Aftenposten

Omskjaerin­g av gutter er alvorlig

- Mats Liland leder, Stopp Omskjaerin­g Geir Kjell Andersland barneretts­jurist

Omskjaerin­g av gutters friske kjønnsorga­n, uten samtykke, strider mot bestemmels­er i FNs barnekonve­nsjon og Grunnloven.

Lite kyndig

Omskjaerin­g av gutter er et komplekst tema som krever respekt for seriøse argumenter på begge sider. Men menneskere­ttsforsker Hadi Strømmen Lile forenkler de juridiske motforesti­llinger i sitt innlegg i Aftenposte­n 22. juli. Lovgrunnla­get motstanden hviler på, er bredere enn de bestemmels­er fra Barnekonve­nsjonen han nevner.

Liles beskrivels­e av Barnekonve­nsjonens rettslige betydning fremstår lite kyndig. Barnekonve­nsjonen er ikke bare en folkeretts­lig konvensjon, den er inkorporer­t i norsk rett og gir alle barn individuel­le rettighete­r. Den har forrang ved motstrid ovenfor øvrig lovgivning, bortsett fra Grunnloven.

Hensynet til barnets beste (konvensjon­ens artikkel 3), rett til å bli hørt og medvirke (12) og rett til vern om personlig integritet (19), følger også av Grunnloven. Omskjaerin­g er så alvorlig at ritualet er i strid med Grunnloven § 104 om barns rettighete­r.

Aldersgren­se er Ikke jødehat

En aldersgren­se som sikrer at gutter kan selv bestemme, vil også innfri barns rett til religionsf­rihet. Når foreldres religionsf­rihet er i konflikt med barnas rettighete­r, må vi velge hvilke hensyn som er viktigst. Et stort flertall av nordmenn vil ha 18-års aldersgren­se. Det er useriøst å betegne et slikt standpunkt som jødehat.

Menn som er utilfreds med å vaere omskåret, føler ofte frustrasjo­n over ikke å bli tatt på alvor. Flere av dem er viktige personer i en voksende bevegelse mot omskjaerin­g. De løftes for sjelden frem av mediene.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway