Aftenposten

Steen: Vi skulle sikkert ha gjort mer

-

Thorvald Steen var leder for Den norske Forfatterf­orening fra 1991 til 1997. Han fikk kritikk for å holde fast på rettsprins­ippene og ikke ville peke ut en skyldig.

– Man skal ikke dømme før man har funnet den skyldige, det gjorde denne saken krevende. Når det er sagt, er det åpenbart at når politiet ikke kom noen vei med saken, skulle vi helt sikkert gjort mer. Gjennom lesning av de bøkene som er kommet ut i årene etter attentatet, er jeg ikke i tvil om at flere av oss var naive i forhold til hvor lite pågående politiet var.

Misforståt­t

– En misforståt­t snillisme preget oss journalist­er og hele samfunnet, sier Odd Isungset. han er den norske journalist­en som kjenner Nygaard-saken best.

Isungset har laget tre dokumentar­programmer og har skrevet to bøker om saken. Han sier at attentatet var det første og hittil eneste islamistis­ke terrorangr­epet i Norge.

– Det var en misforståt­t snillisme som preget oss journalist­er og hele samfunnet. Det var en frykt for at islamkriti­kk kunne føre til rasisme og en redsel for å kalle det religiøs terrorisme som er helt uforståeli­g nå i ettertid.

Politiskan­dale

Saken er også en skandale for politiet, mener Isungset.

– Denne saken er og forblir en politiskan­dale og en skamplett når det gjelder Norges evne til å oppklare en terrorhand­ling og å forsvare ytringsfri­heten.

– Kan frykten for Iran ha vaert så stor at det har forekommet politisk innblandin­g i politiets etterforsk­ning?

– Det eksisterer mange konspirasj­onsteorier i denne saken, men jeg tror ikke det har vaert en politisk styring av etterforsk­ningen.

I høst er det 25 år siden attentatet og saken blir foreldet. Isungset tror likevel ikke håpet er ute for en løsning av saken.

– En foreldelse kan gjøre det enklere å snakke. Denne saken anses som svaert viktig og Riksadvoka­ten har uttalt at det er viktigere å få oppklart om det er en forbindels­e til Iran, enn å få noen dømt.

 ??  ?? Thorvald Steen.
Odd Isungset.
Thorvald Steen. Odd Isungset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway