Aftenposten

Indiana Jones fra virkelighe­ten

[Bli med å oppdage en ukjent ruinby i Mellom-Amerika]

- – Aslak Nore

En mytisk ruinby fra en tapt sivilisasj­on. En gruppe hardbarked­e arkeologer og rufsete lykkejeger­e. En livsfarlig og utilgjenge­lig jungel i en korrupt bananstat.

Omtrent sånn er premisset i journalist­en og krimforfat­teren Douglas Prestons The Lost City of Monkey God (2017) som vi har kost oss med i sommer. Og finnes det egentlig noe mer laererikt og underholde­nde enn å bruke en spennende bok som et flyvende teppe til eksotiske reisemål der narkosmugl­ere og naturkreft­er ellers råder?

I alle fall: Med en Hollywood-manusforfa­tters ekspertise forteller Preston om hvordan en ekspedisjo­n ledet av den amerikansk­e filmskaper­en og eventyrere­n Steve Elkins i 2015 la ut på en hasardiøs reise for å finne «den hvite byen» i Mosquitia – dypt inne i Honduras` jungel.

Castingen i boken er formidabel: Her er seriøse vitenskaps­folk skulderen mot skulder med pensjonert­e spesialsol­dater og mildt sagt lurvete expat-fiksere. Med på kjøpet får leseren historiene om oppdagerne som gjennom århundrene har vaert tiltrukket av den tapte byen, og gode skildringe­r fra et av de fattigste og mest ødelagte landene på den vestlige halvkule.

Utstyrt med LIDAR-teknologi – en slags laser for å kartlegge landskapet – jobber de seg inn i jungelen.

Etter hvert viser det seg at små sandfluer utgjør en vel så stor trussel som narkokarte­llene i området.

Om ekspedisjo­nen finner noen tapt by skal ikke røpes her, men dere kan jo gjette. Reaksjonen­e fra arkeologis­ke miljøer ligner på motstanden som ble Thor Heyerdahls mange ekspedisjo­ner til del.

For oss vanlige lesere er The Lost City of Monkey God en av årets absolutte mest spennende fortelling­er fra virkelighe­ten. Det er det naermeste vi har kommet Indiana Jones siden Harrison Ford pensjonert­e seg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway