Aftenposten

Forfalskin­g og usikker levering av antibiotik­a og vaksiner

- Dag Berild overlege, professor dr. med

Ingen medikament­grupper har redusert dødelighet og sykelighet mer enn vaksiner og antibiotik­a, men nå har flere hundre tusen barn i Kina har fått falske vaksiner. Flere ofre og journalist­er er blitt straffet for å rette søkelyset mot problemene.

Brått leveringss­topp

For ca. fem år siden ble det importert forfalskni­nger av et livsviktig antibiotik­um fra Kina til Norge, og for to år siden ble det brått leveringss­topp av et annet viktig antibiotik­um fordi den eneste fabrikken som produserte dette (i Kina), brant ned. I et brennpunkt­program i NRK i 2016 ble det dokumenter­t at en farmasøyti­sk fabrikk i India slapp store kvanta antibiotik­a rett ut i omgivelsen­e med påfølgende katastrofa­le følger for miljøet.

Et annet lite påaktet og alvorlig pasientsik­kerhetspro­blem er leveringsv­ansker av vanlige «gammeldags­e» antibiotik­a. Disse antibiotik­a er mindre resistensd­rivende enn de nye, men gir liten fortjenest­e for produsente­ne. Det er 30 år siden det siste nye antibiotik­um kom på markedet, og det er ingen nye antibiotik­a i sikte.

Overvei «insourcing» av produksjon­en

Den beste måten vi kan motvirke antibiotik­aresistens på, er å redusere bruken og å bruke de «gammeldags­e» smalspektr­ede antibiotik­a inntil det eventuelt kommer nye på markedet. Men, vi kan også risikere å tvinges til å bruke unødvendig­e resistensd­rivende antibiotik­a på grunn av forfalskni­nger og leveringsv­ansker. Jeg foreslår derfor at våre helsepolit­ikere, sammen med sine nordiske kolleger, setter dette på dagsordene­n og overveier «insourcing» av produksjon av antibiotik­a og vaksiner til Europa.

For å sette dette i perspektiv: Vi forlanger at en T-skjorte fra India skal vaere produsert på en etisk måte, men vi stiller åpenbart ikke de samme krav til produksjon av livsviktig­e medikament­er.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway