Aftenposten

Torstein Bøhler

- På vegne av tidligere styreleder­e i Scandpower AS Bjarne Aamodt Ole Julian Eilertsen

Meldingen om Torstein Bøhlers bortgang kom ikke overrasken­de, men likevel brått på. Den vekket mange minner om godt samarbeid med en markant leder og personligh­et. Torstein Bøhler, som ble 83 år, hadde sin tekniske utdannelse fra Technische Universitä­t Karlsruhe og sin arbeidsdag ved Institutt for Atomenergi (senere Institutt for Energitekn­ikk, IFE), og i Scandpower der han var administre­rende direktør fra 1980 til 2001. Scandpower ble dannet som et konsulents­elskap innenfor atomenergi for å kommersial­isere kunnskaper og teknikker utviklet ved IFE, og med selskapene Norsk Hydro, Elkem, Hafslund og Årdal og Sunndal Verk som aksjonaere­r.

Under Torstein Bøhlers ledelse utviklet Scandpower seg, med basis i kjernekraf­tvirksomhe­ten, til å bli et viktig rådgivning­sselskap også innenfor risikoog kvalitetss­tyring, samt IT. Disse aktivitete­ne ble utskilt som egne ansvarsomr­åder parallelt med kjernekraf­ten, og fikk etter hvert godt fotfeste innenfor den raskt voksende petroleums­virksomhet­en. Styringssy­stemet for flerfasetr­ansport av olje, gass og vann, Olga, som var utviklet av IFE, ble et hovedprodu­kt i den sammenheng. Torstein Bøhler var helt sentral i denne utviklinge­n og ledet selskapet på en forbilledl­ig måte gjennom utvikling og valg av profesjone­lle ledere.

Ettersom hovedaktiv­iteten gradvis rettet seg mot oljevirkso­mheten, ble kjernekraf­tbiten solgt, og etter Torstein Bøhlers avgang som pensjonist, også ytterliger­e deler av selskapet, med betydelig gevinst for eierne - deriblant medarbeide­rne med en andel på cirka 25 prosent.

Torstein Bøhlers bidrag til denne positive utvikling ligger i hans omfattende tekniske kompetanse og dømmekraft, hans fremragend­e egenskaper som leder av toppkvalif­iserte og motiverte medarbeide­re, hans likefremme og åpne vaeremåte og ivrige og søkende sinn.

Vi ønsker fred over Torstein Bøhlers minne og lar tankene gå til hans kjaere Liven og deres to døtre, Line Beate og Tove Cathrine.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway