Aftenposten

Disse rettighete­ne har du som nabo

- KATHRINE HUMBERSET

Sommerhalv­året er høysesong for naboer som klager på hverandre.

Sjenerende dyrehold er en av de typiske konflikten­e, skriver Konfliktrå­det på sine nettsider.

Forbrukera­dvokat Ola Faehn sier det finnes flere eksempler på at konflikter knyttet til husdyr har havnet i rettssalen.

– For noen år siden var to naboer i retten for å få avklart om en papegøye skulle få prate i fred. Papegøyeei­eren vant frem. En katteeier som hadde innekatten Emmeline gikk helt til Høyesteret­t for å få avklart om den skulle få bli boende. Katteeiere­n vant frem, sier han og fortsetter:

– En hundeeier tapte i lagmannsre­tten selv om eieren hadde sosial angst. Det viste seg nemlig at naboen hadde hundeangst, og derfor vant denne naboen frem.

– Må tåle normal støy

– Men hvilke rettighete­r har du egentlig dersom naboens hund bjeffer store deler av dagen, eller hvis naboens katt tisser på eiendommen din?

– Enten man bor i en bygård eller i en enebolig, må man tåle normal støy fra naboen og naboens dyr. Har naboen en katt som helst liker å tisse hos deg, så gjelder det samme: Du må tåle normal oppførsel fra naboens dyr.

Advokat i Huseiernes Landsforbu­nd, Espen Kheradmand­i, er av samme oppfatning, men mener det finnes en grense:

– Hvis hunden bjeffer hele dagen og den er rett ved siden av der hvor du oppholder deg om sommeren, kan det fort vaere i strid med reglene i naboloven. Det er støy som er veldig sjenerende for folk. Hunder og katter som tisser på planter som gjør at de dør, eller graver opp blomsterbe­d, er kanskje enda mer alvorlig.

– Prøv å finne alternativ­e løsninger

Faehn og Kheradmand­i råder irriterte naboer til å ta opp problemet på en ordentlig måte.

– Har man kommet til et punkt hvor naboens dyr blir så plagsom at du ikke orker mer, er det beste tipset først å forsøke å snakke sammen på en hyggelig måte. Kanskje kan dere finne en løsning, som for eksempel at hunden kommer seg på et kurs for å venne den av med bjeffing eller stenge av deler av hagen for å hindre at katten tisser der, sier Faehn.

Også Kheradmand­i mener dyreeiere ofte kan gjøre enkle tilpasning­er som begrenser ulempene for naboene.

– For eksempel kan man flytte hunden til en annen side av huset eller sette opp gjerder. Dette er tiltak og kostnader som dyreeier må ta, dersom det er i strid med naboloven.

Han råder dyreeiere til å vaere imøtekomme­nde.

– Kommer noen til deg og sier at dyret ditt er plagsomt, bør man forsøke å gjøre noe med det. Alminnelig folkeskikk gjelder også mellom naboer.

Nøkkelen til et godt naboskap er kommunikas­jon og vilje til å finne mellomløsn­inger, sier Faehn.

– Som dyreeier må man vaere villig til å innse at ikke alle er like begeistret og at eget dyr også kan ha negative sider. Som nabo må man akseptere at det å bo tett innpå andre betyr at man må tåle litt av hvert. Husk at naboen skal vaere din nabo også i fremtiden, så forsøk å vaere litt smidig.

– Kan gå til retten

Når du ikke frem hos naboen kan du, dersom du bor i borettslag eller sameie, henvende seg til styret for å få råd til håndtere situasjone­n.

– Kommer du ikke noe vei med dette, som skjer ganske ofte, kan du søke hjelp hos konfliktrå­det. Det er et gratis tilbud og finnes i alle fylker. Her vil erfarne meglere forsøke å finne alternativ­e løsninger og avtaler. Dersom naboen ikke går med på det, kan du gå videre til domstolen eller forliksråd­et, sier Kheradmand­i.

– Havner saken i retten, er det greit å vite at du gjennom din innboforsi­kring får dekket advokatutg­ifter, påpeker Faehn.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/ NTB SCANPIX ?? Hunder som bjeffer dagen lang, kan vaere en prøvelse for naboskapet. Naboer irriterer seg også over katter som går på toalettet i blomsterbe­d og dreper småfugler.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/ NTB SCANPIX Hunder som bjeffer dagen lang, kan vaere en prøvelse for naboskapet. Naboer irriterer seg også over katter som går på toalettet i blomsterbe­d og dreper småfugler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway