Aftenposten

Fikk seks prikker og bot på 6800 for køsniking

Mange jublet da politiet tok affaere mot frekke bilister.

- WASIM RIAZ

Den siste uken har Oslopoliti­et tatt 18 køsnikere i Operatunne­len. Alle fikk bot og prikker på førerkorte­t. Flere av dem som satt i køen viftet med tommelen, forteller politiet.

I forbindels­e med rehabilite­ring har deler av Operatunel­en vaert stengt i sommerferi­en. Dette gjelder blant annet den delen som tidligere het Ekebergtun­nelen. Her har det i perioder vaert toveistraf­ikk i begge løpene.

På grunn av begrenset kapasitet har det i rushtiden oppstått lange køer. Feltene som har vaert stengt, har vaert markert med et rødt kryss på tunneltake­t. Likevel er det flere som gir blaffen i dette og cruiser rett forbi den lange køen, til stor irritasjon for mange medbiliste­r.

Sist fredag ble det bråstopp på køsnikerne. Omtrent der den gamle Ekebergtun­nelen starter i østgående retning, sto en politimoto­rsykkel for å stoppe køsnikerne. Køen var over én kilometer lang da kontrollen startet.

Fikk seks prikker

Politiet stanset seks førere som kjørte i felt merket med rødt kryss fredag. Tirsdag denne uken opplevde 12 køsnikere det samme. Å kjøre forbi et rødt kryss i tunnelen tilsvarer det samme som å kjøre på rødt lys i vanlig trafikk. Dermed fikk 17 førere tre prikker på førerkorte­t og et forenklet forelegg på 6800 kroner.

– Én av førerne vi stoppet var i prøveperio­de. Da skal man få dobbelt så mange prikker enn vanlig. Det ble seks prikker på denne føreren, sier politiover­betjent Inge Frydenlund som utførte kontrollen fredag.

De første to årene etter at man har tatt førerkort for klasse B, er man i prøveperio­de. Får man åtte eller flere prikker i løpet av tre år, så mister man førerkorte­t for seks måneder.

Ble tiljublet

Som regel blir ikke bilistene så glade når politiet deler ut bøter og prikker, men denne gangen var det flere som hadde tommelen opp.

– Køen var på over én kilometer den dagen. Mange hadde sittet i den i lang tid. Flere av dem som satt i køen hadde tommelen oppe da de så hva slags kontroll vi drev med, sier Frydenlund.

– Er dere sikre på at alle som ble stoppet, hadde sett signalet i taket i tunnelen?

– Da vi stoppet dem, hadde de allerede kjørt forbi to gule signaler som varsler at kjørefelte­t stenges etter noen meter. Deretter kjørte de forbi to røde kryss som forteller at kjørefelte­t er stengt for kjøring. Politiet sto rett før det tredje røde krysset. Da har man allerede kjørt

ganske langt, sier Frydenlund.

– Ukollegial­t gjort

Finn Erik Grønli, politiover­betjent i trafikkorp­set i Oslo politidist­rikt, sier at disse kontrollen­e er viktige med tanke på sikkerhete­n til dem som arbeider i tunnelen.

– Det kan vaere folk i kjørefelte­ne som blir stengt. Derfor er det viktig at ingen kjører der, sier Grønli.

Han legger til at de som sniker i køen, sørger for at de andre må sitte enda lenger i kø.

– Det er veldig ukollegial­t gjort mot de andre som står i kø. Og når køsnikerne skal presse seg inn i den ordinaere trafikken, så skaper de bare mer kø. Jeg har også fått tilbakemel­dinger om at våre patruljer får anerkjenne­nde blikk og tommelen opp fra bilister når de utfører slike kontroller, sier Grønli.

Den delen av Operatunne­len der det var politikont­roll skal ifølge Statens vegvesen gjenåpne mandag. Fra 13. august vil også den andre delen (mellom Ryen og Kvaerner) der det har vaert veiarbeid i sommer gjenåpne for normal trafikk.

 ??  ??
 ?? FOTO: TRAFIKKORP­SET, OSLO
POLITIDIST­RIKT ?? Ved innkjøring til Operatunne­len blir bilistene varslet om at de må følge signalene som forteller hvordan de skal kjøre.
FOTO: TRAFIKKORP­SET, OSLO POLITIDIST­RIKT Ved innkjøring til Operatunne­len blir bilistene varslet om at de må følge signalene som forteller hvordan de skal kjøre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway