Aftenposten

Mot triumf – tre år etter marerittet

- NICHOLAS BERGH

Kurt Asle Arvesen mener uflaks har snytt Geraint Thomas for tidligere toppplasse­ringer.

24. juli 2015: Da Geraint Thomas våknet, skjønte han det med én gang. Han prøvde likevel å lure seg selv. Til at benene føltes bra. Til at han hadde nok krefter.

«Når du mislykkes med den bløffen, er det et helvete», fortalte Thomas senere i en artikkel i The Telegraph.

Virkelighe­ten traff ham den dagen. Thomas var fullstendi­g utslitt. Han mistet fjerdeplas­sen i sammendrag­et – og tapte 22 minutter på én etappe. Alle forhåpning­er om en topplasser­ing i Tour de France var knust.

Tre år er gått, og Geraint Thomas’ beste plassering i et treukersri­tt (Giro d’Italia, Vuelta a España, Tour de France) er fortsatt en 15.-plass.

Alltid har Thomas hatt minst én dårlig dag. I år kan imidlertid Team Sky-rytteren bryte forbannels­en. Han leder Tour de France sammenlagt før den siste fjelletapp­en i dag.

Den tidligere proffrytte­ren Gabriel

Rasch, som er sportsdire­ktør i Team Sky, tror og håper Thomas kommer seg helskinnet gjennom.

– Hvis han ikke får sykdom eller noe skjer, vil jeg tro det. Det er ingen grunn til at han ikke skal klare det, sier Rasch.

Derfor har han ikke lykkes

Helt fra Team Skys unnfangels­e hadde sjefen Dave Brailsford en drøm: at en britisk rytter skulle vinne Tour de France. Da hadde han først og fremst Geraint Thomas i tankene, uttalte Johan Kaggestad i onsdagens TV 2-sending. I stedet har både Bradley Wiggins og Chris Froome vunnet Tour de France.

Kanskje avhenger Geraint Thomas’ ettermaele av hva som skjer denne helgen. Frem til nå har han vaert den trofaste hjelperen. Den sympatiske lagkamerat­en. Ulykkesfug­len.

I fjor ble han felt av uhell i både Giro d’Italia og Tour de France. Han har fortsatt ikke fått alt til å stemme gjennom et helt treukersri­tt.

– Det er sånn med utrolig mange. Det er bare en håndfull ryttere som vinner treukersri­tt. Det er mange supertalen­ter som blir hausset opp som «den neste store» i mediene, sier tidligere etappevinn­er i Tour de France Kurt Asle Arvesen, som kjenner Thomas fra tiden i Team Sky.

– Én av grunnene til at Thomas ikke har lykkes, er at han har hatt uflaks. Han har veltet mange ganger. Og det er fortsatt mulig at det skal skje i årets tour.

«En kjernekar»

Også Gabriel Rasch mener uhell – i tillegg til sykdom – har ødelagt for Thomas.

Denne sesongen har imidlertid vaert litt annerledes. Sky-kaptein Chris Froome syklet – og vant – Giro d’Italia i mai. Derfor har Thomas hele veien forberedt seg på en mulig lederrolle i Tour de France.

Og etter Froomes skuffende etappe på onsdag, er det ingen tvil: Hjelperytt­eren Thomas er blitt en leder. Fra nest siste fjelletapp­e tok han med seg en luke på 1 minutt og 59 sekunder ned til annenmann i sammendrag­et Tom Dumoulin.

Rasch og Arvesen unner Thomas en Tour de France-triumf. Rasch beskriver ham som en person «det ikke går an å bli uvenn med».

– Han er absolutt en kjernekar, istemmer Arvesen.

– Han har vaert en dedikert hjelperytt­er i mange år og hatt sin uflaks. Han er en type man virkelig unner dette, sier han.

PS! På gårsdagens flate etappe ble det som ventet massespurt. Franske Arnaud Démare vant foran landsmanne­n Christophe Laporte. Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen nådde ikke helt opp, og ble henholdsvi­s nummer tre og fire.

 ?? FOTO: PETER DEJONG/NTB SCANPIX ?? Geraint Thomas har godt grep om den gule trøyen når det gjenstår tre etapper av Tour de France. Her foran gårsdagens 18. etappes, som startet i Trie-sur-Baïse.
FOTO: PETER DEJONG/NTB SCANPIX Geraint Thomas har godt grep om den gule trøyen når det gjenstår tre etapper av Tour de France. Her foran gårsdagens 18. etappes, som startet i Trie-sur-Baïse.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Geraint Thomas kjempet lenge om en topplasser­ing i Tour de France i 2015, men det gikk galt på den 19. etappen. Han kunne likevel glede seg over lagkamerat Chris Froomes sammenlagt­seier.
FOTO: NTB SCANPIX Geraint Thomas kjempet lenge om en topplasser­ing i Tour de France i 2015, men det gikk galt på den 19. etappen. Han kunne likevel glede seg over lagkamerat Chris Froomes sammenlagt­seier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway