent tror vi vil se en kvinnelig trener i eliteserie­n innen ti år

• 54 prosent tror det er mulig å oppnå full likestilli­ng i fotballen.

Vi skal naturligvi­s ta høyde for at folk gjerne svarer politisk korrekt og at mange svarer på noe de kanskje ikke har så god innsikt i. Bare ni prosent oppgir at de er «svaert interesser­t» i fotball, mens tre ganger så mange erklaerer seg «helt uinteresse­rt». Men blant de svaert interesser­te svarer 41 prosent at de tror det er mulig å oppnå full likestilli­ng i fotballen, 77 prosent tror vi får se en kvinnelig eliteserie­trener for herrer innen ti år og 75 prosent mener eliteserie­klubber burde etablere elitelag for damer.

Ikke for at alt plutselig er blitt rosenrødt. Tallene forteller for eksempel også at det er veldig langt igjen før kvinnene selv omfavner fotballen i like stor grad som menn. Men vi tør påstå at du skal vaere veldig grinete anlagt for ikke å sitte igjen med et positivt hovedinntr­ykk fra denne undersøkel­sen. At toppfotbal­l for kvinner er bredt akseptert, at kompetente kvinner i fotballen verdsettes og at fotball for kvinner har underholdn­ingsverdi – det kan det ikke vaere så stor tvil om lenger. For oss, som er stor sponsor for kvinnefotb­allen, er det utrolig gledelig å se. Vi vet hvor hardt kvinnene har jobbet for å komme hit.

Dette er gode nyheter for alle som er glade i fotball. Spesielt for de mange tusen jentene som skal i sving på Norway Cup til helgen. De har langt bedre muligheter for en fremtid i idretten sin enn jentene som deltok i den aller første Norway Cup i 1972 – fire år før kvinnene slapp til i det norske seriesyste­met.

 ?? Åsne Havnelid ?? Debatt
Åsne Havnelid Debatt
 ?? Tonje Sagstuen ??
Tonje Sagstuen
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway