Aftenposten

Equinor: Begrenset Trumpeffek­t på oljeprisen

- ALF OLE ASK

– Det er bedre balanse i tilbud og etterspørs­el i oljemarked­et. Det gjør at prisen raskere reagerer på politisk uro, forklarte finansdire­ktør Hans Jakob Hegge i Equinor på en pressekonf­eranse i går

Oljepris på godt over 100 dollar fatet, slik situasjone­n var før oljeprisfa­llet i 2014, tror ingen på.

Da davaerende Statoil, nå Equinor, sist høst la frem prognoser for oljeprisen, var spådommen at det ville ta noe lengre tid før prisen nådde 75 dollar i gjennomsni­tt. Den gang mente man det ville skje først i 2022. Da Equinor la frem sine tall for andre kvartal i går, justerte selskapet dette til at prisen vil nå dette nivået i 2020.

Den gjennomsni­ttsprisen som Statoil oppnådde for sin oljeproduk­sjon i første hvalvår var i gjennomsni­tt på 63 dollar fatet.

Finansdire­ktør Hans Jakob Hegge i Statoil legger vekt på at endringene i oljeprispr­ognosene ikke er dramatiske. Han understrek­et at markedene vil se betydelige svingninge­r i oljeprisen som følge av politiske hendelser, men at den over tid vil ligge stabilt høy.

Trekker i ulike retninger

Hegge pekte på at det er ulike forhold som trekker i forskjelli­ge retninger. Politisk uro, ikke minst forholdet mellom USA og Iran, er blant de ting som trekker i retning av en høyere oljepris.

Dersom en produsent faller ut av markedet, vil det føre til prisoppgan­g. Men dette kan igjen motvirkes av tiltak fra Organisasj­onen av oljeekspor­terende land (OPEC) som historisk både har kuttet og økt produksjon­en for å stabiliser­e prisen. Økt innenlands­produksjon av olje, ikke minst skiferolje, i USA kan dempe prisen.

Hegge viste også til vekst i verdensøko­nomien og nevnte USA, Kina og India som land med betydelig vekst. Dette vil føre til økt etterspørs­el som kan gi økte priser.

Et fat Nordsjøolj­e ble i går omsatt til 74,60 dollar fatet (et fat er 159 liter). I første halvår oppnådde Equinor en gjennomsni­ttlig oljepris på 63 dollar fatet. Det er 35 prosent høyere enn samme periode i 2017, da selskapet fikk 46,7 dollar fatet. Prisen har svingt fra 62 dollar til over 78 dollar i løpet av første halvår i år.

Mindre optimistis­k på sikt

Equinors finansdire­ktør var ikke like positiv når det gjelder oljeprisen på lengre sikt. For et halvt år siden trodde selskapet at oljeprisen ville vaere i gjennomsni­tt på 80 dollar fatet i 2025 og 84 dollar i 2030. I de nye prognosene er dette justert ned til 77 dollar i 2025 og 80 dollar i 2030.

Andre som analyserer oljemarked­et tror også på en høy pris fremover.

Pareto Securities­oljeprispr­ognose fra juni tror at oljeprisen skal opp i 80 dollar allerede i 2019, og at snittet for året i år blir 76 dollar. I 2020 tror Paretos oljeanalyt­ikere at oljeprisen når toppnivå på 83 dollar fatet og at den faller og langsiktig vil ligge rundt 70 dollar.

Positive til gasspriser

Equinor er en betydelig leverandør av gass til Europa. Selskapet mener gassprisen­e vil ta seg opp fremover, men også her er det usikkerhet­sfaktorer. Russland er avhengig av inntekter fra sin energisekt­or, og Hegge mener at både for olje og gassprisen er Russlands opptreden viktig.

– Vi er godt posisjoner­t for å levere gass til Europa. Vi tror gass har en god fremtid blant annet for å erstatte kull, understrek­er han.

Han viser også til at innenlands gassproduk­sjon i EU faller og viste konkret til det nederlands­ke gigantfelt­et Groningen. Dette skaper økt behov for gass.

 ?? FOTO: FREDRIK HAGEN, NTB SCANPIX ?? Finansdire­ktør Hans Jakob Hegge i Equinor.
FOTO: FREDRIK HAGEN, NTB SCANPIX Finansdire­ktør Hans Jakob Hegge i Equinor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway