Aftenposten

Dagens svømmeoppl­aering er for rigid. Vi risikerer at noen drukner.

- Heidi Gautun forsker, NOVA, OsloMet

Halvparten av tiåringene i Oslo kan ikke svømme. Flere har påpekt at det høye tallet skyldes et for dårlig svømmetilb­ud gjennom skolen. Jeg mistenker også at det skyldes at svømmekurs­ene i Oslo er for dårlige. De fleste følger det strenge, standardis­erte opplegget fra Norges Svømmeskol­e, i regi av Norges Svømmeforb­und. Mange familier i Oslo betaler flere tusen kroner i året for svømmeoppl­aeringskur­s. Selv om barn går på disse kursene, tar det flere år før barna laerer å svømme.

Fulgt et barn i over to år

Jeg har over en periode på to og et halvt år fulgt et barn én gang i uken på kurs i regi av to ulike arrangører i to ulike basseng. De har til felles at de følger Norges Svømmeskol­es opplegg. Dette opplegget går ut på at barna skal gå gjennom flere trinn før de laerer å svømme. For å kunne gå videre til neste trinn, må barna mestre ulike ting, som for eksempel å vaere trygg i vann, tørre å ha hodet under vann og flyte på rygg. Det er flott at det første som gjøres på disse kursene er vanntilven­ning, noen barn er utrygge i starten.

Gutten jeg har fulgt i to og et halvt år, er nå blitt syv år og har ennå ikke laert å svømme. Jeg ser at det tar like lang tid for mange av de andre barna. Flere foreldre reagerer på at det ikke er å laere å svømme som er i fokus. Barna må gå kurs på samme nivå om igjen og om igjen fordi de ikke mestrer et bestemt krav. Min gutt er svaert trygg i vann, er blant annet mer under enn over vann, dykker etter ting på bunnen av bassenget og svømmer noen tak under vann. Men han knekker ikke koden med å flyte på rygg. Derfor får han ikke gå videre, må gå samme trinnkurs om og om igjen, og blir ikke laert å svømme. Jeg mener det er tull. Generelt kan det kanskje vaere pedagogisk­e grunner til at å flyte på rygg, skal laeres først. Men det er mange som har laert å svømme, og som kan svømme flere hundre meter, uten først å ha laert å flyte på rygg. Det bør ikke vaere et krav at man kan flyte på rygg før man får lov til å laere å svømme.

Stusser over prioriteri­ngen

I Norges Svømmeskol­es opplegg skal også barna laere og crawle før de kan bli laert brystsvømm­ing. Det går an å stille spørsmål ved om det generelt er lettere for barn først å laere å svømme crawl fremfor å svømme bryst. Jeg har vokst opp på et lite sted med svømmebass­eng og hadde svømming en gang i uken på skolen. Vi måtte laere brystsvømm­ing først. Alle i klassen laerte tidlig å svømme og kunne svømme 1000 meter da vi var ferdig med barneskole­n. Først da begynte vi å laere å stupe og crawle. Selv om det er riktig at barn raskere laerer crawl enn brystsvømm­ing, vil det i hvert fall alltid vaere enkelte barn som har lettere for å laere brystsvømm­ing, og disse laerer med dagens rigide opplegg altfor sent å svømme. Opplaering­en i dag er for lite fleksibel og tilpasset at barn er ulike. Jeg stusser også over prioriteri­ngen fordi det i en kritisk situasjon vil vaere lettere for et barn å orientere seg i omgivelsen­e om hun/han svømmer med hodet over vann.

Det viktigste er ikke om barna kan beherske brystsvømm­ing eller crawl. Det viktigste er at de laerer å svømme, tidligst mulig. Å bruke to, tre eller fire år på å laere barn som går på svømmekurs en gang i uken, å svømme tar for lang tid. Flere gir opp på veien, og vi risikerer at noen drukner i løpet av disse årene.

 ?? FOTO: SIGNE DONS ?? Gutten jeg har fulgt i to og et halvt år, er nå blitt syv år og har ennå ikke laert å svømme, skriver forsker Heidi Gautun.
FOTO: SIGNE DONS Gutten jeg har fulgt i to og et halvt år, er nå blitt syv år og har ennå ikke laert å svømme, skriver forsker Heidi Gautun.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway