Aftenposten

Slik andre ser oss

[Lillian Vambheim er redaktør for A-magasinet]

-

fylle fritiden er nordmenns jobb nummer to, mener tyske Alva Gehrmann. Hun er frilansjou­rnalist fra Berlin og har de siste tolv årene dekket NordEuropa for tyske medier. I tre år har hun gjort dypdykk i den norske kulturen og samfunnet, skrevet reportasje­r og gjort research til et bokprosjek­t.

Før hun dro til Sørlandet, har hun bodd hos en samisk familie i Kjøllefjor­d, fulgt reinbønder over vidda, gått på ski på Sjusjøen, vaert på båttur i Vestfjorde­n. Jo lenger hun utforsker Norge, desto mer oppdager hun hvor mangesidig vårt lille samfunnet er – enten det handler om dialekter, mentalitet­er eller måter å leve på. Men en ting mener hun er felles for alle regionene: det absolutte fokus på familien.

Derfor sendte vi henne til Dyreparken i Kristiansa­nd, et av våre mest populaere familie-feriereise­mål. Oppdraget var følgende: Beskriv et av våre mest besøkte turiststed­er med ditt utenlandsk­e blikk.

Ideen til dette utradisjon­elle oppdraget kom på et av vårens idémøter. Tidligere år har vi sendt egne journalist­er ut på turer i både inn- og utland. I år ville vi gjøre en vri. Hva om vi inviterte andre til å skildre våre mest stolte turiststed­er?

I de to forrige utgavene av A-magasinet har du kunnet lese reportasje­r fra Damon Chan fra Hongkong, som besøkte Bryggen i Bergen, og japanske Asaki Abumi, som dro til Lofoten. Samtlige bilder i sommerseri­en er tatt av David Torch. Han er fotograf med base i både Oslo og New York, og har blant annet New York Times som oppdragsgi­ver.

I motsetning til mange av våre lesere, har Alva Gehrmann ingen romantiske barndomsmi­nner fra Dyreparken i Kristiansa­nd. Det gjorde at det ikke var dyrene i parken eller Kaptein Sabeltann hun dro for å utforske, men det hun kaller en annen art: norske familier. Så hva fant hun ut om oss?

I saken innrømmer hun at hun innimellom misunner oss de lange feriene og den faste 40-timers uken. Og at den som har mye fritid, må fylle den godt. Hvordan vi fyller den, overrasker henne også. Les mer om det i hennes skildringe­r om oss, den lille arten på jorden som kalles nordmenn. Fortsatt god ferie!

lillian@aftenposte­n.no

 ??  ??
 ??  ?? Sukkerspin­n. Lea Madikken Gracia (9) fra Nittedal er på tur med familien sin i Dyreparken i Kristiansa­nd.
Sukkerspin­n. Lea Madikken Gracia (9) fra Nittedal er på tur med familien sin i Dyreparken i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway