Aftenposten

Farlig forkynnels­e pågår

- Sigmund Voll Ådnøy pressekont­akt for Stans pengepredi­kantene!

I Aftenposte­n 12. juli tok vi til orde for å stanse TV-kanalen Visjon Norge med loven. Grunnloven­s paragraf 2 sier det slik: «Verdigrunn­laget forblir vår kristne og humanistis­ke arv.» Skal ulike livssyn leve sammen, må de ta hensyn til hverandres verdier. Det minste vi kan forvente, er at skadelige ytringer ikke gis legitimite­t.

Visjon Norge-sjef Jan Hanvold mente i samme avis at vi er med på «en svertekamp­anje mot ham og hans menighet». Det er vi ikke, og menigheten hans er Visjonskir­ken, som vi ikke har nevnt.

Ingen vanlig kristen

Så til svaret fra jurist og religionsf­orsker Njål Høstmaelin­gen 15. juli. Vi mener ikke at man skal forby ting bare fordi man ikke liker dem. Vernet om trosfrihet er viktig.

«Religionsf­riheten beskytter (…) det å synliggjør­e sin tro og formidle sin tro til andre», skriver Høstmaelin­gen. Trosformid­ling som skader folks helse og økonomi, er likevel et samfunnspr­oblem. Religionsf­riheten kan ikke trumfe alt annet.

Jan Hanvold er ingen vanlig konservati­v kristen med noen upopulaere standpunkt­er. Han preker herlighets­teologi – det predikante­n Bjarne Staalstrøm i sin tid kalte «en teologi for de sterke». Hanvold har blant annet forkynt i en preken at en kvinne han kjente, døde på grunn av «mangel på tro».

Inngrep er nødvendig

Trossamfun­ns bønn om gaver kan foregå i ly av religionsf­riheten, som jurist Høstmaelin­gen skriver. Men Visjon Norge (som mediehus, ikke trossamfun­n) går lenger enn å be om pengegaver. Som NRK skrev, ba en predikant på TV-kanalen om «velsignels­e mot betaling». Visjon Norge har også jevnlig sendt ut håndskrevn­e «tiggerbrev», melder Nettavisen.

Høstmaelin­gen nevner blant annet Lov om alternativ behandling og Straffelov­en som aktuell jus. Vil han vurdere om denne rammer Visjon Norge? Til andre jurister: Hvor går religionsf­rihetens grenser? Hva med Diskrimine­rings- og likestilli­ngsloven? Bør lovene spesifiser­es naermere?

Høstmaelin­gen nevner at myndighete­ne kan gjøre inngrep hvis det er nødvendig i et demokratis­k samfunn. Et inngrep må følge av et presserend­e sosialt behov. Det behovet er til stede i tilfellet Visjon Norge.

 ?? Cecilie Erland ??
Cecilie Erland
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway