Aftenposten

Bannon ser for seg en høyreorien­tert «supergrupp­e»

- INGRID BREKKE

Trumps tidligere topprådgiv­er ønsker å hjelpe flere ytre høyre-representa­nter inn i Europaparl­amentet.

Donald Trumps tidligere sjefstrate­g ser for seg en høyreorien­tert «supergrupp­e» bestående av en tredjedel av Europaparl­amentets representa­nter etter valget neste år, skriver Daily Beast.

Stiftelsen The Movement, som betyr «bevegelsen» på norsk, skal vaere en slags sentralise­rt støtteordn­ing for europeiske høyrepopul­ister. Den skal hjelpe til med meningsmål­inger, rådgivning om hvordan nå velgerne, bidrag til kampanjer og tenketank-rapporter.

Organisasj­onen skal også vaere et bindeledd mellom Europas ytre-høyre-bevegelser og proTrump-organisasj­onen Freedom Caucus i USA.

Europeiske kontakter

Da USAs president Donald Trump nylig besøkte Europa, sjekket Bannon inn på et hotell i London og møtte likesinned­e europeere der. Blant dem var Kent Ekeroth fra Sverigedem­okraterna, Jérôme Rivière fra franske Nasjonal samling (tidligere Front National), Nigel Farage fra britiske UKIP og Mischaël Modrikamen fra belgiske Folkeparti­et.

– Det var en slik suksess at vi begynner å ansette folk nå, sier Bannon, som ønsker at Nigel Farage og Marine Le Pen (Nasjonal samling) skal ha ledende roller.

Bannon har pleid kontakter i Europa lenge, og egentlig er The Movement allerede stiftet. Belgieren Modrikamen er ikke bare leder for et lite høyreorien­tert parti, han er også advokat i Brussel og etablerte The Movement i januar.

Modrikamen forteller at det gikk opp for ham og Bannon at «min struktur var allerede på plass, og at den passer inn med hva Bannon ønsker å skape», skriver Politico.

Nasjonal samling er skeptisk

Men hvor mange europeere Steve Bannon får med seg, er uvisst. Ifølge Politico er høyrepopul­istene ambivalent­e til Bannons hjelp.

For eksempel sier Nasjonal samlings internasjo­nale talsmann Rivière dette etter møtet i London:

– Bannon er amerikaner og har ingen plass i et europeisk politisk parti. Vi avviser alle supernasjo­nale enheter og kommer ikke til å delta i å grunnlegge noe som helst med Bannon.

Men Riviére er likevel positiv til å motta ideer fra Bannon, til å lytte til hans erfaringer og ser for seg at The Movement kunne fungere som en slags verktøykas­se.

Trumps valgseier har inspirert EUs ytre høyre. Ungarns regjerings­sjef Viktor Orbán støttet Trump allerede før valgseiere­n. Det gjorde også den profilerte nederlands­ke partileder­en Geert Wilders, som besøkte republikan­ernes landsmøte, skriver Newsweek.

Gerolf Anneman fra belgiske Vlaams Belang bekrefter at Bannon «kjenner oss alle». Men han frykter at Bannons prosjekt vil bli brukt for å sysselsett­e Nigel Farage og den franske politikere­n Laure Farrari.

– Da vil vi ikke ha noe med det å gjøre, sier han, og legger til at Bannons prosjekt virker dårlig organisert.

En annen av Bannons kontakter er den ferske italienske innenriksm­inisteren Matteo Salvini. Men ifølge Politicos kilde jobber italienern­e med å skape sin egen allianse med blant annet Østerrikes FPÖ, Sverigedem­okraterna og tyske AfD.

– Strateger som vet hva de gjør

Det er allerede to euroskepti­ske gruppering­er i Europaparl­amentet. Å få ulike nasjonalis­tiske partier til å samarbeide på tvers av Europa har hittil vist seg vanskelig.

Den tyske juristen Liane Bednarz er ekspert på ytre høyre. Hun sier til Deutschlan­dfunk Kultur at det likevel ikke er noen grunn til å undervurde­re Bannons bevegelse.

– Dette er strateger som vet akkurat hva de gjør, sier hun.

– Nettverket er allerede der og blir ytterliger­e hisset opp av Bannon.

Soros

Bannon sier at han ser seg som en slags ytre-høyre-versjon av den ungarsk-amerikansk­e milliardae­ren og finansmann­en George Soros.

– Soros er briljant. Han er ond, men briljant, sier Bannon til Daily Beast.

Soros har brukt store summer på å støtte demokratia­rbeid, minoritete­r og menneskere­ttigheter over hele verden, ikke minst i det østlige Europa.

Akkurat hvor Bannon skal få penger fra, sier han ikke noe om.

Men amerikaner­en skal ha blitt overrasket da han skjønte hvor lite penger som skulle til i brexitkamp­en eller under det italienske valget.

Akkurat dette skremmer den tyske sosialdemo­kraten Jo Leinen, som sitter i Europaparl­amentet.

– Vi merker at EU blir angrepet, ikke bare innenfra, men også utenfra. Vi ser hvordan Putin i årevis har støttet Europa-skeptiske og Europa-fiendtlige krefter. Nå kommer også dette angrepet fra USA. EU blir akkurat nå gransket for svakheter både fra vest og fra øst. For meg virker dette farlig, sier Leinen til Deutschlan­dfunk.

 ?? FOTO: TONY GENTILE, REUTERS/NTB SCANPIX ??
FOTO: TONY GENTILE, REUTERS/NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway