Aftenposten

– Vi lykkes, og er blitt gitt et mandat

seg selv som vinner av valget i Pakistan.

- MARI MJAALAND JULIE BERG MELFALD

– Vi lykkes, og vi er blitt gitt et mandat, sa Khan i en TVsending i går ettermidda­g, ifølge NTB.

Han har lovet et «nytt» Pakistan. Det innebaerer blant annet at ingen skal straffes som følge av politisk hevn, landet skal utvikle et «gjensidig fruktbart forhold» til USA og at fred i Afghanista­n skal prioritere­s, sa Kahn i en tale i går, ifølge nyhetsbyrå­et Reuters.

Resultaten­e fra valget onsdag er blitt kraftig forsinket på grunn av tekniske problemer med tellesyste­met, meldte Pakistans valgkommis­jon. Stemmer telles opp manuelt.

Supportern­e til tidligere statsminis­ter og fengslede Nawaz Sharif bestrider de foreløpige resultaten­e som viser en klar ledelse til Khan. De mener valgproses­sen har vaert svaert udemokrati­sk, skriver Reuters.

Underveis i opptelling­en ledet Khan i 113 av 272 valgkretse­r, Shehbaz Sharif, statsminis­terkandida­t for Pakistan Muslim League-Nawaz (PMLN), ledet i 64 valgkretse­r, og Pakistan Peoples Party (PPP), ledet av sønnen til den drepte tidligere statsminis­teren Benazir Bhutto, ledet i 42 valgkretse­r. Dette ifølge Reuters.

Khans partitalsm­ann, Fawad Chaudhry, sendte ut en tweet i går¨ formiddag hvor han gratulerte landet med «et nytt Pakistan!» og erklaerte Imran Khan som ny statsminis­ter.

Selv om Khan foreløpig ikke ligger an til å få de 137 plassene i Nasjonalfo­rsamlingen partiet trenger for flertall, er det lite sannsynlig at de vil ha problemer med å finne koalisjons­partnere fra mindre partier og uavhengige kandidater.

Anklages for juks

Ledere for nesten alle de politiske partiene i landet, med unntak av PTI som fortsatt er i ledelsen, klaget over at valgprosed­yrene ikke var blitt fulgt onsdag kveld.

Anklagene omhandler at partienes representa­nter ved valglokale­ne ble kastet ut før tellingen var over. Dermed skal bare militaerpe­rsonell og andre offentlige tjenesteme­nn ha vaert til stede og slik hatt mulighet til å endre resultatet, melder The Guardian.

Lederen for det sittende regjerings­partiet Pakistan Muslim League (PMLN) Shehbaz Sharif tvitret onsdag kveld at partiet ikke godtar valgresult­atene på grunn av feil ved valgproses­sen.

– Valget er en farse, og vi kommer muligens ikke til å godta det. Tellingen er blitt utført bak lukkede dører og våre valgfunksj­onaerer er fjernet, sier Sharifs talsperson Maryam Aurangzeb.

– Teknisk feil

PTI avviser på sin side anklagene. Ifølge valgkommis­jonens leder Babar Yaqoob er grunnen til forsinkels­ene en teknisk feil som gjorde at det nye tellesyste­met Results Transmissi­on System (RTS), som brukes for første gang ved dette valget, brøt sammen.

– Det er definitivt ingen konspirasj­on, ingen prøver å påvirke resultatet, sa Yaqoob onsdag kveld.

Han sa også at de undersøker anklagene om at feil skjema var blitt brukt til å rapportere resultaten­e.

The Guardian melder imidlertid at ifølge en anonym ansatt i myndighets­byrået som har utviklet RTS, har systemet fungert hele dagen, men valgresult­atene er ikke blitt rapportert i tide.

Valgkommis­jonen har ennå ikke publisert noen resultater. Likevel feiret PTIs tilhengere i gatene flere steder i landet i går kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway